Skokan skřehotavý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSkokan skřehotavý
alternativní popis obrázku chybí
Skokan skřehotavý – samice
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaobojživelníci (Amphibia)
Řádžáby (Anura)
PodřádNeobatrachia
Čeleďskokanovití (Ranidae)
Rodskokan (Pelophylax)
Binomické jméno
Pelophylax ridibundus
Pallas, 1771
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skokan skřehotavý (Pelophylax ridibundus, dříve také Rana ridibunda) je středně velký obojživelník z čeledi skokanovití.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Skokan skřehotavý je štíhlý obojživelník s poměrně malou hlavou a zakulaceným čenichem. Zadní končetiny má výrazně delší než přední, což mu umožňuje skákat na poměrně velké vzdálenosti.

Samci jsou velcí obvykle 12 cm, samice mohou dosáhnout i délky téměř 20 cm. Zbarvení je velice variabilní, pohybuje se od tmavě zelené po hnědou nebo šedou, někteří jedinci mají na hřbetě a končetinách také jemné zelené proužkování. Jedinci ze středoevropské populace jsou obecně světle až tmavě zelení se světlejší hlavou a černým proužkováním na končetinách. Svým vzezřením se podobá skokanu zelenému a krátkonohému, ale je větší.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Skokan skřehotavý se vyskytuje v západní, střední, severní a východní Evropě a ve východní, severní, střední a západní Asii. Jako nepůvodní druh žije v Belgii, Číně, Kazachstánu, Rusku, Saúdské Arábii, Španělsku, Švýcarsku a ve Spojeném království. V České republice se jedná o kriticky ohrožený druh.

Žije ponejvíce v blízkosti pomalu tekoucích i stojatých vodách převážně v nižších polohách, nicméně maximální nadmořská výška výskytu je 2500 m. Preferuje vody o teplotě přibližně 15 °C. Je to stanovištní oportunista – může být nalezen ve smíšených či opadavých lesích, stepích i lesostepích, dokonce i v pouštních a polopouštních oblastech – zde však jen poblíž vodních zdrojů.[2]

Chování[editovat | editovat zdroj]

Nahrávka hlasového projevu

Skokan skřehotavý je aktivní ve dne. Ozývá se výrazným „gre ke ke ke kek“.

Živí se vodním hmyzem, pavoukovci, členovci a měkkýši, větší jedinci mohou pozřít také menší myš, mloka nebo rybu.

Samice klade do porostu vodních rostlin až 6 000 vajíček, z kterých se zhruba po 10 dnech líhnou larvy označované jako pulci. Pulci skokana skřehotavého jsou dlouzí 8–11 mm, zpočátku dýchají žábrami a mají pouze ocásek, který jim během vývoje odpadá. Pohlavně dospívají ve 3. roce života a ve volné přírodě se průměrně dožívají 5–10 let.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Marsh Frog na anglické Wikipedii a Żaba śmieszka na polské Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. Pelophylax ridibundus (Eurasian Marsh Frog). www.iucnredlist.org [online]. [cit. 2017-11-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]