Salmson-Moineau S.M.1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
S.M.1 A.3
Určeníprůzkumný letoun
VýrobceSalmson-Moineau
ŠéfkonstruktérRené Moineau
První let1916
Charaktervyřazen ze služby
UživatelAéronautique militaire
Letectvo carského Ruska
Vyrobeno kusů~ 155
VariantyS.M.2 S.2
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Salmson-Moineau S.M.1 A.3 (od 1. 5. 1918 přeznačený na Sal 1 A.3) byl francouzský dvouplošník s tříčlennou osádkou užívaný v době první světové války jako dálkový průzkumný letoun. Pro společnost Salmson jej navrhl René Moineau.

Vznik a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Salmson-Moineau S.M.1 byl vyvíjen od roku 1915 podle požadavků Francouzské armády na třímístný průzkumný letoun dlouhého doletu se silnou obrannou výzbrojí, spadající do kategorie A.3. Konstrukce S.M.1 byla nekonvenční, s kapalinou chlazeným hvězdicovým motorem Salmson 9A instalovaným příčně v trupu a prostřednictvím systému převodů pohánějícím dvě tažné vrtule instalované mezi křídly. Tento systém byl konstruktérem zvolen aby zmenšil aerodynamický odpor, a opačný smysl otáčení vrtulí také minimalizoval točivý moment.[1] Uspořádání s dvěma dálkově poháněnými vrtulemi také poskytovalo volné výstřelné pole dvěma pozorovatelům-střelcům, obsluhujícím pohyblivě lafetované letecké kanóny APX ráže 37 mm konstrukce Puteaux, z nichž jeden měl stanoviště v přídi letadla za radiátory chladičů, a druhý za kokpitem pilota. V ostatních ohledech byl drak relativně konvenční, konstruovaný převážně ze dřeva a potažený plátnem, s trupem neseným systémem vzpěr mezi křídly. Podvozek z ocelových trubek byl ostruhového typu, s pomocným příďovým kolem jehož rolí mělo být výhradně zabránění převrácení letadla během vzletu.

Nejméně jeden exemplář byl experimentálně vybaven motorem Salmson P.9 o výkonu 160 hp, ale jeho vývoj dál nepokračoval. Také S.M.2 S.2, s druhým motorem Salmson 9A instalovaným v přídi trupu a zesílenou konstrukcí, který měl sloužit jako bitevní letoun, zůstal po testování v roce 1918 v jediném prototypu, vzhledem k problémům s chlazením pohonné jednotky.

Operační nasazení[editovat | editovat zdroj]

Letoun byl počátkem roku 1916 podroben zkouškám, které vedly k objednávce 100 exemplářů, ačkoliv jeho výkony byly horší než u Sopwithu Strutter. Typ byl po několika kusech zařazen k armádním pozorovacím letkám F 2, F 19, F 41, F 45, F 58, F 63, F 71, F 72, C 219, F 223 a AR 289, v nichž doplňoval jejich hlavní výzbroj. Počátkem roku 1917 se 10 exemplářů vyskytovalo ve výzbroji letky SM 229 (po sloučení s letkou C 106 označované SM 106).[1] Ve službě nebyl typ příliš úspěšný, a trpěl mnoha nehodami zaviněnými zhroucením příďové podvozkové nohy při nesprávně prováděných přistáních. Převodový systém pohonu vrtulí byl náročný na údržbu v polních podmínkách, a letoun také pravděpodobně následkem komplikovaného vzpěrového systému zvyšujícího odpor postrádal dostatečné výkony.[2] Do konce roku 1917 byl typ převážně stažen z prvoliniové služby, ačkoliv ještě v roce 1918 se nejméně jeden exemplář vyskytoval u letky AR 289, v jejímž rámci s ním v březnu a dubnu poručík Castex[2] prováděl průzkum v prospěch 66. pěší myslivecké divize (66e division des chasseurs à pied).[1]

V roce 1917 byly dva kusy poskytnuty armádnímu letectvu carského Ruska,[1] ale ani v Rusku se typ nedočkal větší obliby nebo úspěchů.

Varianty[editovat | editovat zdroj]

S.M.1 A.3
Třímístný průzkumný letoun s motorem Salmson 9A2c dálkově pohánějícím dvě dvoulisté tažné vrtule. Hlavní výrobní varianta. Na základě známých sériových čísel je odhadováno, že bylo vyrobeno nejméně 155 exemplářů.[1]:s.436
S.M.2 S.2
Zvětšená varianta se zesílenou konstrukcí, zvětšeným rozpětím horního křídla a druhým motorem v přídi, přímo pohánějícím třetí vrtuli, plánovaná jako dvoumístný bitevní letoun (kategorie S.2). Postaven jeden prototyp.

Uživatelé[editovat | editovat zdroj]

Specifikace[editovat | editovat zdroj]

Údaje podle publikace French Aircraft of the First World War[1]

Technické údaje[editovat | editovat zdroj]

Výkony[editovat | editovat zdroj]

  • Maximální rychlost: 130 km/h ve výši 2 000 m[3]
  • Vytrvalost: 3 hodiny

Výzbroj[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Salmson-Moineau S.M.1 na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f Davilla a Soltan 1997
  2. a b Owers, Guttman a Davilla 2001, s.4
  3. (francouzsky) Salmson-Moineau SM-1

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DAVILLA, Dr. James J.; SOLTAN, Arthur. French Aircraft of the First World War. Mountain View, CA: Flying Machines Press, 1997. Dostupné online. ISBN 9781891268090. Kapitola Salmson-Moineau S.M.1, s. 435–438. (anglicky) 
  • OWERS, Collin A.; GUTTMAN, James J.; DAVILLA, Dr. James J. Salmson aircraft of World War I. Boulder, Colorado: Flying Machine Press, 2001. Dostupné online. ISBN 1-891268-16-3. S. 2-13. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]