Rhadi Ferguson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rhadi Ferguson
Osobní informace
Rodné jménoRhadi Bullard Ferguson
Datum narození6. dubna 1975 (49 let)
Místo narozeníPortland USAUSA USA
StátSpojené státy americké
Sportovní informace
KlubOTC Colorado Springs (vrch.)
TrenéřiEd Liddie (vrch.)
Kategorietěžká váha
Zápasnický styljudo, volný styl
Účast na LOH2004
Údaje v infoboxu aktuální k roku 2019

Rhadi Bullard Ferguson (* 3. dubna 1975 Portland) je bývalý americký těžký atlet – zápasník, grappler, fotbalista (am.), vzpěrač.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se do sportovní rodiny. Jeho otec Rufus hrál školskou ligu NCAA amerického fotbalu a v roce 1973 byl draftován jako 404. profesionální soutěží NFL. Narodil se v Portlandu v Oregonu v době, kdy jeho otec hrál za místní tým Thunder a od narození byl s rodiči na cestách po Spojených státech za prací. O dětství měl blízko k úpolovým sportům. Na střední škole Richard Montgomery High na předměstí Washingtonu hrál americký fotbal a zápasil v tradičním (školním) zápasnickém stylu. S vysokoškolským týmem Bison amerického fotbalu univerzity Howard ve Washingtonu vyhrál v roce 1993 a 1996 soutěž Black college FNC.[1]

Judu se začal systematicky věnovat po promoci na Howard University v roce 1997, tzv. splnit se sen startovat na olympijských hrách. Americká těžká váha v judu není od osmdesátých let dvacátého století v nejlepší kondici a šanci prosadit se v reprezentaci má prakticky kdokoliv. V roce 1999 se dostal do olympijského tréninkového centra v Colorado Springs. V roce 2000 však napoprvé v americké olympijské kvalifikaci na olympijské hry v Sydney neuspěl.

Od roku 2001 pracoval jako kondiční trenér a k vrcholové přípravě se vrátil opět s blížícím se olympijským rokem. V roce 2004 napodruhé uspěl v americké olympijské kvalifikaci a startoval na olympijských hrách v Athénách. Svým divacky atraktivním, ale velmi neortodoxním (nejudistickým) projevem připomínajícím grappling se skládkami z amerického fotbalu prohrál ve druhém kole na body s favorizovaným Jihokorejcem Čang Song-hoem.[2] Po splnění olympijského snu se aktivně judu od roku 2005 nevěnoval.

V roce 2010 Mezinárodní judistická federace přistoupila k razantním změnám pravidel, která podobný styl zápasení jaký předváděl Rhadi Ferguson omezila, tj. přinutila judisty více využívat soupeřovu horní část judogi k provádění chvatů. Naprotá většina klasických (Kódókanem schválených) judistických chvatů vychází z úchopu za horní část judogi (límec, rukav).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.usjudo.org [online]. [cit. 2005-02-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2005-02-28. 
  2. https://www.youtube.com/watch?v=TMJ8O3gyh1g

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]