Ivanovo dětství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivanovo dětství
Původní názevИваново детство
Země původuSovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
Jazykyruština, (němčina)
Délka90 minut
Žánrválečné drama
PředlohaIvan
Námětpovídka Ivan Vladimíra Bogomolova
ScénářVladimir Bogomolov, Michail Papava
RežieAndrej Tarkovskij
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleNikolaj Burljajev, Valentin Zubkov, Jevgenij Žarikov, Stěpan Krylov, Nikolaj Griňko, Valentina Maljavina
ProdukceJ. Čerňajev
HudbaV. Ovčinnikov
KameraVadim Jusov
Výroba a distribuce
Premiéra27. červen 1963
Produkční společnostMosfilm
DistribuceMosfilm
Přístupnostpřístupné dětem od 16 let
Oceněnízlatý lev MFF v Benátkách
hlavní cena MFF v Los Angeles
filmy Andreje Tarkovského
Válec a housle (1960) Andrej Rublev (1966)
Ivanovo dětství na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ivanovo dětství (rusky Иваново детство, Ivanovo detstvo, na západě známé jako My Name Is Ivan) je válečné drama z roku 1962, jde o první celovečerní film režiséra Andreje Tarkovského. Nezvyklý scénář a námět Vladimira Bogomolova v sobě kombinuje postupy sorely a existencialismu. Přestože Ivanovo dětství získalo pouze dvě mezinárodní ocenění, výrazně ovlivnilo celkový vývoj kinematografie, získalo si celosvětový obdiv kritiky a jeho kvality byly vyzdvihovány významnými intelektuály (například Sartrem). Je výborný i po stránce obrazové a filmové řeči.

Vliv filmu[editovat | editovat zdroj]

Ve světě[editovat | editovat zdroj]

Snímek zahájil spolu s francouzským filmem Nikdo mě nemá rád (1959) vlnu zájmu o téma vliv nepříznivých sociálních a kulturních okolností na dětství. Ivanovým dětstvím se zároveň Tarkovský výrazně etabloval, což mu později umožnilo spolufinancovat jeho tvorbu i ze západních zdrojů (například film Stalker) a pravděpodobně usnadnilo pozdější rozhodnutí emigrovat na západ.

V Sovětském svazu[editovat | editovat zdroj]

Spolu například s Jeřábi táhnou patří tento snímek k několika málo skutečně originálním filmům o druhé světové válce natočených v SSSR. Oficiálními uměleckými vědci a kritiky však byla vytvářena spíše poptávka po dalších variacích využívajících tehdejších klasických postupů. Žádný další sovětský film podněty Ivanova dětství dále nerozvíjí. Sovětské válečné filmy spíše směřovaly k odstranění náznaků a gradaci použitých prostředků (například nárůst brutality vrcholící v mládeži nepřístupném Jdi a dívej se). Tato fáze byla překonána až v devadesátých letech (například Kavkazským zajatcem).

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Zlatý lev MFF v Benátkách 1962
  • Hlavní cena MFF v Los Angeles 1962

Ivan[editovat | editovat zdroj]

Ivan je dvanáctiletý chlapec, který přišel o základní vztahy a předpoklady realizace obvyklých hodnot dětství, čímž došlo (v termínech Heideggera) k odhalení neskrytosti pobytu. Vedle této existenciální analýzy je možné i následující pojetí.

Realističnost socialistického realismu nespočívá v zobrazování nahodilých detailů, ale v idealizaci momentů zásadních pro pochopení pohybů na základě dialektické logiky. V tomto pojetí nenávist a motivace chování Ivana odkazuje k přirozené touze člověka bránit společenství proti agresorům.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Většina děje se odehrává na jednom místě na východní frontě v krátkém čase. Bezprizorný malý Ivan, jehož rodina byla protivníkem vyvražděna, je již pouze odhodlán fanaticky bojovat proti nepříteli. Tarkovského vyprávění je založeno na kontrastech (umocněných vynikající kamerou) mezi frontovými reáliemi a Ivanovou idylickou imaginací zaměřenou do minulosti. Ivan se účastní průzkumné vojenské akce. Jeho jednání ostře kontrastuje se zobrazenými příběhy vojáků, kteří neztratili kontakty s "běžným životem". Ač jej ostatní bojovníci chtějí stáhnout z bojů, Ivan tajně utíká na frontu. Střih přenáší diváka na konec filmu, kde ve všeobecném veselí vítězství vojáci blízcí Ivanovi náhodnou naleznou záznam, že Ivan byl jako válečný zajatec popraven. Snímek je zakončen hororovými záběry gilotin a ostnatého drátu, které následuje vyobrazení radujícího se Ivana utíkajícího na pláži.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Nikolaj Burljajev (Ivan) v jeden okamžik filmu zvoní na zvon. O čtyři roky později jej můžeme vidět v následujícímu Tarkovského filmu Andrej Rublev, jehož jedna celá etapa je věnována stavbě obrovského zvonu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]