Vojtěch Vágai mladší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reverendus Dominus
Mgr. Vojtěch Vágai
kněz českobudějovické diecéze
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézečeskobudějovická
Svěcení
Jáhenské svěcení4. září 2010
světitel Jiří Paďour
Kněžské svěcení25. června 2011
světitel Jiří Paďour
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • jáhen ve Strakonicích (2010–2011)
  • kaplan v Březnici (2011–2012)
  • kaplan v Pelhřimově (2012-2016)
  • vedoucí Diecézního centra mládeže Českobudějovické diecéze (2016-2019)
Osobní údaje
Datum narození14. března 1984
Místo narozeníČeský Krumlov
Povoláníkatolický kněz
Alma materKatolická teologická fakulta Univerzity Karlovy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vojtěch Vágai mladší (* 14. března 1984, Český Krumlov) je první český římskokatolický kněz z romského prostředí, poloviční Rom a nejstarší syn Vojtěcha Vágaie staršího, prvního romského katolického duchovního (trvalého jáhna) v České republice. Na základě vlastní žádosti ukončil k 30.11.2019 pracovní poměr na Biskupství českobudějovickém a kněžskou službu v diecézi. Od téhož data se na něho vztahuje suspenze "ad cautelam" dle kán. 1333 §1 CIC.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Od mala vyrůstal na katolické faře ve Větřní a spolu s bratry pomáhal svému otci v pastoraci na Českokrumlovsku. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu sv. Anežky České v Českém Krumlově a Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Během těchto studií se rovněž podílel na aktivitách, které bohoslovci pod vedením svého tehdejšího spirituála Zdenka Wasserbauera pořádali pro mladé muže, hledající své životní povolání.[pozn. 1] Tyto aktivity probíhaly z velké části právě v jižních Čechách na Českokrumlovsku.

Po jáhenském svěcení působil jako jáhen ve Strakonicích po kněžském svěcení (25. června 2011 v Českých Budějovicích) jako farní vikář v Bechyni a od 1. července 2012 jako farní vikář v Pelhřimově. Kromě klasické práce ve farnosti s rodinami, dětmi, mladými i seniory sloužil jako tzv. kaplan pro mládež ve vikariátu Pelhřimov. Věnoval se otázkám soužití menšin a většinové populace a také pastoraci lidí z prostředí masových médií, modelingu a umění. V roce 2016 byl ustanoven do funkce ředitele Diecézního centra mládeže Českobudějovické diecéze na Ktiši a moderátorem pastorace mládeže v diecézi. Z této funkce byl na počátku května roku 2019 na vlastní žádost uvolněn a nastoupil sabatický rok.[2] Nedlouho poté na základě vlastní žádosti ukončil k 30.11.2019 pracovní poměr na Biskupství českobudějovickém a kněžskou službu v diecézi. Od téhož data se na něho vztahuje suspenze "ad cautelam" dle kán. 1333 §1 CIC.[1] Zůstává knězem (na základě faktu přijatého kněžského svěcení), jeho pravomoc vykonávat tzv. úkony z moci svěcení je však omezena aplikací výše uvedeného ustanovení Kodexu kanonického práva.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Tyto aktivity inicioval tehdejší bohoslovec, od r. 2009 kněz českobudějovické diecéze, Josef Prokeš, ve kterých po jeho odchodu na studia do Říma v kooperaci s představenými semináře pokračovali další bohoslovci, zejména českobudějovické diecéze (Jan Hamberger, Tomas van Zavrel, …). Šlo o akce pořádané zpravidla 3x v roce, v adventu a v postní době víkendová rekolekce v pražském semináři a na přelomu července a srpna týdenní pobyt na faře v Horní Plané.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Časopis Setkání. www.bcb.cz [online]. [cit. 2020-01-09]. Dostupné online. 
  2. Biskupství českoudějovické: Přehled aktuálních ustanovení v diecézi, vydáno 3. 7. 2019 (dostupné online)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]