Československá medaile za zásluhy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Československá vojenská medaile za zásluhy
medaile II. stupně
medaile II. stupně
Základní informace
Země původuČeskoslovensko
Počet tříd2
StuhaII. stupeň
Stuha

Československá vojenská medaile za zásluhy bylo vojenské vyznamenání udělované příslušníkům československé armády či armád spojeneckých za vojenské činy a zásluhy o československou armádu vykonané mimo boj.

Zřízení[editovat | editovat zdroj]

O zřízení bylo rozhodnuto nařízením vlády republiky Československé z 20. dubna 1943, č. Úř. věstníku čsl. Platnost byla potvrzena vyhláškou ministra vnitra č. 56/1946 Sb. ze dne 23. března 1946. Nařízením č. 70/1946 Sb. mohla být udělena i příslušníkům spojeneckých armád, cizím státním příslušníkům, vojenským útvarům, skupinám osob a symbolům, znázorňujícím skupiny osob. Autor návrhu je neznámý.

Stanovy[editovat | editovat zdroj]

Zřízena byla jako viditelné vyznamenání. Má dva stupně:

  • I. stupně – stříbrná
  • II. stupně – bronzová

Udělována byla prezidentem republiky na návrh vlády. Udělení mohlo být prezidentem svěřeno ministru národní obrany, ministru vnitra a velitelům vyšších vojenských uskupení

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Lícová strana obsahuje nápis Za zásluhy a poprsí tří československých vojáků. V dolní části medaile se nachází zkratka ČSR. Rubová strana obsahuje lipovou větévku v mezikruží paprsků.

Závěs je proveden ve tvaru zkřížených mečů. Kříž je o stejných ramenech zakončených hroty. Na líci je malý státní znak, na líci v kruzích státní znaky Čech, Slovenska, Moravy, Slezska a Podkarpatské Rusi. Stuha je stejného vzoru jako u Československého válečného kříže 1914–1918, úzké červené proužky jsou ale nahrazeny modrými.

Stužka je v základní barvě modrá s bílými proužky. Stužka medaile I. stupně je doplněna stříbrnou hvězdičkou.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]