Portugalské království

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Království Portugalska (a Algarves)
Regnum Portugalliae (et Algarbiae)
Reino de Portugal (e dos Algarves)
 Portugalské hrabství
 Taifa Badajoz
 Království Kanárských ostrovů
 Couto Misto
11391910 První portugalská republika 
Brazilské císařství 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Hymna Hymno Patriótico (1808–1826),
Hymno da Carta (1826–1910)
Motto A Unidade é a maior força, agora e para sempre („Jednota je největší síla, nyní a navždy.“)
Geografie
Mapa
Portugalské království v roce 1890
Rozloha
90 000 km² (rok 1 300)
91 000 km² (rok 1 521)
92 391 km² (rok 1910)
Obyvatelstvo
Počet obyvatel
800 000 (rok 1300)
2 850 444 (rok 1770)
5 969 056 (rok 1910)
portugalština, latina, mezoarabština, andaluská arabština, judeoportugalština
Státní útvar
Vznik
Zánik
1822 – odtržení jihoamerické kolonie a vznik Brazilského císařství
1910Revoluce 5. října 1910 a vznik První portugalské republiky
Státní útvary a území
Předcházející
Portugalské hrabství Portugalské hrabství
Taifa Badajoz Taifa Badajoz
Království Kanárských ostrovů Království Kanárských ostrovů
Couto Misto Couto Misto
Následující
První portugalská republika První portugalská republika
Brazilské císařství Brazilské císařství

Portugalské království (latinsky Regnum Portugalliae, portugalsky Reino de Portugal), známo též jako Království Portugalska a Algarves (latinsky Regnum Portugalliae et Algarbiae, portugalsky Reino de Portugal e dos Algarves), se rozkládalo na Pyrenejském poloostrově a existovalo mezi lety 11391910. Původní hrabství, které bylo součástí Leónského království se osamostatnilo za vlády posledního hraběte Alfonse I., jehož potomci království vládli až do roku 1910.

Historie Portugalska[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Dějiny Portugalska.
Království v roce 1190

Roku 1128 vyhlásil portugalský hrabě, vnuk krále Alfonse VI. Kastilského, Alfons I. Dobyvatel (11071185) nezávislost svého hrabství na Leónském království, s nímž musel svést několik bitev. Nakonec po vítězství v bitvě u Ourique byl 26. červenec 1139 vojskem provolán za krále.

Burgundská dynastie pak vládla až do roku 1383, kdy vymřela po meči. Jediná dcera posledního krále této dynastie Beatrix si spolu s manželem Janem I. Kastilským nedokázala vládu udržet a na trůn usedl její polorodý strýc Jan I. z Avizské dynastie.

Po vymření dynastie Aviz po meči roce 1580 bylo Portugalské království připojeno jako korunní země ke Španělskému království a na trůn usedl král Filip II. Španělský (potomek po přeslici, ne však primogeniturní), který zde vládl jako Filip I. Moudrý.

Po úspěšné vzpouře proti španělským Habsburkům v roku 1640 usedl na trůn vévoda z Braganzy Jan a vládl pod číslovkou čtyři. Janův pra-pra-praděd z otcovy strany Alfons z Braganzy byl nemanželským synem prvního krále z Avizské dynastie Jana I. Jeho babička taktéž o otcovy strany byla vnučkou a primogeniturní dědičkou krále Manuela I. Braganzové vládli až do roku 1853, kdy nastoupili jejich následníci po přeslici z Braganzsko-koburské dynastie. Ti vládli do roku 1910 kdy byl poslední portugalský král Manuel II. Nešťastný donucen opustit království.

Portugalská koloniální říše[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Portugalské kolonie.
Portugalská říše kolem roku 1800

První portugalskou kolonií se stala v roce 1415 Ceuta na severoafrickém pobřeží (dnes ve španělských rukou). Ostrov Madeiru objevili portugalští mořeplavci o čtyři roky později. V roce 1441 byla do Lisabonu dopravena první loď s otroky, tento druh obchodu s lidmi se později stal velice výnosný. Portugalci dospěli na pobřeží Senegalu a Sierry Leone v roce 1445, resp. 1446, mezitím probíhala kolonizace Madeiry a Azorských ostrovů, objevených v roce 1427. Na významných místech na pobřeží Afriky Portugalci vztyčovali dřevěné kříže, později kamenné sloupy (Padrões, singulár: Padrão), které označovaly portugalské teritoriální nároky. Na sloupech byl latinsky a portugalsky napsán rok připlutí, jméno námořníka a vládnoucího krále.

Objevení zlata v dnešní Ghaně podpořilo další snahy o objevování nových zemí – zámořské plavby se stávaly velice výnosnými.

Na základě Smlouvy z Tordesillas získalo Portugalsko také exkluzivitu v plavbě okolo Afriky, Vasco da Gama v roce 1498 jako první Evropan doplul okolo Afriky do Indie, kde založil první portugalská stanoviště. Portugalsko se brzy stalo centrem obchodu s Orientem.

Symbolika[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článcích Státní znak Portugalska a Portugalská vlajka.

Související články[editovat | editovat zdroj]