Zápas v Tádžikistánu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zápas patří v Tádžikistánu mezi populární sportovní aktivity z historií hluboko do minulosti. Veškerý souboj vychází z tradičního zápasu zvaného guštingiri (гӯштингирӣ). Tádžikům je tak nejbližší olympijský sport judo, zápas sambo a bucharský kuraš, který má z guštingiri mnoho společných rysů.

Tradiční zápas[editovat | editovat zdroj]

Počátky zápasení na území dnešního Tádžikistánu lze vysledovat do starověku do dob, kdy území spadalo pod Sogdianu a Baktrii. Sogdové znali dva typy zápasu, zápas s tzv. volným úchopem a předem daným úchopem, kdy se zápasníci chytili a drželi okolo pasu reps. za pás. Obe styly zápasu popisují ve svých dílech spisovatelé Firdausí, Sa'dí, Avicenna, Vosifí, Husajn Vojzí Košifí a další. První turnaje a příprava zápasníků se písmem datují do raného středověku do období výbojů dynastie Abbásovců, kdy bylo území známé pod latinským názvem Transoxanie (Movarounnahr). Tádžikové sdílí svá území s Uzbeky a jejich národní zápasy se od sebe prakticky neliší. Hlavním městem obou národů bylo po staletí město Buchara.[1]

Prvním typem národního tádžického zápasu (гӯштини миллӣ) je "guštingirí" (гӯштингирӣ) nebo "guštini buchoroj" (гӯштини бухороӣ) – bucharský kuraš (Uzbekistán). Centrem tohoto zápasu je vilájet Chatlon, Horský Badachšán, okres Rašt, uzbecký vilájet Surxondaryo. Druhým a opomíjeným typem je kamarbandgirí (камарбандгирӣ) "guštini tarzi farghonagí" (Гӯштини тарзи фарғонагӣ) – ferganský kuraš, typický pro severní území Tádžikistánu, vilájet Sogd.

Tradičně se zápasilo v pláštích (županech) zvaných džoma (جامه, ҷома)[2] nebo v letní vestě bez rukávů dželak (جيلک, ҷелак)[3]. Džoma je známá v mnoha variantách.[4] Mezi nejpopulárnější patří tzv. bekasab.[5] Pláště byly kolem pasu ovázány opaskem kamarbandi (камарбанди), případně pouze šátkem rujmol (рӯймол). Nezbytná byla pokrývka hlavy, tádžická ťubetějka toki (toqi).[6] Zápasníkům se říká guštingirové a v případě úspěšných zápasníků pahlavoni (паҳлавон). Pahlavoni se těší v Tádžikistánu velké úctě. Každý ženich touží mít na svatbě za svědka pahlavona. K typickým předturnajovým rituálům patří u pahlavona návštěva mazarů (zijára).

Slovo guštingiri se skládá ze slov guštin (zápas) a gir(í) (sevření, popadnutí, chycení). Slovo gušti(n) je odvozeno od perského kušti (куштӣ) a v některé literatuře se dá najít výraz kuštin a kuštingirí.[7]

Guštingiri je k vidětí během soukromých oslav zvaných tui (svatba, obřízka). Turnaje o ceny se konají po celé zemi v období jarní rovnodennosti, během svátku Nourúz a na podzim, během svátku Mehregan. Často jde o rivalitu mezi Tádžiki a Uzbeky. Smysl zápasení souvisí se starou vírou Tádžiků mazdaismem a je symbolizován útokem lva na býka.[8] Největší turnaj (jarní slavnost) Sajri Tamašoteppai Kulob (Сайри Тамошотеппаи Кӯлоб) se pořádá ve městě Kulob, kde se z okolních okresů sejde na 300 zápasníků. Generace Tadžiků, která vyrostla v období Sovětského svazu přešla z praktických důvodu ze zápasení v džomě (dželaku) k zápasení v sambistické kurtce a v současné době i v judogi. V dvacátém prvním století tak pahlavoni zápasí výhradně v japonských a ruských vestách. Tradiční cenou pro vítěze je zlatem vyšívaný (lemovaný) župan (džoma zarduzí).

Způsob výuky mladých zápasníků je svévolný. Probíhá v naprosté většině na vesnicích, kde místní často vysloužilý pahlavon zvaný usto (učitel) vezme na louku mladé chlapce a učí je jednotlivé chvaty. Místo a způsob výcviku (tělovýchova) se nazývá varziš. Učedníkům se říká šogird. Chlapci se dále zdokonalují v zápasu na různých soukromých oslavách tuis, kde zápasí s chlapci ze sousedních vesnic. Když usto uzná připravenost šogirda dostane požehnání fotika (фотиҳа) a rituálním způsobem je svázán opaskem kamarbandon.

