Soluňské císařství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soluňské císařství
Βασιλεία Ῥωμαίων
Basileía Rhōmaíōn
 Epirský despotát
 Soluňské království
12241246 Epirský despotát 
Nikájské císařství 
Geografie
Mapa
Expanze Epirského despotátu s územními zisky soluňského císaře Theodora (12151230).
Obyvatelstvo
Národnostní složení
byzantská řečtina
Státní útvar
Bulharská říšeBulharská říše Bulharská říše (12301237)
Nikájské císařstvíNikájské císařství Nikájské císařství (12421246)
Státní útvary a území
Předcházející
Epirský despotát Epirský despotát
Soluňské království Soluňské království
Následující
Epirský despotát Epirský despotát
Nikájské císařství Nikájské císařství

Soluňské císařství je moderní pojem historiků pro Epirský despotát v době svého vrcholu 12241246, řecký stát navazující na Byzantskou (římskou) říši a aspirující na obnovu tradičního císařství v Konstantinopoli. Tou dobou bylo původně byzantské hlavní město Konstantinopol pod nadvládou franských křižáků (Řeky označované jako Frankokratia) a původní konstantinopolský dvůr se musel stáhnout do exilu do města Nikaia v Malé Asii, viz Nikájské císařství. Roku 1224 se epirský vládce Theodoros Komnenos Dukas nechal ve městě Soluni korunovat císařem. V roce 1246 byla Soluň dobyta vojsky konkurenčního Nikájského císařství, které sledovalo totožný cíl obnovy Byzance.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Epirský vládce Theodoros Komnenos Dukas (vládl 12151230) byl z významné císařské dynastie Komnenoduků a měl proto nárok na byzantský císařský trůn. Dobyl většinu Makedonie a Thesálie a posléze se zmocnil soluňského království, bývalá území Byzance. V roce 1224 byl v Soluni korunován císařem. Získat zpět Konstantinopol a sjednotit nástupnické státy Byzance se nepodařilo. Po porážce v bitvě u Klokotnice upadl do bulharského zajetí. Během něho se zapojil do nezdařeného spiknutí proti Ivanu II. Asenovi, načež byl oslepen. Epirus se stal vazalem Nikájského císařství a nástupce Demetrios (vládl 12441246) se spokojil s titulem despoty.

Nikájské císařství později převzalo iniciativu a Epirus postupně připravilo o nabytá území na východě včetně města Soluň v roce 1246. V roce 1261 nikájský císař Michael VIII. Palaiologos dobyl nazpět také Konstantinopol a konečně obnovil Byzantské císařství pod novou dynastií Palaiologů.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]