Jinonice (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jinonice
rekonstruovaná stanice
rekonstruovaná stanice
Původní názevŠvermova
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťJinonice
UliceRadlická
Síť metraPražské metro
Vznik26. října 1988
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka B
Technické informace
Typ staniceražená trojlodní pilířová pražského typu
Počet nástupišť1 ostrovní
Počet vestibulů1 povrchový
Délka nástupiště100 m
Šířka nástupiště18,06 m
Hloubka pod povrchem23 m
ProjektantMetroprojekt Praha
ArchitektMiroslava Derynková
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
linka B směr Černý Most
předchozí stanice: Radlická
eskalátor do vestibulu
1 ostrovní nástupiště
následující stanice: Nové Butovice
linka B směr Zličín
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jinonice (zkratka JI[1]) jsou stanice metra, která se nachází ve stejnojmenné čtvrtiPraze na lince B (úsek III.B). Je to podzemní, ražená, trojlodní unifikovaná stanice. Byla otevřena, spolu s celým úsekem, 26. října 1988 – oficiálně na počest 70 let od vzniku ČSR[2], tehdy pod názvem Švermova (podle komunistického novináře Jana Švermy). Patří k nejméně vytíženým stanicím metra v Praze (obrat cestujících zde činí do 10 000 za ranní špičku).[zdroj⁠?]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba této stanice na konci 80. let si vyžádala finanční náklady ve výši 306 milionů Kčs. Byla otevřena v roce 1988.

Rekonstrukce[editovat | editovat zdroj]

Část nástupiště směr Černý Most po rekonstrukci z roku 2017

V roce 2016 byl oznámen záměr provést komplexní rekonstrukci stanice, vzhledem ke špatnému technickému stavu ostění a pronikání vody do hlavní lodě. Rekonstrukce měla dvě fáze; od listopadu 2016 byly nejprve částečně sneseny obklady stanice, od 7. ledna 2017 byla následně stanice uzavřena na dobu osmi měsíců pro běžný provoz. Během této doby byly provedeny injektáže průsaků a umístěny zcela nové obklady, které splňují náročnější protipožární normy. Dopravní podnik původně připouštěl i variantu rekonstrukce stanice, ve které by byly natrvalo odstraněny i některé, nebo všechny skleněné obklady od sochaře Františka Víznera, nicméně po rozsáhlé kritice z řad veřejnosti byl tento záměr nakonec opuštěn.[3]

Rekonstrukce se zpozdila o necelý měsíc kvůli neočekávaným průsakům vody, stanice byla cestujícím znovu otevřena dne 23. srpna 2017. Vyžádala si náklady ve výši 145 milionů ,[4] o 9 milionů méně, než se očekávalo.[5] Rekonstrukce byla dokončena v létě 2017 a stanice byla slavnostně otevřena za přítomnosti primátorky Prahy Adriany Krnáčové 23. srpna. Přestože proběhla rekonstrukce stanice, nadále zde zůstaly původní eskalátory sovětské výroby (na rozdíl od jiných stanic linky B, kde je plánována či již probíhá jejich horlivá výměna).

Charakter[editovat | editovat zdroj]

Vestibul stanice

Stanice je ražená, trojlodní se zkrácenou střední lodí (na 35 m) a se sedmi páry prostupů na nástupiště. Je dlouhá 198 m (z toho 128 m jsou technologické instalace), a nachází se 23 m pod povrchem. Z nástupiště vede jeden výstup eskalátorovým tunelem. Použity byly tříramenné eskalátory sovětské výroby; tunel ústí do povrchového vestibulu. Ten je umístěn u ulice Radlická a pod jeho podlahou je umístěna strojovna eskalátorů.

Obkladem stanice jsou skleněné lisované tvarovky, podobné těm, které byly použité ve stanici Karlovo náměstí, liší se však jejich velikost i barva. Stanice Jinonice byla na počátku 21. století jedinou ze stanic linky B, kde dosud nebylo změněno původní architektonické ztvárnění z 80. let (na rozdíl od stanic úseku I.B, který byl po rekonstrukci v mnohém upraven). Ve vestibulu stanice je umístěn výtvarný reliéf, jehož autorem je akademický sochař Karel Houska.

Návazná doprava[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla budována hlavně kvůli obsluze závodu Motorlet. Od roku 2018 zde stojí rezidence Waltrovka. Je zde také autobusová zastávka denních i nočních linek. Dne 18. prosince 2018 byla v blízkosti stanice metra zprovozněna železniční zastávka Praha-Jinonice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.metroweb.cz/metro/stanice/linka_b.htm
  2. Pamětní deska ve stanici Nové Butovice
  3. Článek na portálu aktualne.cz
  4. Konec náhradní dopravy. Stanice metra B Jinonice je po půl roce znovu otevřena. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2017-08-23]. Dostupné online. 
  5. Článek na portálu prazskypatriot.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Černý Most Metro v Praze směr Zličín
· · · ·
Radlická Jinonice Nové Butovice
Černý Most Bezbariérový přístupRajská zahrada Praha-Rajská zahrada (železniční zastávka) Bezbariérový přístupHloubětín Bezbariérový přístupKolbenova Bezbariérový přístupVysočanská Praha-Vysočany (nádraží) Bezbariérový přístupČeskomoravskáPalmovka Bezbariérový přístupInvalidovnaKřižíkovaFlorenc  Bezbariérový přístupNáměstí Republiky Praha Masarykovo nádražíMůstek  Bezbariérový přístupNárodní třída Bezbariérový přístupKarlovo náměstí Bezbariérový přístupAnděl Bezbariérový přístupSmíchovské nádraží Praha-Smíchov (nádraží) Bezbariérový přístupRadlickáJinoniceNové Butovice Bezbariérový přístupHůrka Bezbariérový přístupLužiny Bezbariérový přístupLuka Bezbariérový přístupStodůlky Bezbariérový přístupZličín Bezbariérový přístup