Názvy nejčastějších chvatů[editovat | editovat zdroj]

dastpeč (дастпеч), surun (сурун), tob (тоб), kokí (kokma) (қоқӣ (қоқма)), popeč (popečak) (попеч (попечак)), duk (дук), halluk (ҳаллук, (чиландозӣ), čilandozí (чиландозӣ), sarisevčí (сарисевҷӣ)

Sportovní zápas[editovat | editovat zdroj]

Guštingiri[editovat | editovat zdroj]

První studie a psaná pravidla guštingiri vznikla ve čtyřicátých letech dvacátého století z pera sovětského vědce Jakuba Abramova na jehož práci navázal v osmdesátých letech v Dušanbe Anvar Bobodžonov (Babadžanov). Zápas řídí rozhodčí sarkarda. Důležitou postavou je moderátor/komentátor turnaje zvaný čarči. Pravidla guštingiri dovolují zápasníkům provádět chvaty za soupeřův opasek (kamarbandi, rujmol) a límce girebon (гиребон). Rukávy býly v dřívějších dobách srolovány. Úchop od pasu (pod opaskem) dolů není dovolen (u bucharského stylu se smí soupeř chytat za stehna). Guštingiri neobsahuje údery zatnutou pěstí a kopy. V guštingiri neexistuje boj na zemi. Submisivní techniky jsou známé z minulosti (škrcení, páky v postoji), ale dle současných pravidel jsou zakázány. Časový limit nebyl v minulosti stanovem. Zápasí se na trávě, písku, žíněnce, tatami a vyšších polohách i na sněhu na boso a zápas končí hodem, podrazem či strhem jednoho ze soupeřů na lopatky. V některých oblastech je potřeba soupeře na lopatkách udržet potřebný čas.

Úspěchy tádžických zápasníků[editovat | editovat zdroj]

Území Tádžikistánu bylo součástí carského Ruska od druhé poloviny 19. století. Tádžická SSR patřila v éře Sovětského svazu k hospodářsky (nikoliv kulturně) k nejzaostalejším sovětským republikám kvůli svému převážně hornatému prostředí. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 se situace ještě zhoršila. Vrcholová příprava je tedy pro tádžické zápasníky problematická. Vybrání sportovci se připravují na pod různými granty mezinárodního olympijského výboru.

Judo / Sambo / Kuraš[editovat | editovat zdroj]

Judo, zápas sambo a kuraš jsou v Tádžikistánu vnímány co do přípravy jako jeden sport, který se pro ně v principu liší v oblečení. První sportovní zápasnickou osobností byl z dob Sovětského svazu mistr světa v sambu z roku 1975 Saidmumin Rahimov. Druhý titul mistra světa v sambu vybojoval po dlouhých 42 letech v roce 2017 Behruz Chodžazoda a dle tradice podstoupil zijáru položením květin na hrob svého předchůdce.[9]

V judu je zisk medailí pro tádžické sportovce složitější kvůli vysoké konkurenci. Z Tádžiků se dokázal v judu prosadit Rasul Bokijev, který se však vrcholově připravoval v Rusku a za Rusko na některých turnajích nastupoval. Rasul Bokijev získal v roce 2008 bronzovou olympijskou medaili na olympijských hrách v Pekingu a byl třetí na mistrovství světa v Riu v roce 2007.

Olympijský zápas[editovat | editovat zdroj]

Olympijský zápas (zápas řecko-římský, volný styl) patří mezi tradiční sporty v Tádžikistánu, avšak kvůli vysoké kokurenci se nikdo z Tádžiků výrazně v sovětské reprezentaci neprosadil a tento trend pokračoval v éře samostatnosti od roku 1991.

Největších úspěchu v olympijském zápasu dosáhli pro Tádžikistán koupení sportovci z ruské republiky Dagestán. Nejvýraznějším byl Jusup Abdusalamov, stříbrný medailista z olympijských her v Pekingu v roce 2008.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. jumhuriyat.tj [online]. [cit. 2018-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-10-01. 
  2. Archivovaná kopie. www.ichcap.org [online]. [cit. 2018-09-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-09-28. 
  3. Archivovaná kopie. www.ichcap.org [online]. [cit. 2018-09-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-09-29. 
  4. https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/69375/IPRT_2010_2_11210_0_289100_0_105513.pdf?sequence=4&isAllowed=y
  5. Archivovaná kopie. www.ichcap.org [online]. [cit. 2018-09-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-09-28. 
  6. Archivovaná kopie. nazaccent.ru [online]. [cit. 2018-09-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-09-28. 
  7. Archivovaná kopie. www.javonon.tj [online]. [cit. 2018-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-10-01. 
  8. Archivovaná kopie. varzishtv.tj [online]. [cit. 2018-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-10-01. 
  9. https://www.youtube.com/watch?v=6QXVlSs_oq4

Související články[editovat | editovat zdroj]