Vodopád v Bílé strži

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bílá strž)
Vodopád v Bílé strži
vodopád z vyhlídky žluté značky
vodopád z vyhlídky žluté značky
Rozměry
Celková výška13 m
Výška stupně7 m
Průtok75 l/s
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Vodopád v Bílé strži
Vodopád v Bílé strži
Ostatní
Vodní tokBílý potok
PovodíÚhlava
Typkáskadovitý
Morfologický typnepravý, jednostupňový, jednoramenný, vějířovitý
Genetický typpřírodní, primárně subsekventní, vertikálních vrstev
Geologické podložíkvarcit
Geomorfologická příslušnostŽeleznorudská hornatina, Šumava
Poznámka14. nejvyšší vodopád v Česku
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vodopád v Bílé strži je nejvyšší vodopád na české straně Šumavy, nachází se na středním toku Bílého potoka v nadmořské výšce 940 m, na severovýchodních svazích Královského hvozdu, 4 km jihozápadně od Hojsovy Stráže. Vodopád se nachází v katastrálním území Hamry na Šumavě, jižní (horní) konec chráněného území zasahuje též do katastrálního území Hojsova Stráž.

Popis vodopádu[editovat | editovat zdroj]

Bílý potok vytváří hluboce zaříznuté až kaňonovité údolí, které má esovitý tvar a potok v něm překonává četné skalní výchozy tvořící stupně, peřeje a nízké vodopády, jsou zde i obří hrnce vymodelované na kamenech v řečišti potoka. Skalní podloží je budováno biotiticko-muskovitickými svory, které jsou protknuty intruzemi žul a křemenných žil. Vodopád je tvořen několika stupni a kaskádami, celková výška dosahuje 13 m, nejvyšší stupeň měří 7 m.

Pralesovité porosty[editovat | editovat zdroj]

Na stráních nad řečištěm se dochovaly zbytky původního horského lesa, který má pralesovitý ráz. Nejstarší porosty dosahují věku 220 až 240 let a zachovaly se právě v okolí vodopádu. Jsou tvořeny převážně smrkem (některé exempláře dosahují průměru 95 cm ve výčetní výšce), jedlí a jeřábem. Buk se vyskytuje jen řídce, hojnější je pouze na svahu nad levým břehem Bílého potoka pod úrovní 900 m n. m. V roce 1972 zde byla vyhlášena národní přírodní rezervace Bílá Strž, která zaujímá rozlohu 79,02 ha a je v nadmořské výšce 735–1086 m.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Bílá strž je přístupná po červeně značené turistické stezce, která vede kolem Čertova jezera a Černého jezera a prochází severní částí Národní přírodní rezervace Bílá Strž. Z ní odbočuje dřevěný chodník sestupující k vyhlídkové terase nad vodopádem (přímo k vodopádu sestup není možný). Výchozími místy k vodopádu jsou Špičácké sedlo nad Železnou Rudou, Hojsova Stráž a Hamry.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Nejkrásnější vodopády České republiky, průvodce, strana 142, Vodopád v Bílé strži, ISBN 978-80-200-1779-6

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]