Jaroslav Dejmal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Dejmal
Narození2. května 1892
Jihlava
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí3. října 1975 (ve věku 83 let)
Olomouc
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov Neředín
Povolánípodnikatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Ukázka dopisu cukráři Josefu Štaflovi

Jaroslav Dejmal (2. května 1892 Jihlava,[1] Rakousko-Uhersko3. října 1975 Olomouc, Československo[2]) byl český cukrář a podnikatel.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po vyučení odešel do Vídně získat další zkušenosti k renomovaným cukrářským firmám Louis Lehmann a Julius Menschl. V roce 1913 nastoupil vojenskou službu u letectva byl převelen do Olomouce. Díky jeho cvičení v olomouckém Sokole získal práci ve společnosti Hrachovina a Večerka, která se zabývala výrobou cukrovinek. Práce ve společnosti mu nepřinášela uspokojení, a tak se rozhodl osamostatnit a otevřít si vlastní cukrárnu, kterou otevřel v ulici 28. října v roce 1920. Zpočátku sice část sortimentu přebíral od jiných cukrářských továren, ale brzy se soustředil na svůj sortiment zboží, kde kladl důraz na kvalitu. Pro vytvoření svého loga spolupracoval s pražským reklamním ateliérem J. Solara a vznikl reklamní slogan „Bonbon Dejmal – báseň chuti“.[3]

Po odeznění počáteční krize nastal v jeho firmě[pozn. 1] rozkvět. Musel rozširovat výrobu, protože po výrobcích firmy byla vysoká poptávka. Jeho cukrárna byla oblíbená i mezi významnými osobnostmi jako byl Eduard Haken, Beno Blachut, Jára Pospíšil, Oldřich Nový, nebo Slávka Budínová[3]. Jeho výrobky získaly ceny a plakety v Bruselu, Paříži, nebo v Athénách.[3]

Druhá světová válka způsobila nedostatek surovin a tím se negativně projevovila na produkci firmy.

Cukrárna Jaroslava Dejmala po roce 1948[editovat | editovat zdroj]

Jeho cukrárna byla znárodněna. Po znárodnění se již nepodařilo obnovit někdejší slávu cukrárny, která byla připojena k národnímu podniku Československé hotely. Tento národní podnik zaměstnal Jaroslava Dejmala jako vedoucího do roku 1960. Cukrárna dostala později souhlas používat jméno Dejmal jako název cukrárny.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Jarosalv Dejmal aktivně pracoval ve Společenstvu cukrářů v Olomouci

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnost při kostele sv. Jakuba v Jihlavě
  2. Autoritní data
  3. a b c VIKTOŘÍK, Michael. Čokoládovnický a cukrovinkářský průmysl v Olomouci. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. 213 s. Dostupné online. ISBN 978-80-244-2047-9. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]