Willem van de Poll

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Willem van de Poll
Narození13. dubna 1895
Amsterdam
Úmrtí10. prosince 1970 (ve věku 75 let)
Amsterdam
Povolánífotograf, fotoreportér a kompilátor
Manžel(ka)Nell Langlaisová
Hildegard Eschenová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Willem van de Poll (13. dubna 1895 Amsterdam10. prosince 1970 tamtéž) byl nizozemský fotograf, jeden z nejvýznamnějších fotografů své generace.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval jednu z nejlepších fotografických škol té doby - Graphische Lehr-und Versuchsanstalt ve Vídni. V roce 1920 své první fotografie publikoval v „Berliner Tageblatt“. Zaměřoval se na novinářskou fotografii, cestování a reklamu, ale především na portréty. Byl fotografem společnosti Philips, zaměstnancem fotografické služby nizozemských ozbrojených sil a fotografem nizozemské královské rodiny.

Ve třicátých letech pracoval mimo jiné pro agentury Associated Press a Black Star, Berliner Illustrierte Zeitung, Vogue a Harper's Bazar, po válce pro nizozemské De Spiegel a De Telegraaf. Vydal knihu Nazistowskie piekło (Nacistické peklo) a několik fotografických knih. Cestoval po Evropě, Africe, Asii, Jižní Americe Na obrázcích zachytil změny, které se odehrály v Izraeli. Haagský archiv obsahuje téměř 30 000 jeho negativů.[1]

Willem van de Poll poprvé navštívil Polsko v květnu 1934. V listopadu 1934 přijel na delší, téměř měsíční pobyt s připraveným konceptem, které osobnosti chce fotografovat[2] s velkou objednávkou od německých a amerických fotografických agentur. Fotografie pořízené v roce 1934 nebyly zveřejněny v Polsku, nýbrž nizozemským a německým tiskem.

V šedesátých letech 20. století se přestěhoval do Švýcarska. Zemřel 10. prosince 1970 ve svých 72 letech.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Od 23. do 6. dubna 2014 proběhla v House of Meetings with History ve Varšavě výstava neznámých a nepublikovaných fotografií Willema van de Polla z cest do Polska pořízených v roce 1934 ve Varšavě, Łowicze, Vilniusu a na polsko-ruské a polsko-litevské hranici.[1][2] Na fotografiích prezentovaných na výstavě byly přední osobnosti tehdejší polské politiky, mimo jiné: prezident Ignacy Mościcki, ministr zahraničí Józef Beck, herečka Jadwiga Smosarska, tanečnice Ice Halama nebo zpěvačka Ewa Bandrowska-Turska. Fotografoval Varšavu – staré město a židovskou čtvrť. Navštívil také nově otevřené letiště v Okęcie, Velké divadlo, Polský rozhlas, Ústřední ústav tělesné výchovy v Bielanech, Palác ve Wilanowě, Belvedere, Muzeum varšavské citadely a policejním ředitelství, jakož i Łowicz a Vilnius.[3] Většinu fotografií pořídil fotoaparátem Contessa Nettel na skleněné negativy 9×12 cm.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Willem van de Poll na polské Wikipedii.

  1. a b Wystawa "Zwyczajny 1934. Polska na zdjęciach Willema van de Polla" w Domu Spotkań z Historią [online]. [cit. 2019-10-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-12-05. (polsky) 
  2. a b [cit. 2019-10-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. (polsky) 
  3. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2019-10-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-02. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Zweers, Louis (2005), Willem van de Poll Arnhem: Terra Lannoo

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]