Siemens Česká republika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Siemens, s.r.o.
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným (s.r.o)
Datum založení1990
SídloPraha, Česko
Adresa sídlaSiemensova 2715/1, Praha, 155 00, Česko
Klíčoví lidéDr. Eduard Palíšek, MBA (CEO), Dipl.-Wirtsch.-Ing. (FH) Jens Franke (CFO)
Charakteristika firmy
Oblast činnostikonglomerát
Produktyelektrotechnika, zdravotnictví, energetika, doprava a logistika, městská infrastruktura
Obrat26,2 mld. Kč (2019)[1]
27,4 mld. Kč (2018)[1]
Provozní zisk893,3 mil. Kč (2019)[1]
1 mld. Kč (2018)[1]
Výsledek hospodaření612,1 mil. Kč (2019)[1]
871,4 mil. Kč (2018)[1]
Celková aktiva14,4 mld. Kč (2019)[1]
14,5 mld. Kč (2018)[1]
Vlastní kapitál2,3 mld. Kč (2019)[1]
2,1 mld. Kč (2018)[1]
Zaměstnanci8 133 (2019)[1]
Mateřská společnostSiemens
MajitelSiemens Aktiengesellschaft Österreich (100 %)
Dceřiné společnostiSiemens Electric Machines s.r.o.
Odštěpný závod Elektromotory Frenštát
Odštěpný závod Elektromotory Mohelnice
Odštěpný závod Nízkonapěťová spínací technika
Odštěpný závod Busbar Trunking Systems
Odštěpný závod Industrial Turbomachinery
OEZ s.r.o
Identifikátory
Oficiální webwww.siemens.cz
IČO00268577
LEI5299008G66F3XXXRZO62
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Siemens, s.r.o.[2] patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Firma Siemens na Českém území působila již koncem 19. století, po pádu komunismu se vrátila roku 1990. K roku 2016 vytváří více než 9 tisíc pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2015 (říjen-září) tržby přes 30 miliard Kč.[3]

Skupina Siemens ČR je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Aktivity skupiny Siemens ČR mají v českých zemích dlouholetou tradici. První zastoupení bylo otevřeno v Praze a Brně na podzim roku 1890. Již před tím, v roce 1881, Siemens dokončil osvětlení v Rustonově libeňské strojírně a v roce 1885 dodal osvětlení do Stavovského divadla. Na přelomu století Siemens postavil řadu městských elektráren, v několika městech zprovoznil veřejné osvětlení, v Praze a Olomouci vybudoval tramvajový provoz a v Ostravě elektrifikoval parní dráhu.

Po vzniku Československa zde Siemens zřídil několik velkých závodů, ve kterých vyráběl jak silnoproudá zařízení pro elektrárny, průmyslové závody, doly, hutě a elektrické dráhy, tak elektromotory a generátory, telefony a ústředny, lékařské přístroje, hradlová zařízení pro dráhy, měřicí přístroje, elektrické nářadí a spotřebiče pro domácnost. V roce 1945 bylo zastoupení firmy včetně výrobních závodů znárodněno. K oživení došlo koncem šedesátých let. V roce 1971 Siemens otevřel technicko-poradenskou kancelář a obnovil dodávky moderních technologií. Do Československa se Siemens naplno vrátil v prosinci 1990 a rozrostl se ve skupinu sdružující řadu obchodních a servisních firem a výrobních závodů.

Struktura společnosti[editovat | editovat zdroj]

Siemens s.r.o. je dceřinou společností Siemens Aktiengesellschaft Österreich.[2] Společnost vyrábí a prodává na českém území elektrotechnické produkty a s nimi spojené služby. V České republice provozuje také tři centra sdílených služeb. 

Divize[editovat | editovat zdroj]

  • Oblast průmyslu

Součástí jsou divize Digital Factory a Process Industries and Drives. Do divize patří odštěpné závody: Industry Automation Services, Maintenance Technology, Busbar Trunking Systems, Elektromotory Mohelnice, Elektromotory Frenštát, Nízkonapěťová spínací technika.

Součástí jsou přidružené společnosti Siemens Product Lifecycle Management Software, Siemens Electric Machines, OEZ.[4]

  • Oblast Energetiky

Součástí jsou divize: Power and Gas, Energy Management, Wind Power and Renewables a Power Generation Services. Součástí jsou odštěpné závody Industrial Turbomachinery.[4]

  • Oblast zdravotnictví

V roce 1990 byla založena společnost Siemens Medicinská technika ČSFR, spol. s.r.o., později přejmenována na Siemens, s.r.o. V současné době[kdy?] je divize Healthcare samostatnou právní jednotkou a vystupuje od 1. 10. 2015 pod názvem Siemens Healthcare, s.r.o. Jejím hlavním zájmem je prodej medicínských přístrojů pro diagnostiku, terapii a laboratorní diagnostiku, specializovaných technologií pro zpracování a distribuci obrazových dat, které nesou název Siemens Healthineers. Poskytuje také služby medicínského servisu.

  • Oblast Infrastruktury měst a obcí

Součástí jsou divize Building Technologies a Mobility.[5]

Produktová oblast domácích spotřebičů a ostatních výrobků pro koncové zákazníky je vedena pod organizační jednotkou BSH domácí spotřebiče s.r.o. Společnost je dceřinou společností BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH se sídlem v Německu.

Výrobní závody[editovat | editovat zdroj]

  • Brno – Průmyslové parní turbíny
  • Drásov – Elektromotory a generátory
  • Frenštát p. Radhoštěm – Elektromotory
  • Letohrad – Nízkonapěťová spínací technika a pojistky (OEZ)
  • Mohelnice – Přípojnicové systémy
  • Mohelnice – Elektromotory
  • Trutnov – Nízkonapěťová spínací technika

Výzkum a vývoj[editovat | editovat zdroj]

V ČR budoval Siemens vývojovou základnu intenzívnějším tempem od roku 2010, kdy po uzavření továrny ve Zličíně (2009)[6] začalo rozšiřování projekce a konstrukce kolejových vozidel. V současnosti[kdy?] pracuje v ČR několik stovek vývojářů i v oblasti software, řídicích systémů, nn přístrojů a regulovaných pohonů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]