Loglan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Loglan (la logla)
Tvůrce projektuJames Cooke Brown
Rok zveřejnění1955
RozšířeníNeznámé
Počet mluvčíchněkolik jedinců
Klasifikace
PísmoLatinka
Postavení
Regulátorneexistuje
Úřední jazyknikde
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3qlo
Wikipedie
není
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Loglan je umělý jazyk vytvořený roku 1955 doktorem Jamesem Cookem Brownem, který napsal článek o možnosti kontroly psychologického fenoménu známého jako Sapir-Whorfova hypotéza. Toto téma se stalo nejdůležitější prací v jeho životě – pro dokázání této hypotézy začal vytvářet speciální umělý jazyk.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1966 vyšla první verze jazyka (Loglan 1). Několik let poté našly počítače v loglanu syntaktické chyby. Jazyk se proto vrátil zpátky do laboratoře a v roce 1988 vyšla konečná verze loglanu.

V 80. letech se strhl boj o autorská práva k jazyku. Skupina loglanistů, která nebyla spokojená s Brownovou autoritou, poprvé zkusila použít jazyk mimo ústav The Loglan Institute, který Brown založil pro zajištění vývoje jazyka a jeho aplikace. Když Brown potvrdil vlastnictví autorských práv k jazyku, založila tato skupina Logical Language Group a vytvořila vlastní verzi jazyka s pozměněnou slovní zásobou pod názvem lojban (čti [ložban]). Nejprve byla gramatika těchto dvou jazyků stejná, ale postupem času se oba jazyky vyvinuly zcela samostatně.

Skupina kolem jazyka lojban je dnes aktivnější než skupina kolem loglanu a obě skupiny se dnes navzájem sbližují, to ale neplatí pro jazyky.

Literatura loglanu[editovat | editovat zdroj]

V loglanu existuje spousta krátkých textů, mimo to i beletrie. Jediný román v loglanu napsal Alex Leith.

Loglan v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Loglan byl zmíněn v několika sci-fi dílech, jako např. v románech Roberta A. Heinleina Měsíc je drsná milenka a Číslo bestie.

Autor loglanu James Cooke Brown také napsal utopický sci-fi román The Troika Incident, kde používá loglan, ovšem v knize se mu říká "Panlan".

Loglan je také používán jako oficiální mezidruhový jazyk v RPG hře FTL:2448.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Loglano na esperantské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]