Wikipedista:Pavel Bednařík (WMCZ)/Maria Peszek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maria Teresa Peszek
Základní informace
PřezdívkaMaria Awaria
Narození9. září 1973 (50 let)
Vratislav
PolskoPolsko Polsko
Žánryindie pop, alternativní rock
Povolánízpěvačka
Aktivní roky1993–dnes

Maria Teresa Peszek (* 9. září 1973 ve Vratislavi)[1] je polská herečka, zpěvačka a skladatelka.

Debutovala v roce 1993 jako filmová a divadelní herečka, její první rolí byla role ve filmu Stevena Spielberga Schindlerův seznam. Jako divadelní herečka vystupovala mimo jiné na scéně Divadla Juliusze Słowackého v Krakově, Divadla Studio a Národního divadla ve Varšavě.

Svou hudební kariéru začala v roce 2005 vytvořením hudební show a alba Miasto mania, o tři roky později natočila album Maria Awaria, díky němuž se Peszek stal jedním z nejpopulárnějších umělců polské alternativní scény.[2][3]

Dětství a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Pochází z divadelní rodiny – její bratr Błażej a otec Jan jsou oba herci. V roce 1984 se poprvé v desíti letech objevila v seriáluRozalka Olaboga, ale také na jevišti krakovského Divadla Juliusze Słowackého ve hře Svatba v režii Mikołaje Grabowského.

V roce 1992 absolvovala Liceum Ogólnokształcące im. Bartoloměje Nowodworského v Krakově, o čtyři roky později absolvovala Státní vyšší divadelní školu v Krakově [1]. Byla přijata také na pěvecké kurzy u sopranistky Elżbiety Towarnicka a poté u Elżbiety Zapendowské.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

1993–2004: Herecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jako herečka znovu začala hrát divadelní role v roce 1993 a objevila se v témže roce ve filmu Schindlerův seznam [4]. 6. ledna 1995 vystoupila na scéně Divadla Juliusze Słowackého v Krakově v adaptaci hry Bruna Schulze Sanatorium pod Klepsydrą. V představení hrála rovnou čtyřroli, její otec napsal scénář a představení režiroval. Po absolvování vysoké školy v roce 1996 odešla do Varšavy a hrála ve filmu Macieje Dutkiewicze Nocne Graffiti. Ve stejné době nastoupila do Divadla Studio ve Varšavě. Tam se představila ve hře Don Juan Jerzyho Grzegorzewského, s nímž spolupracovala i na následujících inscenacích Národního divadla - Listopadová noc podle Stanisława Wyspiańského (1997) a Svatba podle Witolda Gombrowicze (1998).

V roce 2000 získala na Přehlídce jevištních písní ve Vratislavi cenu publika. Tehdy zahrála píseň „Já jsem vítr, já jsem bouře“. V témže roce se zúčastnila představení Oheň v hlavě Piotra Łazarkiewicze a Láska na Madagaskaru Zbigniewa Brzozy. V letech 2000–2001 byla spojována s televizním seriálem Miasteczko . Zahrála si také ve filmu Zaklínač a jeho sériové verzi. V roce 2002 na festivalu Dvě divadla v Sopotech získala ocenění za roli ve hře Marriage režiséra Jerzyho Stuhra . V roce 2002 se podílela na filmu Agnieszky Holland Julie se vrací domů a pracovala na dabingu pro polskou verzi anime série Kaijudo Masters. Objevila se v podívané Rodinné situace Piotra Łazarkiewicze a divadelním představení Hudba se slovy Piotra Cieplaka . Objevila se také ve filmu režiséra Piotra Szulkina Král Ubu. V roce 2004 získala druhou cenu na festivalu Dwa Teatry, tentokrát za výkon ve hře Mrtvá princezna.[5]

Od roku 2005: Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

2005–07: City Mania[editovat | editovat zdroj]

V říjnu 2005 vydalo vydavatelství Kayax (jehož zakladatelkou je polská zpěvačka Kayah) debutové album Marie Peszek s názvem Miasto mania. Album bylo nahráno ve spolupráci s hudebníkem a zpěvákem Wojciechem Waglewskim a jeho syny. Byl to také soundtrack k multimediálnímu představení se stejným názvem, jehož scénář a většinu textů napsala sama Maria Peszek. Umělec také režíroval tuto podívanou. Album zaznamenalo velký úspěch, dostalo se na 6. místo v polské prodejní hitparádě OLiS [6] a vysoké prodeje mu přinesly platinový status [7] .

