Kostel svatého Františka z Pauly (Albrechtice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Františka z Pauly
v Albrechticích
Kostel sv. Františka z Pauly v Albrechticích
Kostel sv. Františka z Pauly v Albrechticích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
OkresJablonec nad Nisou
ObecAlbrechtice v Jizerských horách
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátliberecký
FarnostAlbrechtice v Jizerských horách
Statusfarní kostel
Užíváníbližší informace:
o bohoslužbách
o Noci kostelů
Současný majitelfarnost Albrechtice v Jizerských horách
ZasvěceníFrantišek z Pauly
Architektonický popis
Výstavba17791784
Specifikace
Stavební materiálkámen, zdivo
Další informace
Kód památky40181/5-4782 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolický filiální[1] kostel svatého Františka z Pauly v obci Albrechtice v Jizerských horách je pozdně barokní sakrální stavba jižně od silnice.[2] Od roku 1971 je kostel chráněn jako kulturní památka.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Západní strana s věží

Kostel, původně zasvěcen sv. Vavřinci, byl vybudován v letech 17791784.[4] Zasvěcení kostela bylo změněno na popud hraběte Desfours. Dnes je kostel zasvěcen zakladateli řádu nejmenších bratrů (paulánů) sv. Františku de Paula. Kostel byl upravován v 19. století. V roce 1889 byla upravena a zvýšena věž.[2] Kostel je opraven a ve 21. století dobře udržován.

Duchovní správci kostela jsou uvedeni na stránce: Římskokatolická farnost Albrechtice v Jizerských horách.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednolodní, obdélnou stavbu se zaoblenými nárožími s obdélným polokruhově ukončeným presbytářem. Na severní stráně má obdélnou sakristii s oratoří v patře. V západním průčelí se nachází hranolová věž. Věž má lizénové rámce a obdélný portál. Boční fasády mají plastické rámce tvaru zkoseného obdélníka a obdélná segmentem ukončená okna.[2]

Presbytář má valenou klenbu s lunetami. Loď má plochý strop s fabionem. Sakristie je sklenuta valenou klenbou s lunetami. Podvěží má křížovou klenbu. V presbytáři i lodi kostela je bohatá pseudobarokní štukatura na klenbě a na stěnách.[2]

Zařízení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní oltář je rokokový, rámový. Jsou na něm dřevořezby sv. Václava a sv. Víta z konce 18. století. Dále je na hlavním oltáři obraz sv. Františka de Paula. Kazatelna je rokoková a pochází z konce 18. století. Na rokokové kazatelně z 18. století je reliéf rybolovu. Křtitelnice je klasicistní z období kolem roku 1800. Dva boční oltáře pocházejí z roku 1903.[2] Na vedlejších oltářích je obraz sv. Vavřince z roku 1883 od F. Maischaidera a socha Panny Marie. Zvon pochází ze 17. století a byl sem přenesen v roce 1784 z Mladé Boleslavi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. 430 s. Kapitola Přehled jednotlivých farností diecéze, s. 15. 
  2. a b c d e POCHE, Emanuel. Umělecké památky Čech A/J. Svazek I. Praha: Academia, 1977. 644 s. Kapitola Albrechtice v Jizerských horách /Jablonec nad Nisou/, s. 26. 
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-08-01]. Identifikátor záznamu 152235 : Kostel sv. Vincence de Paula, Albrechtice v Jizerských horách. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  4. DAVID, Petr; SOUKUP, Vladimír. 777 kostelů, klášterů a kaplí České republiky. Praha: Soukup & David, 2002. 308 s. ISBN 80-7011-708-7. S. 137. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]