Mikuláš Čordáš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
pplk. Mikuláš Čordáš
Narození6. prosince 1909
Dvorníky
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí24. prosince 1976
Trnava
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostslovenská
Povolánívoják
ChoťTerézia Kudlová
DětiEduard Čordáš
RodičeJozef Čordáš, Júlia Sülleová
Příbuzníbratr a sestra, vnuk Juraj Čordáš
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Podplukovník Mikuláš Čordáš (6. prosince 1909 Dvorníky24. prosince 1976 Trnava) byl československý důstojník, účastník Slovenského národního povstání a politický vězeň komunistického režimu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Mikuláš Čordáš se narodil 6. prosince 1909 ve Dvorníkách na hlohovecku v rodině zahradníka a vinohradníka na velkostatku Jozefa Čordáše a Júlie rozené Sülleové. Vystudoval osmileté reálné gymnázium, maturoval v roce 1928. V roce 1929 byl odveden. V roce 1930 se přihlásil na medicínu, ale od studia jej odradila absence stipendia a internátního ubytování. Proto ještě v témže roce nastoupil na prezenční službu v Litoměřicích, v rámci které absolvoval školu důstojníků v záloze, jezdecký kurz a proviantní kurz. V roce 1932 byl propuštěn do zálohy. Zuřila hospodářská krize, byl nezaměstnaný stejně jako jeho otec a rodina byla ve špatné finanční situaci. Živil se pouze příležitostnými pracemi. Stálou práci získal v roce 1933, kdy byl přijat do Okresní nemocenské pojišťovny, kde jako úředník pracoval až do mobilizace v roce 1938, kdy byl opět povolán do armády. Sloužil v proviantním praporu, následně jako velitel kulometné čety. Opět propuštěn byl v hodnosti poručíka v prosinci 1938.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po rozpadu Československa byl Mikuláš Čordáš v květnu 1939 povolán do slovenské armády a zařazen jako velitel kulometné roty v Trnavě. Kromě toho byl ustanoven tělovýchovným důstojníkem trnavské posádky, krátkodobě sloužil i na dalších funkcích. Od června do srpna 1941 se zúčastnil tažení do Sovětského svazu. Druhý turnus zde absolvoval mezi březnem 1942 a březnem 1943. Během roku 1943 se zapojil do protifašistického odboje, kdy pomáhal zásobovat zbraněmi a dalším materiálem partyzány v Malých Karpatech. Po vypuknutí Slovenského národního povstání se společně s dalšími pokusil o převzetí kontroly nad Trnavou a okolím, posléze ale musel s trnavskou posádkou ustoupit na střední Slovensko. Účastnil se bojů na jihozápadních přístupech k povstaleckému území, následně byl ustanoven velitelem opevňovacích prací na jižních a poté jihovýchodních přístupech k Banské Bystrici. Po pádu Brezna ustoupil do Poľany, kde zorganizoval partyzánský oddíl. Začátkem roku 1945 se s ním probil k Rudé armádě a v únoru téhož roku vstoupil do 1. československého armádního sboru. Jako velitel praporu automatčíků se podílel na osvobozování Liptovského Mikuláše, Žiliny, Vsetína, Bystřice pod Hostýnem a dalších míst.

Po druhé světové válce[editovat | editovat zdroj]

Po skončení druhé světové války působil Mikuláš Čordáš ve velitelských funkcích pěšího pluku 23 v Trnavě. V roce 1946 se účastnil bojů proti Banderovcům na východním Slovensku. V roce 1948 velel pěšímu praporu 23 ve Zvolenu a poté v Nýrsku. Dosáhl hodnosti podplukovníka. Po Únoru 1948 se stal terčem intrik a vykonstruovaných obvinění týkajících se jeho činnosti během války na území Sovětského svazu. Dne 24. března 1950 byl zatčen a v roce 1951 odsouzen k osmi letům vězení. Propuštěn byl v roce 1953 a v roce 1969 rehabilitován. Do té doby pracoval jako slévač a na ředitelství trnavského cukrovaru. V roce 1974 odešel do důchodu, publikoval v různých periodikách, zemřel 24. prosince 1976 v Trnavě.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Mikuláš Čordáš měla bratra a sestru. Oženil se s úřednicí Terézií Kudlovou, manželům se v roce 1938 narodil syn Eduard, který se stal učitelem a úspěšným sportovním trenérem. Jeho vnuk Juraj Čordáš reprezentoval Slovensko v běhu na 400 metrů a v baseballu.[1]

Sportovní činnost[editovat | editovat zdroj]

Kromě vojenské kariéry se Mikuláš Čordáš aktivně angažoval i ve sportu. Byl atletickým trenérem a rozhodčím a v letech 1946 a 1947 předsedou atletické sekce Československého svazu tělesné výchovy v Západoslovenském kraji

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kolektiv autorů - Vojenské osobnosti československého odboje 1939 - 1945, strana 51 (Ministerstvo obrany České republiky - Agentura vojenských informací a služeb, 2005, ISBN 80-7278-233-9)

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]