Vyklantice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vyklantice
zámek Vyklantice
zámek Vyklantice
Základní informace
Slohbarokní
Výstavba1728
Přestavba70. léta 18. století (pouze interiéry)
StavebníkJan Jáchym Harrach
Další majiteléHarrachové, Jeřábkové z Jeřabiny, Mackové z Leiberichu, Puteani, Mayerovi
Současný majitelJUDr. Pavel Liška
Poloha
AdresaStaré Vyklantice 1, Vyklantice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Vyklantice (zámek)
Vyklantice (zámek)
Vyklantice (zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky21941/3-3344 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Vyklantice stojí ve Starých Vyklanticích, místní části obce Vyklantice, v okrese Pelhřimov. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o Vyklanticích pochází z roku 1410, kdy je vlastnil Strahovský klášter. Ačkoliv se v následných staletích majitelé často měnili, žádný z nich zde nevystavěl panské sídlo. V roce 1704 se ale majitelem stává Jan Jáchym Harrach, jenž v roce 1728 nechal v obci postavit barokní kostel sv. Jana Nepomuckého a také zámek. Následně se majitelé opět často střídali. V 70. letech 18. století nechal zámecké interiéry upravit Jan Josef Jeřábek z Jeřabiny a Berglerbergu. Roku 1799 jej zakoupil Karel Mack z Leiberichu, jenž v roce 1805 vydal Napoleonovi pevnost Ulm. Za to byl do roku 1808 vězněn a následně žil do roku 1810 na vyklantickém zámku. V tom roce zámek od něj kupuje Jan Puteani. Potom se majitelé opět střídali.

V roce 1948 byl majiteli Alfredovi Mariovi Mayerovi zámek znárodněn a od následujícího roku se jako majitelé střídaly různé zemědělské podniky. V roce 1974 se dostal do majetku národního podniku Tesla Holešovice a plánovala se zde rekonstrukce. K té ovšem nedošlo, postupně se rozpadla střecha a v roce 1989 se situace zámku stala kritickou, hrozila totiž jeho demolice. Po revoluci se majitelem stal JUDr. Pavel Liška, jenž zahájil kompletní rekonstrukci zámku, která pokračuje do současnosti.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-01-13]. Identifikátor záznamu 132864 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Zámek, Vyklantice, dedictvivysociny.cz
  3. Zámek Vyklantice: Kvočna místních kuřátek Archivováno 30. 7. 2020 na Wayback Machine., euro.e15.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]