Začátkem roku 2006 bylo album Miasto mania oceněno cenou Fryderyk za hudební produkci roku a sama zpěvačka obdržela cenu v kategorii debut roku[8]. Na podzim roku 2006 byly oceněny dva její videoklipy k prvním dvěma singlům: Moje miasto a Nemám čas na sex[9]. Ve stejném roce byl vydán další singl Miły mój a minialbum Mania siku, sestávající z koncertních záznamů a nových skladeb.

V lednu 2007 byl uveden singl a videoklip k písni In the Rain of Tiny Yellow Flowers od Myslovitze, kde Maria Peszek vystoupila jako host. Předvedla píseň „Piejo kury piejo“ od Grzegorze z Ciechówa a směs několika polských hitů.

2008-11: Maria Failure[editovat | editovat zdroj]

Maria Peszek během koncertu, 2008

19. září 2008 vyšlo druhé dlouhohrající album Maria Peszek s názvem Maria Awaria. Bylo to koncepční album, kde se Peszek dotýká tématu sexu a tělesnosti. Album vzbudilo mnoho kontroverzí, zejména mezi konzervativními pravicovými kruhy. Polské bulvární noviny Fakt rozhořčeně kritizovaly zpěváčku za sexuální odkazy „zesměšňování polského lidového tance kujawiak[10]. Noviny Nasz dziennik označil hudbu rovnou za obscénní a vulgární a odsoudil zpěvačku za „pohrdání tradičními hodnotami“[11]. Od kritiků získalo album Maria Awaria převážně příznivé recenze a setkalo se s komerčním úspěchem a dostalo se na první místo v žebříčku prodejů v Polsku [12] . Méně než týden po vydání bylo album certifikováno jako zlaté [13] a 17. října se stalo platinovým [14] .

V prosinci 2008 zahájila Peszek svůj vlastní rozhlasový pořad Radio Maria na Roxy FM . Na programu byly diskuse s hosty, rozhovory s posluchači a jak sama umělkyně řekla, „tracky vybrané s emocemi, nikoli konvencemi, módou, trendy“ [15] . Dne 13. ledna 2009 byla Maria Peszek oceněna cenou „Polityka“ za album Maria Awaria v kategorii „populární hudba“ [16] . Byla také nominována do plebiscitu Polka roku pořádaného Gazeta Wyborcza [17] . V dubnu získal umělec dva Fryderyky v kategoriích „ autor roku “ a „ album alternativní hudby “ [18] . V létě vystoupila na festivalu TOPtrendy jako druhá na seznamu polských interpretů, kteří v předchozím roce prodali nejvíce desek. Poté představila nový singl „ Muchomůrky “. Album nakonec dosáhlo nákladu 55 000 kopií [19] .

V květnu 2010 se herečka zúčastnila focení aktů ve fotoalbu First in Poland, které vzniklo v rámci kampaně proti rakovině [20] . Na podzim se objevila v reklamě na banku Inteligo [21] . V roce 2011 vznikl film Pauza v režii Dominiky Czekaj-Tchórzewské a namluvené Marií Seweryn, který byl oficiálním rozloučením s érou Maria Awaria . Ve stejném roce Peszek nahrál píseň „Zas mě najdeš“ pro film Z lásky Anny Jadowské [22] .

2012–15: Jesus Maria Peszek[editovat | editovat zdroj]

V září 2012 poskytla týdeníku Polityka rozhovor, ve kterém se svěřila, že dlouhodobě trpěla neurastenií [23] . Toto přiznání bylo polskou společností dezinterpretováno a vyvolalo útoky na zpěvačku [24] . V říjnu vydala své třetí album na Mystic Production . Jesus Maria Peszek, kde se dotkla tématu boje s nemocí, ale i zbožnosti, polskosti, vlastenectví a tradičních společenských rolí [25] . Píseň „Pán není můj pastýř“ byla jasným projevem jejího ateismu, který deklarovala i v Tygodnik Powszechny [26] . Vydání alba předcházel singl „ Padam “, po kterém následovalo vydání videoklipu „ Lidé psi “. Album bylo pozitivně přijato publikem, debutovalo na 1. místě prodejního žebříčku v Polsku [27] a zůstalo na vrcholu čtyři týdny v řadě. Jen něco málo přes měsíc po svém vydání byl certifikován jako platina [28] . Album také získalo velmi pozitivní recenze [29] [30] . Někteří kritici jej považovali za nejlepší vydání v Peszekově produkci [31] [32] a některými bylo dokonce oslavováno jako jedno z nejlepších polských alb posledních let [33] .

