Letecký pozorovatel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Letecký pozorovatel je vojenský letec jehož specializace primárně spočívá v provádění pozorování a průzkumu. Vznikla v počátcích vojenského letectví. Na dvoumístných pozorovacích a průzkumných letadlech v době první a počátkem druhé světové války plnil většinou také funkci palubního radisty a střelce z pohyblivého kulometu. Ve větších vícemístných letadlech však většinou kombinoval svou hlavní roli s funkcí navigátora nebo obsluhy fotoprůzkumného vybavení a funkce střelců byla obsazena specializovanými členy posádky. V pozdější době „pozorovatel“ jako specializace zanikla, či byla s vývojem techniky nahrazena novými specializacemi, například operátor elektronických systémů.

Československé letectvo[editovat | editovat zdroj]

Meziválečné Československé letectvo rozlišovalo mezi „letounovými pozorovateli zbraní“, což byli příslušníci pozemních druhů zbraní (dělostřelectva, pěchoty atd.) vycvičení v obsluze radiostanice a leteckém pozorování, a sloužící jako pozorovatelé u pozorovacích letek vybavených dvojmístnými stroji určených ke spolupráci s pozemní armádou; a „pozorovateli letci“ či „polními pozorovateli letci“, specializovanými důstojníky letectva kteří kromě těchto základů ovládali i leteckou navigaci a mohli sloužit jako velitelé vícemístných strojů, nebo jako velitelé letek, případně dalších jednotek.

Fleet Air Arm[editovat | editovat zdroj]

Fleet Air Arm, letecká složka Royal Navy, stále používá termín „pozorovatel“ (anglicky Observer) pro většinu důstojnických příslušníků leteckých posádek kteří nejsou piloty. Odvíjí se to od původu role pozorovacích letounů v námořním boji, kdy bylo úkolem pozorovatele sledovat dopad dělostřeleckých salv a hlásit údaje o nich na mateřskou loď, aby podle nich mohla svou palbu korigovat. To vyžadovalo kvalifikovaného dělostřeleckého důstojníka, často vyšší hodnosti než měl pilot. Takový důstojník mohl dosáhnout i postavení velitele peruti. Moderní transportní a protiponorkové vrtulníky FAA tak stále mají posádku tvořenou pilotem a pozorovatelem, a zatímco pilot stroj pilotuje, pozorovatel obsluhuje elektronické a zbraňové systémy, a rozhoduje o nezbytných taktických a navigačních otázkách.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Air observer na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]