Gebrüder Weiss

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gebrüder Weiss
Logo
Logo
Sídlo firmy v Lauterachu
Sídlo firmy v Lauterachu
Základní údaje
Datum založení1823
SídloA-6923 Lauterach, Rakousko
Adresa sídlaLauterach, Rakousko
Klíčoví lidéWolfgang Niessner (CEO)
Wolfram Senger-Weiss
Charakteristika firmy
Oblast činnostidoprava a logistika
Identifikátory
Oficiální webhttps://www.gw-world.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gebrüder Weiss (česky Bratři Weissové) je rakouská dopravní a logistická firma založená v roce 1823 ve vorarlberském Fußachu. Podnik má dnes zastoupení na 150 místech po celém světě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce1872 bylo firemní sídlo přemístěno do Bregenzu. Do roku 1914 budovali bratři Weissové pobočky v habsburské monarchii, zejména ve Vídni, v Benátkách, v Janově a v Terstu, ale i ve švýcarském Buchsu.

V roce 1921 převzal vedení podniku Ferdinand Weiss, načež byly založeny filiálky i v Hamburku a v hornorakouském Welsu.

Po roce 1950 došlo k rozšiřování firmy v Rakousku. Nové pobočky byly otevřeny v Innsbrucku ve Štýrském Hradci a v Linci. Bylo vybudováno dopravní spojení do Západní Evropy a zřízena divize pro leteckou dopravu. Podnik dnes plně vlastní rodina Senger-Weissova a Jerieova. Firemní centrála sídlí ve vorarlberském Lauterachu.

Po rozšíření Evropské unie na východ v roce 2004 vzrostla také aktivita firmy ve střední a východní Evropě. Největší firemní logistický terminál slouží od roku 2006 veřejnosti v Maria Lanzendorfu nedaleko Schwechatu. Kromě zajišťování pozemní, letecké a námořní přepravy nabízí firma též logistická a IT řešení.[1]


Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Gebrüder Weiss na anglické Wikipedii a Gebrüder Weiss na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]