V květnu 2013 se Peszek stala Glamour Woman of the Decade [34] . V červnu se díky vysokému prodeji alba Jesus Maria Peszek opět představila na festivalu TOPtrendy, kde vystoupila s "Ludzie dogs" a dalšími dvěma singly: " Sorry Polsko " a "The Lord is not my shepherd". V témže roce odmítla nabídku zúčastnit se třetího vydání Hlasu Polska jako koučka [35] a v prosinci byl odvysílán její původní pořad Rádia Maria [36] . Album Jesus Maria Peszek bylo propagováno dlouhým koncertním turné, během kterého Peszek mimo Polsko vystupoval v Irsku, Anglii a České republice. V únoru 2014 vydala koncertní album JEZUS is aLIVE a 4. října 2015 odehrála poslední koncert propagující album Jesus Maria Peszek [37] .

Od roku 2016: Rifle a Ave Maria[editovat | editovat zdroj]

Její další album s názvem Karabin vyšlo 26. února 2016 u Warner Music Poland [38] . Album předcházel singl " Polska ABC i D ", který se těšil oblibě a stal se její první jedničkou v hitparádě Trójka . Ve stejném roce byly také natočeny videoklipy „Single Dad“ s Erykem Lubosem a „Ej Maria“, natočené v Kyjevě . Album Karabin se setkalo se smíšeným přijetím od kritiků [39] [40], ačkoli rychle získalo zlatý status [41] . Koncertní turné propagující album opět zahrnovalo vystoupení v Polsku i v zahraničí. V roce 2017 vydala singl „Ophelia“ propagující hru Hamlet v režii jejího bratra Błażeje Peszka, uvedenou v Teatr im. Juliusz Osterwa v Gorzów Wielkopolski . V roce 2019 se objevila jako host v titulní skladbě z alba Pat Jacob's Brand New Man [42] . Začátkem roku 2020 vyrazila na koncertní turné Sorry Polsko Super Tour.

Premiéra pátého studiového alba Marie Peszek s názvem Ave Maria se uskutečnila 10. září 2021. Prvním singlem byla nahrávka „Virunga“, věnovaná polské LGBT komunitě, a další singly byly titulní skladba a „J * bię towszy“. Tématicky se album zabývalo témata, jako jsou práva žen a sexuální menšiny, stejně jako sexuální obtěžování v katolické církvi v dalším singlu "Barbarka". Deska získala převážně pozitivní recenze a debutovala na 1. místě žebříčku OLiS .

Soukromý život[editovat | editovat zdroj]

Peszek byl ve vztahu se svým partnerem Edwardem od roku 1992 [43] . Je ateistka [44] . Peszek vyjádřila podporu politikovi Robertu Biedrońovi [45] .

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Šablona:Osobny artykuł

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

  • City Mania (2005)
  • Maria Failure (2008)
  • Jesus Maria Peszek (2012)
  • puška (2016)
  • Ave Maria (2021)

herectví[editovat | editovat zdroj]

Divadelní role[editovat | editovat zdroj]

  • 1984: Wesele
  • 1993: Córka strachu
  • 1993: Palec boży
  • 1993: Omdlały koń
  • 1994: Zemsta
  • 1994: Córka czasu
  • 1995: Sanatorium pod Klepsydrą
  • 1995: Pantesilea
  • 1996: Don Juan
  • 1996: Zabawa snem
  • 1996: Godzina, w której nie wiedzieliśmy nic o sobie...
  • 1997: Koniec pół świni
  • 1997: Iwona, księżniczka Burgunda
  • 1997: Noc listopadowa
  • 1998: Antygona
  • 1998: Ślub
  • 1998: Bam
  • 1998: Słowa boże
  • 1999: Pies ogrodnika
  • 1999: Bula bula
  • 1999: Lalek
  • 1999: Kubuś P.
  • 1999: Akt orki
  • 2000: Republika marzeń
  • 2000: Numery
  • 2000: Ogień w głowie
  • 2000: Zbliżenie
  • 2000: Dziesięć pięter
  • 2000: Miłość na Madagaskarze
  • 2001: Ożenek
  • 2001: Pasożyty
  • 2002: Amadeus
  • 2002: KababaKai
  • 2002: Muzyka ze słowami
  • 2002: Sytuacje rodzinne
  • 2002: La lointaine
  • 2002: Dowcip
  • 2002: Po deszczu
  • 2003: Mewa
  • 2003: Bal pod Orłem
  • 2003: Martwa królewna
  • 2004: Śmieci
  • 2004: Prezent
  • 2005: Zimne dziecko
  • 2005: Sinobrody – nadzieja kobiet
  • 2005: Miasto mania
  • 2005: Spiewanna@alkestis.pl
  • 2006: Trelemorele
  • 2007: C-AKTIV. Wiersze señora Witkacego

Filmy[editovat | editovat zdroj]

