Šťavnatka hnědobílá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŠťavnatka hnědobílá
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třídastopkovýtrusé (Agaricomycetes)
Podtřídahouby rouškaté (Agaricomycetidae)
Řádpečárkotvaré (Agaricales)
Čeleďšťavnatkovité (Hygrophoraceae)
Rodšťavnatka (Hygrophorus)
Binomické jméno
Hygrophorus latitabundus
Britzelm. 1899
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šťavnatka hnědobílá (Hygrophorus latitabundus) je vzácný druh houby z čeledi šťavnatkovité (Hygrophoraceae). V Červeném seznamu hub České republiky je druh uveden jako kriticky ohrožený.[1]

Znaky[editovat | editovat zdroj]

Velmi masitý klobouk v průměru dorůstá 4,5–12 cm, v mládí klenutý se postupně rozevírá do plochy, přičemž ve středové části vyniká vmáčklina. Pokožka je šedohnědá, hnědá či s olivovým nádechem, ve středu zpravidla tmavší, lepkavá, ve vlhku bývá silně oslizlá.

Lupeny jsou tlusté, bílé až krémové, velmi hustě proložené drobnými lupénky, u třeně jsou sbíhavé až široce připojené, na klobouku jsou spíše řídce uspořádané. Výtrusný prach je bílý.

Třeň je 5–12 cm dlouhý, válcovitý či vřetenovitý, bělavý, u dospělých plodnic s olivově hnědými, šupinovitými pruhy, slizký, v horní části bíle vločkatý, v mládí přítomen pomíjivý slizovitý prsten, báze je zahrocená, mnohdy až kořenovitá, hnědožlutá až nažloutlá.

Dužnina je bílá, pevná, těžká, pružná, voní nevýrazně, chuťově je mírná.

[2][3][4][5]

Užití[editovat | editovat zdroj]

Jedlá, chutná houba.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

V podzimních měsících roste tento druh šťavnatky velmi vzácně na spíše suchých, zásaditých, vápenitých substrátech pod borovicemi.[1][3][4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh se vyskytuje v oblastech Španělska, Portugalska, Itálie, Belgie, ČR, Maďarska, Švýcarska, Francie, Rakouska, Švédska, Německa, Estonska, Polska, Slovinska, Spojeného království, a Mexika.[6]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Možnost záměny[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ONDREJ.ZICHA(AT)GMAIL.COM, Ondrej Zicha;. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2024-01-01]. Dostupné online. 
  2. a b Hygrophorus latitabundus - šťavnatka hnědobílá - myko.cz. www.myko.cz [online]. [cit. 2024-01-01]. Dostupné online. 
  3. a b Šťavnatka hnědobílá - Hygrophorus latitabundus Britzelm. 1899. www.houbareni.cz [online]. [cit. 2024-01-01]. Dostupné online. 
  4. a b Hygrophorus latitabundus - šťavnatka hnědobílá - Mykoweb. www.mykoweb.cz [online]. [cit. 2024-01-01]. Dostupné online. 
  5. Hygrophorus latitabundus (Šťavnatka hnědobílá). mykologie.net [online]. [cit. 2024-01-01]. Dostupné online. 
  6. Hygrophorus latitabundus Britzelm.. www.gbif.org [online]. [cit. 2024-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]