Diskuse s wikipedistou:Vojtěch Dostál/Archiv05

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Archiv
Archiv:

Archiv01
Archiv02
Archiv03
Archiv04
Archiv05


Okřehek[editovat zdroj]

Ahoj

Mám takový problém s fotkou, asi před 4 lety jsem vyfotil okřehek

, domníval jsem se (a stále si to spíš myslím), že je to Lemna minor. Na commons pak přišel anonym, který tvrdí, že to je podle fotky zcela jistě Lemna turionifera (původně se soubor jmenoval Lemna minor.jpg). Já si jist nejsem, proto jsem mailem požádal Z. Kaplana z Průhonic, který je asi největším odborníkem na tyto kytky v ČR, zda to jde podle fotky určit. Napsal mě, že podle fotky to rozhodnout možné není, může to být oboje. Jediná možnost prý je lokalitu navštívit a podívat se ještě jednou. Já to udělám, až bude možnost. Mezitím to přejmenovali a teď to letí po wikiprojektech jako příklad Lemna turionifera. Já to nemohu v současnosti potvrdit ani vyvrátit, bude to tvrzení proti tvrzení, je tam u toho moje jméno a ten omyl už bude na mě. Já kdybych se měl vsadit, tak bych si vsadil, že to je normální Lemna minor. Je to fotka z jara a v zimě a na jaře může mít i Lemna minor nějaký purpurový pigment. Pokud by se potvrdilo, že je to L. turionifera, je to na drobnou publikaci, takže mám sám zájem to ověřit.

Já jsem se chtěl jen tímto zeptat na Tvůj názor, jak nejlépe z tohoto problému ven.--Don Pedro 24. 1. 2011, 12:22 (UTC)

Ahoj, odbornou radu ode mě nečekej, ale možná bych zachoval klid a počkal na jaro, do té doby bych to neřešil, protože jestliže ani odborník to podle fotky neví jistě (resp. tvrdí, že se to nedá poznat), tak to nebude vadit ani těch pár měsíců v této podobě. --Vojtech.dostal 24. 1. 2011, 15:20 (UTC)

Ahoj. Díky, myslím že nic jiného mi nezbývá. Ale co pak, dohadovat se s anonymy? Je to celkově divné, přijde anonym, řekne, že toto je určené blbě a už se to přejmenuje. Podle mě by měl mít takové právo jen člověk s jasnou identitou, jinak bych to nebral--Don Pedro 25. 1. 2011, 19:12 (UTC)

když tu změnu mohl iniciovat anonym, tak tím spíš to snad budou věřit registrovanému uživateli. kdyžtak tam tvé stanovisko podpořím, když bude potřeba. --Vojtech.dostal 25. 1. 2011, 19:16 (UTC)


Já si to ověřím na lokalitě a na základě toho to rozhodnu. Pokud tam Lemna turionifera byl, tak tam nejspíš je dosud. Zatím je asi lepší to nechat a změnu udělat, až budu mít svůj názor dobře podložen.--Don Pedro 25. 1. 2011, 19:24 (UTC)

Mrkni na to[editovat zdroj]

Ahoj, mrkni na to a můžeš upravit. --Kacir 26. 1. 2011, 19:24 (UTC)

Já s tím asi úplně souhlasím, nenapadá mě, co bych tomu vytkl. Jen doufám, že to nevyvolá prudkou reakci staromilců. Pěkný večer, --Vojtech.dostal 27. 1. 2011, 21:38 (UTC)

endemité[editovat zdroj]

Ahoj, oměj šalamounek a asi ani oměj tuhý moravský nejsou endemité Česka, myslím, že přesahují do sousedních států. Musela by se asi vymyslet kategorie endemité střední Evropy.--Don Pedro 1. 2. 2011, 15:43 (UTC)

Ahoj, díky, nějak jsem to přehlédl, kategorii jsem založil. --Vojtech.dostal 1. 2. 2011, 19:18 (UTC)

Díky za recenzi[editovat zdroj]

Moc děkuji za důkladné zrecenzování tučňáka císařského a za úpravy provedené přímo ve článku. --Adam Zábranský 4. 2. 2011, 03:10 (UTC)

Nemáš zač, to já bych měl děkovat tobě za práci na pěkném článku. Pěkný den, --Vojtech.dostal 4. 2. 2011, 06:35 (UTC)

Portál týdne Biologie[editovat zdroj]

Zdravím, dovolil jsem si vybrat dotyčný portál jako další portál projektu. Jste uveden jako přispěvatel, tak bych vás tímto chtěl přizvat ke spolupráci na jeho rychlém vylepšení. Více zde: Diskuse k portálu:Biologie#Portál týdne 4.2.-11.2.2011.--Fafrin 4. 2. 2011, 20:28 (UTC)

jsem uveden jako autor biologických článků, na výstavbě portálu se nepodílím. Omlouvám se ale portály nejsou můj šálek čaje. --Vojtech.dostal 4. 2. 2011, 20:30 (UTC)
Nevadí, sám taky něco zvládnu.--Fafrin 4. 2. 2011, 20:43 (UTC)

