Vilém Brázda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vilém Brázda
Narození11. června 1901
Zábřeh
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí28. června 1931 (ve věku 30 let)
Štěchovice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Povolánísochař a malíř
DětiIrena Freimannová dcera[1]
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vilém Brázda, křtěný Vilém Alois (11. června 1901 Zábřeh[2]28. června 1931 Štěchovice) byl český malíř, sochař a výtvarník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Zábřehu na Moravě v rodině stavitelského příručího Viléma Brázdy a jeho ženy Aloisie rodem Fialové dcery obuvníka z Třebíče. [2] a po dvou letech se rodina přestěhovala do České Třebové. Zde začal studovat na českotřebovské reálce, ale tato škola neuspokojovala jeho výtvarné nadání a proto záhy přestoupil na sochařskou školu do Hořic. Po jejím absolvování pokračoval v Praze na malířské akademii u profesora Jana Štursy a dále se školil na uměleckých školách ve Francii u prof. J. Bouchera a A. Bourdella.

Když studia úspěšně dokončil, vrátil se zpět do České Třebové k rodičům a záhy se oženil. Zde si záhy zřídil svůj první atelier v dřevěné boudě pod „Habeší“ na Parníku a později tvořil v nově vystavěném „Brázdově domě“ v Litomyšlské ulici čp. 268.[3] Kromě tvoření soch rovněž velmi rád maloval. Známé jsou jeho kolorované kresby ze staré České Třebové a okolí, z Prahy, Brna, Lanškrouna, Třebíče a Kroměříže. Mnoho obrazů rovněž vzniklo za jeho pobytu v Paříži a Městský osvětový sbor vydal v roce 1928 „Brázdovo Album staré mizející České Třebové“.[4]

Mladá rodina sochaře Brázdy se v Třebové dlouho nezdržela. S nadějí, že najde lepší životní a pracovní podmínky, se přestěhovala do Prahy. Zpočátku měl umělec existenční potíže i zde. Aby svoji rodinu hmotně zabezpečil, zabýval se krom vlastní tvorby i hrou na housle v biografech a prací na reklamních zakázkách. Po čase se ekonomická situace zlepšila a umělec měl noho plánů, které se mu bohužel nesplnily. Zemřel nečekaně 26. června roku 1931 při nedělním koupání ve Štěchovicích. Pohřben byl na Olšanských hřbitovech.

Na podzim roku 1931 byla v umělcově pražském ateliéru v paláci U Nováků instalována posmrtná umělcova výstava. K vidění bylo 30 plastik a 75 obrazů a kolorovaných kreseb.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • 1993 – Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A–K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Osobnosti regionu, Irena Freimannová
  2. a b Matriční záznam o narození a křtu Viléma Brázdy farnost Zábřeh
  3. Česká Třebová Litomyšlská ulice čp. 268
  4. Služby sběratelům JANQAS, Album mizející České Třebové. www.numismatika.name [online]. [cit. 2020-10-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-10-12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]