Amylóza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amylóza
Identifikace
Registrační číslo CAS9005-82-7
Není-li uvedeno jinak, jsou použity
jednotky SI a STP (25 °C, 100 kPa).

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amylóza (α-amylóza) je nerozvětvený polysacharid složený z glukózových zbytků propojených α-(1→4)-glykosidovými vazbami. Je jednou ze dvou složek škrobu (tvoří jej přibližně z 20–30 %). Nejčastěji obsahuje 300–3000 glukózových jednotek.

Její makromolekuly mají šroubovicovou konformaci, v níž na jeden závit připadá šest glukózových jednotek. V trávicím traktu ji štěpí α-amyláza na maltózy a maltotriózy. Samotná je odolnější vůči trávení než škrob, a hraje proto důležitou roli v tzv. rezistentním (odolném) škrobu.[1]

Důkaz škrobu v neznámé látce se provádí roztokem jódu, jehož přítomnost prozrazuje modrofialové zbarvení. K tomuto jevu dochází, protože velikost dutiny šroubovice amylózy odpovídá velikosti molekuly jódu I2, se kterou po smíchání tvoří barevný komplex.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Amylose na anglické Wikipedii.

  1. SLUKOVÁ, Marcela; JURKANINOVÁ, Lucie; ŠVEC, Ivan. Rezistentní škrob – charakteristika, zdroje a vliv na lidské zdraví [online]. [cit. 2023-07-02]. Dostupné online. 
  2. SR, MEFANET, síť lékařských fakult ČR a. Škrob – WikiSkripta. www.wikiskripta.eu [online]. [cit. 2019-06-24]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]