Ratatouille

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ratatouille
Základní informace
Místo původuFrancie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tento článek je o francouzském pokrmu. O animovaném filmu pojednává článek Ratatouille (film).
Ratatouille

Ratatouille (vyslovováno [ratatuj]) je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet. Ratatouille bývá většinou servírována samostatně, často s chlebem, někdy bývá používána jako náplň do palačinek a jen výjimečně jako příloha k jiným pokrmům.

K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule kuchyňská, cukety, lilek, papriky, okurky a koření (zejména bazalka, majoránka, tymián apod.), je ale možné použít i celou řadu další zeleniny.

Existují tři dominantní metody přípravy. V první metodě se ingredience smíchají dohromady a upečou. Dle druhé metody se část zeleniny nakrájí na kostičky a různě navrství a z druhé části (většinou rajčata, cibule, česnek, případně ještě olej apod.) se připraví omáčka a pokrm se pak upeče s ní. Třetí a nejméně užívanou metodou je zeleninu nakrájet na kolečka a vrstveně ukládat na pekáč/plech a zapéct. Tato varianta se nazývá confit byaldi. Název je odvozen od tureckého jídla İmam bayıldı spojením s konfitováním – pomalým vařením. Autorem je francouzský kuchař Michel Guérard.[1]

Ratatouille hraje důležitou roli ve stejnojmenném animovaném filmu z roku 2007 společnosti Pixar, kde se vaří confit byaldi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ratatouille na anglické Wikipedii.

  1. FEILHAUER, Pavel. Confit byaldi [online]. 17. 9. 2017 [cit. 2019-08-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]