Luigi Capello

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luigi Capello
Fotografie z roku 1918 či dříve
Fotografie z roku 1918 či dříve

Narození14. dubna 1859
Intra, Sardinské království
Úmrtí25. června 1941 (ve věku 82 let)
Vlajka Itálie Řím, Itálie
Vojenská kariéra
Hodnostgenerálporučík
SloužilVlajka Itálie Itálie
SložkaVlajka Itálie Italská armáda
VálkyItalsko-turecká válka
První světová válka
BitvyBitvy na Soči
Bitva u Caporetta
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Luigi Capello (14. dubna 1859 Intra - 25. června 1941 Řím) byl italský generál bojující v italsko-turecké a první světové válce.

Narodil se v relativně chudých poměrech v severoitalském městě Intra (dnešní Verbania. Vstoupil do armády a během války Itálie s Osmanskou říší se zúčastnil bojů v okolí Derny. V roce 1914 byl povýšen do hodnosti generálporučíka a po vyhlášení války Rakousko-Uhersku se zúčastnil bojů světové války na italské frontě, především bitev na Soči. Podílel se na dobytí Gorizie v rámci šesté a obsazení Banjšické náhorní plošiny během jedenácté bitvy na Soči. Tyto úspěchy proti němu popudily vrchního italského velitele Luigiho Cadornu. Po neočekávaném náporu Ústředních mocností a porážce Italů u Caporetta byl Capello 8. února 1918 odvolán ze všech vojenských funkcí a odešel do důchodu.

Po válce se jako jeden z prvních připojil k fašistickému hnutí a v roce 1922 se zúčastnil Pochodu na Řím. Kvůli členství u Svobodných zednářů, ke kterému se veřejně hlásil, se však později dostal do sporu s fašisty. Byl obviněn z účasti na neúspěšném pokusu o atentát na Benita Mussoliniho a v roce 1927 byl v Turíně odsouzen k třiceti letům vězení. Propuštěn byl nakonec v roce 1936. Závěr života strávil v Římě, kde zemřel v roce 1941.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]