Jindřich Nečas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. RNDr. Jindřich Nečas, DrSc.
Narození14. prosince 1929
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí5. prosince 2002 (ve věku 72 let)
Praha
ČeskoČesko Česko
Povolánímatematik a vysokoškolský učitel
ZaměstnavatelUniverzita Karlova
Oceněnímedaile Za zásluhy mzz II. stupeň (1998)
DětiJindra Nečasová Nardelli
Šárka Nečasová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jindřich Nečas (14. prosince 1929 Praha5. prosince 2002 Praha) byl český matematik působící v oboru parciálních diferenciálních rovnic, nelineární funkcionální analýzy a jejich aplikacích v mechanice tekutin. Za svou činnost obdržel 28. října 1998 z rukou prezidenta České republiky Václava Havla medaili Za zásluhy II. stupně.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jindřich Nečas se narodil v Praze a mládí strávil v Mělníku. V letech 1948–1952 vystudoval matematiku na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Krátce působil na ČVUT a poté získal pozici na Matematickém ústavu Akademie věd, kde byl vedoucím oddělení parciálních diferenciálních rovnic. Působil také na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, kde byl v letech 1967–1971 vedoucím katedry matematické analýzy. Od roku 1977 přešel na fakultu definitivně a mnoho let byl vedoucím oddělení matematického modelování. Od roku 1995 působil také na Northern Illinois University v De Kalb v USA. V roce 1998 obdržel za své celoživotní dílo medaili Za zásluhy.

Jindřich Nečas byl prvním doktorským studentem významného matematika Ivo Babušky. Ve své práci se věnoval použitím funkcionálně-analytických metod při řešení parciálních diferenciálních rovnic. Při svých zahraničních cestách se setkal s J.-L. Lionsem a S. L. Sobolevem, kteří významně ovlivnili jeho další směřování. Věnoval se eliptickým rovnicím a v tomto oboru sepsal knihu Les methodes directes en theorie des equations elliptiques, která mu v roce 1966 vynesla titul DrSc. Poté se věnoval nelineární funkcionální analýze a spektrální teorii operátorů, v těchto oborech je mj. autorem knih Spectral Analysis of Nonlinear Operators a Introduction to the Theory of Nonlinear Elliptic Equations. Později se věnoval aplikacím těchto oborů v mechanice kontinua a mechanice tekutin, mimo jiné i matematické teorii Navierových–Stokesových rovnic. Mezi jeho obor zájmu patřily také numerické metody spojené s problémy mechaniky kontinua, především metoda konečných prvků.

Patřil mezi zakladatele studijního oboru matematické modelování ve fyzice a technice na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Jeho jméno nesou tradiční semináře na Matematicko-fyzikální fakultě a na Matematickém ústavu Akademie Věd a také Nečasovo Centrum matematického modelování – společný vědecký projekt několika vědeckých institucí v České republice.

Jindřich Nečas s manželkou Zdeňkou mají dvě dcery. Starší Jindra Nečasová Nardelli je skladatelka vážné hudby, jejíž díla byla prezentována i v zahraničí. Mladší Šárka Nečasová, kráčí v otcových stopách. Po vystudování Matematické analýzy na MFF UK působí jakožto vedoucí vědecký pracovník na Matematickém ústavu Akademie věd ČR v Praze[1][2] v oboru parciálních diferenciálních rovnic, mechaniky proudění a soustavy Navierových–Stokesových rovnic.

Zemřel roku 2002. Byl zpopelněn a pohřben na Vinohradském hřbitově[3].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Applied Nonlinear Analysis. link.springer.com [online]. KLUWER ACADEMIC PUBLISHERS NEW YORK, BOSTON, DORDRECHT, LONDON, MOSCOW, 2000 [cit. 2019-01-08]. Dostupné online. 
  2. Šárka Nečasová. www.math.cas.cz [online]. [cit. 2019-01-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-01-09. 
  3. Putování po hrobech slavných matematiků, fyziků, astronomů IV: Vinohradský hřbitov poprvé | Matfyz.cz. www.matfyz.cz [online]. [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]