Marta Živná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marta Živná
Rodné jménoMarta Skrejšovská
Narození19. června 1859
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí10. července 1918 (ve věku 59 let)
Petrohrad
RSFSRRSFSR RSFSR
Povolánívydavatelka
ChoťJUDr. Karel Živný
RodičeJan Stanislav Skrejšovský
Marie Wolframová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marta Živná (rozená Skrejšovská, 19. června 1859 Praha10. července 1918 Petrohrad) byla česká spolková činovnice, politická aktivistka, vydavatelka, sufražetka a feministka, dcera novináře a politika Jana Stanislava Skrejšovského. Většinu života prožila ve Vídni, kde s manželem Karlem Živným vydávala německy psaný týdeník Parlamentär. V době věznění manžela pak list krátce sama vedla.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Praze do rodiny Jana Stanislava Skrejšovského a jeho ženy Marie, rozené Wolframové, ze severočeských Trnovan. Otec byl významnou osobností tehdejšího společenského života: poslancem Českého zemského sněmu či spoluzakladatelem německy psaného českého deníku Politik. Díky rodičům získala vztah k českým kořenům a stala se českou vlastenkou. Rodina žila v Praze, roku 1874 byla pak musela snášet politicky motivované věznění otce,[1] posléze pak rakouskými úřady amnestovaného.

Ve Vídni[editovat | editovat zdroj]

Spolu s rodinou odešla s rodiči a sourozenci do Vídně, kde otec s pomocí starého známého, který poskytl počáteční kapitál, začal vydávat německý týdeník Parlamentär. Marta vypomáhala otci v jeho novinářském úsilí, rovněž byla činná ve zdejší komunitě vídeňských Čechů. Zde se také seznámila s mladým právníkem Karlem Živným (1858–1939), původem z Loštic u Olomouce,[2] politicky a novinářsky činným. Po smrti J. S. Skrejšovského roku 1882 pak vydávání týdeníku Parlamentär převzali manželé Živní: Marta především jako oficiální vlastnice, samotnou redakci řídil Karel Živný. Oba manželé byli náklonní k rusofilství, což se odráželo v Živného článcích i spolkové činnosti manželů.

Na Štědrý den 24. prosince 1887 byl pak Karel Živný v jejich bytě zatčen a nadále vyšetřován pro velezradu. V době jeho pobytu ve vězení pak Živná řídila redakci listu. Sama byla z velezrady rovněž obviněna, její i manželovo obvinění bylo po čase vyhodnoceno jako nepodložené. Parlamentär byl manželi Živnými vydáván až do roku 1895, kdy list vinou soustavných perzekucí rakouských úřadů a finančních obtíží zanikl.

První světová válka[editovat | editovat zdroj]

Nadále žila s manželem a dětmi ve Vídni. Živný byl za své politické projevy postihován i v dalších letech. Po vypuknutí první světové války roku 1914 odcestovala rodina Živných do exilu v ruském Petrohradu, neboť nesouhlasila s rakousko-uherským válečným úsilím.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Marta Živná zemřela 10. července 1918 v Petrohradu ve věku 59 let.

Karel Živný se po skončení války i s dětmi odstěhoval do nově vzniklého Československa. Zemřel roku 1939 v Praze.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 975. schůzka: Pan Nikdo. Dvojka [online]. 2014-03-02 [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. 
  2. OLOMOUCI, Krajské vlastivědné muzeum v. Časopis. [s.l.]: [s.n.] 786 s. Dostupné online. Google-Books-ID: mvjRAAAAMAAJ. 
  3. AUT - Úplné zobrazení záznamu. aleph.nkp.cz [online]. [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Čech: politický týdenník katolický. Praha: Antonín Schmitt, 15.03.1906, 31(73). s. 5.
  • Ženský svět: list paní a dívek českých. Praha: Ústř. spolek českých žen, 1896-1930.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]