Tugan Sochijev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tugan Tajmurazovič Sochijev
Туган Таймуразович Сохиев
Туган Таймуразович Сохиев
Narození21. října 1977
Ordžonikidze (dnes Vladikavkaz)
Národnostosetská
Alma materPetrohradská konzervatoř
Povolánídirigent
Oceněnírytíř Národního řádu za zásluhy (2013)
medaile Řádu za zásluhy o vlast 1. třídy
Webová stránkatugansokhiev.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tugan Tajmurazovič Sochijev, (rusky:Туган Таймуразович Сохиев, osetsky: Сохиты Таймуразы фырт Тугъан, * 21. října 1977, Ordžonikidze, Severoosetinská ASSR, Sovětský svaz) je osetský dirigent.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 21. října 1977 v Ordžonikidze (dnes Vladikavkaz). V sedmi letech byl přijat do klavírní třídy hudební školy a ve věku sedmnácti let na dirigentské oddělení Vladikavkazského hudebního učiliště. Od roku 1997 studoval na fakultě dirigování Petrohradské státní konzervatoře Rimského-Korsakova ve třídě prof. Ilji Alexandroviče Musina, jehož byl jedním z posledních žáků. Jeho prvním vystoupením v roli operního dirigenta byla inscenace opery Bohéma Giacoma Pucciniho na Islandu.

V roce 2003 se stal hudebním ředitelem Velšské národní opery v Cardiffu. Zde uvedl na scénu nejen opery Don Giovanni, Sedlák kavalír či Komedianti, ale i Čajkovského Evžena Oněgina. Po neshodách s tamějšími hudebníky při přípravě inscenace Verdiho Traviaty Sochijev v srpnu 2004 na post hudebního ředitele rezignoval.

Od roku 2005 působil jako hlavní hostující dirigent Národního orchestru města Toulouse ve Francii a v roce 2008 se stal jeho šéfdirigentem. Roku 2012 začal působit také ve funkci hlavního dirigenta Německého symfonického orchestru v Berlíně.

20. ledna 2014 byl jmenován hlavním dirigentem a hudebním ředitelem Velkého divadla v Moskvě.

Dne 29. června 2019 dirigoval Sochijev každoroční letní koncert Berlínských filharmoniků před 20 000 diváky na Lesní scéně (Waldbühne) v Berlíně. Na programu byly mj. skladby Maurice Ravela, Sergeje Prokofjeva a Antonína Dvořáka. Sólistkou byla francouzská mezzosopranistka Marianne Crebassa.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Laureát III. mezinárodní dirigentské soutěže S. Prokofjeva v Petrohradě (1999)
  • Národní umělec republiky Severní Osetie-Alanie
  • Rytíř Řádu za zásluhy (Francie) (2013)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Сохиев, Туган Таймуразович na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]