Akrokarpus jasanolistý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAkrokarpus jasanolistý
alternativní popis obrázku chybí
Listy akrokarpusu
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďCaesalpinioideae
Rodakrokarpus (Acrocarpus)
Binomické jméno
Acrocarpus fraxinifolius
Arn., 1839
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Akrokarpus jasanolistý (Acrocarpus fraxinifolius) je dvouděložná rostlina z čeledi bobovité a jediný druh rodu akrokarpus[1]. Je rozšířen v tropické Asii. Akrokarpus je mohutný strom s dvakrát zpeřenými listy a drobnými růžovými květy v bohatých květenstvích, dorůstající výšky až 50 metrů. V Asii je těžen pro dřevo a též vysazován jako okrasná dřevina.

Květenství akrokarpusu

Popis[editovat | editovat zdroj]

Akrokarpus jasanolistý je mohutný strom dorůstající výšky až 50 metrů. U paty kmene se tvoří kořenové náběhy. Listy jsou střídavé, dvakrát zpeřené, složené z množství vstřícných, řapíčkatých lístků. Květy jsou drobné, oboupohlavné, stopkaté, uspořádané v bohatých jednoduchých nebo větvených hroznech o délce až 25 cm. Květenství jsou úžlabní nebo vyrůstají na vrcholu zkrácených větévek. Kalich i koruna jsou pravidelné, složené z 5 lístků. Květní terč je kompletně srostlý s miskovitým hypanthiem. Tyčinek je 5 a vyčnívají z květů. Semeník je stopkatý, s čnělkou a bliznou jen nezřetelně odlišenou, a obsahuje 10 až 20 vajíček. Plodem je podlouhlý, zploštělý, dlouze stopkatý, 8 až 15 cm dlouhý lusk s úzkým křídlem podél horního švu. Lusky pukají 2 švy a obsahují obvykle 10 až 18 lehce čočkovitých, hladkých, světle hnědých semen.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Akrokarpus je rozšířen od Indie a Nepálu po Laos a Jávu. Roste v tropechsubtropech v deštných a stálezelených poříčních (galeriových) lesích v nadmořských výškách 600 až 1200 metrů.[2][4] Strom je vysazován též v tropické Africe.[3]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Dřevo akrokarpusu je známo pod názvem Pink Cedar. V Asii se z něj vyrábí nábytek, překližky a také čajové bedny. Vysazuje se též jako okrasný strom, nápadný bohatými květenstvími drobných růžových květů.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b HOU, Ding et al. Flora Malesiana. Vol. 12 (2): Caesalpiniaceae. Leiden, Niederlands: Foundation Flora Malesiana, 1996. ISBN 90-71236-29-3. (anglicky) 
  3. a b CHEN, Dezhao; ZHANG, Dianxiang; HOU, Ding. Flora of China: Acrocarpus [online]. [cit. 2015-02-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b Legumes of the World [online]. Kew Royal Botanical Gardens. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-11. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]