Kostel svatého Cyrila a Metoděje (Věteřov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Cyrila a Metoděje
ve Věteřově
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresHodonín
ObecVěteřov
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanáthodonínský
FarnostVěteřov
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníCyril a Metoděj
Datum posvěcení26. 10. 1902
Architektonický popis
Typ stavbynovorenesanční
Specifikace
Stavební materiálkámen, cihla, omítka
Další informace
Kód památky10185/7-8607 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Cyrila a Metoděje (uváděn také jako kostel svatého Cyrila a Metoděje a zemských patronů) je římskokatolický chrám ve Věteřově v okrese Hodonín. Jde o farní kostel římskokatolické farnosti Věteřov. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Kostel byl vybudovaný v letech 19001902 z peněz věteřovských občanů podle návrhu kyjovského architekta Gustava Sonnevenda. Kostel byl vysvěcen 26. října 1902.[2] V následujících letech byl Věteřov vyfařen z lovčické farnosti a duchovní správy v samostatné farnosti se ujal řád křižovníků. Později v roce 1908 vybudována na náklady tohoto řádu secesní fara.

Jde o obdélnou jednolodní stavbu s hranolovou věží v západním průčelí a s odsazeným segmentovým závěrem. Průčelí s osově zakomponovanou hranolovou věží je členěno nárožními opěráky a prolomeno dvěma půlkruhově zaklenutými okny. Pod nimi se nacházejí v nikách sochy svatého Cyrila a svatého Metoděje. Plocha věže je prolomena půlkruhově zaklenutým vchodem, nad ním půlkruhově zaklenutým oknem. V úrovni korunní římsy je věž prolomena triforiem. Zvonicové patro je členěno nárožními pilastry s římsovou hlavicí, průběžná korunní římsa se vypíná nad kruhovým hodinovým ciferníkem. Nízká stanová stříška je završena štíhlou osmibokou věží s makovicí a jednoramenným křížem ve vrcholu. Loď je prolomena po třech půlkruhově zaklenutých oknech ve špaletě. Průběžná korunní římsa nese sedlovou střechu nad závěrem zvalbenou a opatřenou sanktusníkem. Interiér je členěn pilastry s římsovou hlavicí a je zaklenut plackami. Kruchta je nesena dvěma štíhlými sloupy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-03-07]. Identifikátor záznamu 120217 : Kostel sv. Cyrila a Metoděje. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Kostel sv. Cyrila a Metoděje - Větéřov - oslavy [online]. fatym.com [cit. 2019-03-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]