Jarkovského jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jarkovského jezero
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajPardubický kraj
OkresPardubice
ObecPardubice
Jarkovského jezero (Česko)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Délka350 m
PovodíLabe km²
Ostatní
Typmrtvé rameno Labe
Přítok vodyneprůtočné
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jarkovského jezero je slepé rameno Labe v Pardubicích a oficiálně vyhlášeným významným krajinným prvkem.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Jarkovského jezero se nachází u pravého břehu Labe jižně od městské části Rosice. Je asi 350 metrů dlouhé, orientované ve směru severovýchod – jihozápad. Od jižněji tekoucího Labe jej odděluje nepříliš široká šíje, po které je vedena cyklostezka spojující nedaleké labské mosty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jarkovského jezero bylo od Labe odděleno v roce 1930 při regulaci jeho toku. Jméno získalo podle svého nájemce ing. Jarkovského, který jej spravoval ještě krátce po druhé světové válce.

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Jarkovského jezero je ramenem neprůtočným. V jihozápadním zakončení se nachází krátký kanál, který jej spojuje s Labem. Pro polabskou přírodu se jedná o typický prvek bez ohledu na způsob vzniku. Jedná se o jezero s poměrně čistou oligotrofní vodou a o typický příklad vodní nádrže v zemědělské krajině. Polní kultury, které k jezeru ze severu přiléhají, nemají významnější vliv na kvalitu vody. Jezero je lemováno hodnotnými břehovými porosty tvořené převážně olšemi a jasany s výskytem cca 200 druhů rostlin. Nejvýznamnějšími z vodních rostlin jsou stulík žlutý, růžkatec ponořený, dříve se vyskytoval i leknín bělostný, ale díky vzrůstu břehových porostů a zastínění vymizel. Z břehových pak nadmutice bobulnatá a křivatec nejmenší.[1] Jezero je hnízdištěm vodního ptactva např. lysky černé a kachny divoké, žije zde i slavík obecný, moudivláček lužní, rákosník obecný a proužkovaný. Zalétá sem ledňáček říční a volavka popelavá. Z obojživelníků zde lze nalézt skokana skřehotavého, ropuchu obecnou a kuňku obecnou, na březích pak lze objevit užovku obojkovou a hryzce vodního. Mezi nepůvodní a zavlečené druhy patří ondatra pižmová a želva nádherná. Ze zde žijícího hmyzu lze zmínit nesytku sršňovou a tesaříka pižmového.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Jarkovského jezero je významným krajinným prvkem vyhlášeným magistrátem města Pardubic (čj. ekol538/94/Ves/Sc) stejně jako slepé rameno Zákoutí nacházející se asi 0,5 km západně a rybářským revírem 451031).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Informační tabule zřízená MO Pardubice VII u jezera

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]