Byšičky 1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Byšičky 1
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Základní informace
Vyhlášení31. prosinec 2013
VyhlásilKrajský úřad Královéhradeckého kraje
Nadm. výška320–330 m n. m.
Rozloha17,52 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresJičín
UmístěníLázně Bělohrad, Lukavec u Hořic
Souřadnice
Byšičky 1
Byšičky 1
Další informace
Kód5817
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Přírodní památka Byšičky 1 se nachází na území obcí Lázně Bělohrad a Lukavec u Hořic přibližně 2,5 km od Lázní Bělohrad. Chráněné území vzniklo rozdělením původní přírodní památky Byšičky na menší přírodní památku a evropsky významnou lokalitu Byšičky 1 a rozlehlejší přírodní památku Byšičky 2. Památka byla zřízena pro ochranu a zajištění stability populací kuňky ohnivé (Bombina bombina), hlízovce Loeselova (Liparis loeselii) a dalších zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů jako například čolka velkého (Triturus cristatus), ostřice Davallovy (Carex davalliana), kruštíku bahenního (Epipactis palustris), kruštíku modrofialového (Epipactis purpurata), zevaru nejmenšího (Sparganium natans), prstnatce májového (Dactylorhiza majalis), vemeníku dvoulistého (Platanthera bifolia), upolínu evropského (Trollius europaeus), lilie zlatohlávku (Lilium martagon), vachty trojlisté (Menyanthes trifoliata) a dalších. Evropsky významná lokalita Byšičky byla zřízena za účelem ochrany zásaditých slatinišť, kuňky ohnivé a hlízovce Loeselova. V chráněném území se nachází rybníky Zákopský a Bahník.[3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. Ústřední seznam ochrany přírody – PP Byšičky 1 [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2017-01-18]. Dostupné online. 
  4. Ústřední seznam ochrany přírody – EVL Byšičky [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2017-01-18]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]