Signetics

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Signetics
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1961
Datum zániku1975
Adresa sídlaSunnyvale, Spojené státy americké
Identifikátory
Oficiální webwww.signetics.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Propagace obvodu Signetics 2650
Signetics 2650
Herní konzole Arcadia 2001 s obvodem Signetics 2650
N8X300I

Společnost Signetics byla v polovině šedesátých let 20. století největším americkým výrobcem integrovaných obvodů. V sedmdesátých letech vyvinula mj. mikroprocesory Signetics 2650, 8X300 a v licenci vyráběla např. procesory Motorola 68000. Obvod Signetics 2513 byl používán mj. ve videohrách Atari a v počítačích Apple. Od roku 2000 je Signetics součástí korejské Young Poong Group.

Založení společnosti[editovat | editovat zdroj]

Signetics byla založena v roce 1961 skupinou inženýrů, která opustila Fairchild Semiconductor. V té době se Fairchild Semiconductor zaměřovala převážně na výrobu tranzistorů. Zakladatelé společnosti Signetics věřili, že budoucností elektroniky jsou integrované obvody. Financování nové společnosti zajistila banka Lehman Brothers, která poskytla do začátku 1 mil. dolarů.

Počáteční období (19611962)[editovat | editovat zdroj]

Společnost nejprve vyvinula řadu standardních integrovaných obvodů DTL, kterou představila roku 1962. Počáteční kapitál byl rychle vyčerpán. Společnost potřebovala najít nového investora, což se podařilo. V listopadu 1962 investovala 1,7 mil. dolarů společnost Corning Glass výměnou za 51% vlastnictví. Tato částka umožnila přežití a hodně z ní bylo investováno do marketingu a prodejní kampaně.

Úspěšné období (19631964)[editovat | editovat zdroj]

V roce 1963 se ministerstvo obrany rozhodlo zahájit posun směrem od elektronek k mikroelektronice a integrovaným obvodům, vzhledem k jejich malé velikosti, vyšší spolehlivosti a nižší spotřebě energie. Společnost Signetics z toho vytěžila.

Na podzim roku 1963 a po většinu roku 1964 se zvyšovaly tržby a společnost se stala ziskovou. Rostla, najala více inženýrů a roku 1964 otevřela nový velký výrobní závod v Sunnyvale ve státě Kalifornie. Později rozšířila výrobu i do továren v Oremu (Utah) a Albuquerque (New Mexico). V této době byla zdaleka největším výrobcem integrovaných obvodů v Silicon Valley.

Odchod původních zakladatelů[editovat | editovat zdroj]

V roce 1964 se do výroby integrovaných obvodů začala tlačit Fairchild Semiconductor, která zkopírované integrované obvody Signetics nabízela levněji. Společnost Signetics se snažila cenově konkurovat a začala znovu prodělávat. Ze strany většinového vlastníka (Corning Glass) bylo situace chápána jako výsledek špatného řízení. Většina původních zakladatelů společnosti Signetics musela odejít.

NE555[editovat | editovat zdroj]

Časem se společnost podařilo stabilizovat a stala se opět ziskovou, ale nikdy už nezískala vedoucí pozici na trhu integrovaných obvodů. Stále ovšem byla jejich významným výrobcem. Pokračovala v inovacích v oblasti integrovaných obvodů. Roku 1971 její externí spolupracovník Hans R. Camenzind vyvinul integrovaný obvod NE555. Byl to první a jediný komerční integrovaný časovač v té době a měl velký úspěch na trhu. V současnosti (2012) se obvod stále ještě vyrábí a to jak původní varianta, tak i modifikovaná novější verze obvodu (provedení CMOS).

Akvizice[editovat | editovat zdroj]

Roku 1975 byla Signetics převzata společností Philips. Později byla plně začleněna do Philips Semiconductors (nyní NXP). Od roku 2000 je Signetics ve vlastnictví korejské Young Poong Group, která má sídlo v Soulu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Signetics na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]