Rok Tytuł Rola Reżyseria
1993 Schindler’s List kobieta Steven Spielberg
1994 Spis cudzołożnic panienka na ulicy Jerzy Stuhr
1996 Nocne graffiti żona Zyza Maciej Dutkiewicz
2001 Wiedźmin wieszczka Iola Marek Brodzki
2002 Julie Walking Home siostra Alexego Agnieszka Holland
2003 Ubu Król żołnierz Piotr Szulkin
2008 0 1 0 Ilona Piotr Łazarkiewicz
2009 Esterhazy Mimi (głos) Izabela Plucińska
2011 Jeż Jerzy Yola (głos) Wojtek Wawszczyk
2018 Nina Lola Olga Chajdas

Seriale[editovat | editovat zdroj]

Rok Tytuł Rola Uwagi
1984 Rozalka Olaboga Aldzia Debiut; odcinki: 1–2, 4, 6–7
2000 Na dobre i na złe Radwańska Gościnnie; Odcinek: 40
2000–2001 Miasteczko gosposia Mariola Rola pierwszoplanowa
2001 Wiedźmin wieszczka Iola Odcinki: 9–11
2003 Magiczne drzewo mama Jacka Odcinek: 1
2005 Boża podszewka II Stasia Odcinki: 1-2
2022 Królowa Wioletta Nowak Rola pierwszoplanowa

Role dubbingowe[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • 1996: Vyznamenání na 14. festivalu divadelních škol v Lodži [46]
  • 1999: 2. cena na 39. divadelním setkání Kalisz za roli Simoninie ve hře Slova Boží
  • 1999: Cena Společnosti přátel Štětína a jejich propagační cena. Kazimierz Krzanowski na 34. národní přehlídce divadel malých forem "Kontrapunkt" za roli Elżbiety Bam ve hře Bam [5]
  • 2000: Cena diváků na 21. Stage Song Review za interpretaci písně „I am the wind, I am a storm“
  • 2002: Herecká cena na festivalu Dwa Teatry za roli Agafie Tikhonovny ve hře Marriage
  • 2004: Herecká cena na festivalu Dwa Teatry za roli Rimmyho ve hře Mrtvá princezna
  • 2006: Titul „Muž roku“ v plebiscitu Wdechy 2005 Gazeta Co Jest Grane [47]
  • 2006: Fenomén "Przekrój" [48]
  • 2006: Fryderyk v kategorii „ nová tvář fonografie “
  • 2009: „Polityka“ Passport v kategorii „populární hudba“ za album Maria Awaria
  • 2009: Fryderyk v kategorii " Alternativní hudební album " za album Maria Awaria
  • 2009: Fryderyk v kategorii „ autor roku “
  • 2013: Glamour titul "Ženy desetiletí".

Poznámky pod čarou[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ksok. Dostupné online. 
  2. Dostupné online. 
  3. Aleksandra Dybiec. Dostupné online. 
  4. Dostupné online. 
  5. a b Chybná citace: Chyba v tagu <ref>; citaci označené E.Teatru není určen žádný text
  6. Dostupné online. 
  7. łuk. Dostupné online. 
  8. Dostupné online. 
  9. Dostupné online. 
  10. Dostupné online. 
  11. Dostupné online. 
  12. Dostupné online. 
  13. Dostupné online. 
  14. Dostupné online. 
  15. Dostupné online. 
  16. Dostupné online. 
  17. Dostupné online. 
  18. Dostupné online. 
  19. Paweł Kasa. Dostupné online. 
  20. Dostupné online. 
  21. Dostupné online. 
  22. Dostupné online. 
  23. Chybná citace: Chyba v tagu <ref>; citaci označené polityka není určen žádný text
  24. Hanna Rydlewska. Dostupné online. 
  25. Chybná citace: Chyba v tagu <ref>; citaci označené culture2 není určen žádný text
  26. Chybná citace: Chyba v tagu <ref>; citaci označené tpowszechny není určen žádný text
  27. Dostupné online. 
  28. Dostupné online. 
  29. Dostupné online. 
  30. Dostupné online. 
  31. Dostupné online. 
  32. Dostupné online. 
  33. Dostupné online. 
  34. Dostupné online. 
  35. Dostupné online. 
  36. Dostupné online. 
  37. Dostupné online. 
  38. Dostupné online. 
  39. Bartosz Sadulski. Dostupné online. 
  40. Piotr Bratkowski. Dostupné online. 
  41. Dostupné online. 
  42. Dostupné online. 
  43. Dostupné online. 
  44. Dostupné online. 
  45. Dostupné online. 
  46. Dostupné online. 
  47. Dostupné online. 
  48. Dostupné online. 

externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Narození v roce 1973]] [[Kategorie:Polské divadelní herečky]] [[Kategorie:Polské filmové herečky]] [[Kategorie:Narození ve Vratislavi]] [[Kategorie:Polské zpěvačky]]