Karel Schleyder

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Schleyder
Starosta Rakovníka
Ve funkci:
1912 – 1919
PředchůdceFrantišek Otta
NástupceAntonín Urban

Narození3. června 1860
Holešovice-Bubny
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí23. prosince 1932 (ve věku 72 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
SídloRakovník
Alma materČeské vysoké učení technické v Praze
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Schleyder (3. června 1860 Holešovice-Bubny[1]23. prosince 1932 Praha[2]) byl český železniční odborník a vynálezce, starosta Rakovníka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval karlínskou reálku a roku 1883 absolvoval strojnictví na české technice v Praze. Poté krátkou dobu pracoval v cukrovaru hraběte Harracha v Sadové a v pražské továrně firmy Viliam A. Stone, aby roku 1884 nastoupil jako technik k c. k. státním drahám. Postupně působil ve výtopnách Podmokly, Hroby, Louny, Tábor a Zdice, kde se stal vrchním inženýrem. Vynalezl nebo zdokonalil řadu strojů a přístrojů v oboru železniční dopravy, byl mj. autorem patentu na spalovač kouře pro parní lokomotivy. Přispíval také do odborných časopisů. Od roku 1904 řídil výtopnu v Rakovníku, později zde v letech 1912 až 1919 také vykonával funkci starosty a jako takový měl zásluhu na prosperitě města i během války. Byl členem národně socialitické strany. Poté byl přeložen na Slovensko, kde se stal ředitelem československých drah v Košicích. V polovině 20. let se vrátil do Prahy, působil v Autonomním sboru nemocniční pokladny státních drah a stal se také čestným předsedou Jednoty, odborového sdružení národněsocialistických železničářů. Pohřben je v Rakovníku.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Farnost při kostele sv. Gotharda v Bubenči. Matriční záznam o narození a křtu [online]. Archiv hlavního města Prahy [cit. 2020-10-06]. Dostupné online. 
  2. Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých Českobratrské církve evangelické v Nuslích, sign. ENUS Z1, s. 18
  3. BĚLKA, Václav. Politický vývoj v Rakovníku mezi světovými válkami. Praha, 2020 [cit. 2020-07-05]. 487 s. Diplomová práce. Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav českých dějin. Vedoucí práce Jana Čechurová. s. 38. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]