Oldřich Kinský z Vchynic a Tetova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oldřich Kinský z Vchynic a Tetova
Narození1583
?
České královstvíČeské království České království
Úmrtí1620 (ve věku 36 nebo 37 let)
okolí Vídně
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
RodičeJan starší Kinský z Vchynic a Anna Pouzarová z Michnic
Vojenská kariéra
Hodnostplukovník
Doba službycca 1610–1620
SložkaČeská stavoská armáda
Veleljezdectvo
VálkyČeské stavovské povstání
Třicetiletá válka
Bitvy

Oldřich Kinský z Vchynic a Tetova (1583 – jaro 1620 okolí Vídně) byl český šlechtic z rodu Kinských, vojevůdce, plukovník jezdectva stavovského vojska během českého stavovského povstání v letech 1618 až 1620 na počátku třicetileté války.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn Jana staršího Kinského a jeho manželky Anny Pouzarové z Michnic, byl synovec Radslava staršího Kinského z Vchynic a Tetova. Vyznáním byl jako jeho otec utrakvista. Od mládí budoval vojenskou kariéru, se svými bratry Václavem a Radslavem mladším se účastnil boje o Prahu po vpádu pasovského vojska. Když dav pod zástěrkou invaze začal rabovat a vraždit, postavili se bratři Kinští do čela stavovských oddílů, zastavili řádění lidu a ochraňovali jezuity na Starém Městě, za což byli následně vyznamenáni.

České stavovské povstání[editovat | editovat zdroj]

Byl členem nejužšího kruhu šlechticů připravujících české stavovské povstání. Osobně se zúčastnil pražské defenestrace 23. května 1618, údajně měl být přímo jeden z těch, kteří osobně z oken českého místodržitelství na Pražském hradě vyhodili Jaroslava Bořitu z Martinic.[1]

Po aktivizování stavovského vojska pod vrchním velením hraběte Thurna byl Kinský jmenován plukovníkem jízdy a zapojil se do bojů proti císařské armádě v Čechách a na Moravě. Od podzimu 1619 do jara 1620 se pak účastnil stavovského tažení česko-uherského vojska do Dolních Rakous, které mělo za výsledek neúspěšný pokus o obléhání Vídně, komplikované především rozvodněným Dunajem.[2] Ve vojenském ležení u Vídně se Oldřich Kinský nakazil v táboře rozšířenou infekční nemocí, které zde ve věku 36 nebo 37 let podlehl.

Po smrti[editovat | editovat zdroj]

Definitivní porážka rakouského tažení přišla 13. dubna 1620 v bitvě u Sitzendorfu,[2] povstání se pak zhroutilo po porážce v bitvě na Bílé Hoře 8. listopadu 1620. Vůdci povstání byli následně souzeni a 27 z nich bylo popraveno 21. června 1621 na pražském Staroměstském náměstí. Je značně pravděpodobné, že pokud by byl Kinský naživu, byl by jako účastník defenestrace rovněž souzen a přísně potrestán.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LOUŽECKÝ, Jan Drocár a Pavel. Historická šlechta – život po meči a po přeslici. www.historickaslechta.cz [online]. [cit. 2022-11-10]. Dostupné online. 
  2. a b Česko-moravská kronika. [s.l.]: Kober 882 s. Dostupné online. Google-Books-ID: X_xKAAAAYAAJ. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • THILLE, Josef a ČENSKÝ, Ferdinand. Česká válka od r. 1618 do roku 1622: historicko-vojenská studie. (Edv. Grégr). s. 34. Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]