Vladimír Hornof (voják)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
škpt. Vladimír Hornof
Narození28. května 1914
Karlín
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí20. listopadu 1944
Belfort
FrancieFrancie Francie
Národnostčeská
Alma materVojenská akademie v Hranicích
Povolánívoják
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Škpt. Vladimír Hornof (28. května 1914 Karlín20. listopadu 1944 Belfort) byl důstojník československé zahraniční armády a armády Svobodné Francie v období druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Vladimír Hornof se narodil 28. května 1914 tehdy ještě v samostatném městě Karlíně. V něm vystudoval i reálné gymnázium, kde maturoval v roce 1934. V červenci téhož roku nastoupil prezenční službu v Československé armádě, v rámci které absolvoval školu důstojníků v záloze jezdectva v Pardubicích. Po jejím skončení u armády zůstal a studoval na Vojenské akademii v Hranicích. Studium zde ukončil 29. srpna 1937. Až do rozpadu Československa a rozpuštění armády sloužil jako velitel kulometné roty v Terezíně. Dosáhl hodnosti poručíka.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Československá armáda v zahraničí[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 se Vladimír Hornof rozhodl pro emigraci a koncem června téhož roku překročil hranice Protektorátu Čechy a Morava do Polska, kde podepsal závazek ke službě ve Francouzské cizinecké legii a v červenci odplul do Francie. Do září sloužil v Severní Africe, následně byl propuštěn, aby se mohl zařadit k formujícímu se československému zahraničnímu vojsku v Agde. Do 8. ledna 1940 opět velel rotě, poté vykonával funkci zpravodajského důstojníka ve Smíšeném předzvědném oddílu, posléze velitele kulometné čety. Po pádu Francie v roce 1940 byl evakuován do Velké Británie. Zde vystřídal několik posádek v pozici autodůstojníka a absolvoval kurz velitelů rot a parakurz. Dosáhl hodnosti nadporučíka.

Armáda Svobodné Francie[editovat | editovat zdroj]

Vladimír Hornof se dvakrát hlásil do armády Svobodné Francie, která postrádala důstojníky, naopak Československá armáda jich měla nadbytek. Prezident Edvard Beneš podepsal jeho přestup 15. dubna 1943. Mezi květnem 1943 a dubnem 1944 velel motocyklové četě v Kamerunu, poté byl přidělen k výsadkové jednotce v Maroku. Začátkem října 1944 se vylodil u Toulonu a zúčastnil se bojů v jihovýchodní Francii, za které byl navržen na povýšení na kapitána. Dne 20. listopadu 1944 padl během bojů o Burgundskou bránu v Belfortu. Jeho ostatky nechala po skončení druhé světové války rodina převézt na vojenský hřbitov na Olšanech.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Vladimír Hornof byl v roce 1947 in memoriam povýšen do hodnosti štábního kapitána pěchoty

Literatura[editovat | editovat zdroj]