Recenze Callisto[editovat zdroj]

Ahoj!Píšu ohledně tvého revertu v recenzích na články. Myslím, že Adam Zabránský už recenzi udělal jinak by článek mezi DČ nedával. Já to zběžně rychle pročetl a prohlídl si zdrojový kód a určitě to na DČ má... Přijde mi to celkově zbytečné, aby tam ten článek byl zařazený, avšak třeba mi něco uniká. :) Díky za vysvětlení a omlouvám se pokud mi zase uniklo nějaké z četných pravidel :c). Zdraví --Hagar 11. 2. 2011, 20:15 (UTC)

Ahoj, jde o to že Adam dal stříbrný puzzlík bez jakékoliv recenze a na tamější diskusi byl Mirkem požádán, aby byla recenze provedena, protože v článku byly nalezeny jisté nedostatky. --Vojtech.dostal 11. 2. 2011, 20:17 (UTC)
Ok, dík za vysvětlení. To jsem je asi přehlídl. :) Hezký večer! --Hagar 11. 2. 2011, 20:37 (UTC)

Ahoj, je jistě chvályhodné, že kontroluješ editace, třeba máš i v něčem pravdu. Ale pokud ponecháš v článku hrubou anatomickou chybu o tom, že spánková kost (ta se nachází v lebce mezi ušima) je přepis druhu a poddruhu sice také chybou sle nikoliv tak zavádějící jako u lebky. Jestli chceš, můžeme si s invektivama dopisovat přes shrnutí editace, jen jsem nepředpokládal, že další wikipedisté klesnou na úroveň korespondence jako PetrS. --W.Rebel 13. 2. 2011, 10:05 (UTC)

Ano, nedráždi W.Rebela, on přeci rozumí všemu nejlépe :-) --PetrS. 13. 2. 2011, 10:12 (UTC)
Tak pozor, nezatahujte mě do vašich sporů, já nikoho nedráždim a nepoužívám invektiva. Jen jsem upozornil že jsem už poněkolikáte musel tvé biologické editace, třebas částečně, revertovat. Spánkovou kost beru, to je jasné, ale kvůli ní nemusíš přepisovat celý odstavec a vnášet do něj chyby. Děkuji ti za pochopení. --Vojtech.dostal 13. 2. 2011, 10:47 (UTC)
Pohov, beru nevhodnost vložených zdrojů ale také jsem několikrát opravoval chyby nebo nepřesnosti v článku bez toho abych se do někoho navážel a jinak, přepsal jsem jen první část odstavce, to další je teprva potřeba opravit. Po několikerém čtení článku chtělo tu polohu kosti již dávno odstanit. --W.Rebel 13. 2. 2011, 11:12 (UTC)

A ještě komentář, já žádné nesmysly v článcích neponechávám, nemám na starost celou wikipedii a nepřečetl jsem všechny zdejší články. Článek jaguár jsem jen letmo procházel. --Vojtech.dostal 13. 2. 2011, 10:51 (UTC)

Já také nemám na starosti celou wikipedii, z historie editace je však vidět, že jsi jej ale vícekrát editoval i v odstavci s kostí. --W.Rebel 13. 2. 2011, 11:12 (UTC)

Srdečně zdravím. Selsky nerozumím moc údaji, že nějaký maratonec za dvě hodiny běhu spálil ATP o větší hmotnosti, než kolik vážil. Mohu se zeptat jak je to možné? Jan.Kamenicek 13. 2. 2011, 21:59 (UTC)

Děkuji za otázku, myslel jsem si, že s tím budou problémy. Důvodem je skutečnost, že ATP se v jeho svalech rozkládalo na ADP ale ihned se zároveň s tím ADP obnovovalo na nové ATP, které se zase mohlo spálit. Zásoba ATP v těle je velmi nízká (pár gramů) a stačí na pokrytí energetické potřeby na pár minut. Ty kilogramy jim vyšly, když pomyslně "zvážili" všechny molekuly ATP, jež maratonec během běhu spotřeboval. --Vojtech.dostal 13. 2. 2011, 22:11 (UTC)
OK, díky za vysvětlení, dám to do Zajímavostí na tento týden. Bylo by ale možné to nějak podobně zmínit i v článku? Dokážu si představit, že běžný čtenář s tím bude mít podobný problém, jako já :-) Jan.Kamenicek 13. 2. 2011, 22:31 (UTC)
Snad stačí věta "Příčinou tohoto zdánlivého paradoxu je fakt, že každá molekula ATP byla mnohokrát ve svalech spotřebována na ADP a následně byl ADP opětovně fosforylován na nové ATP." Pokud ne, klidně mohu ještě rozšířit. --Vojtech.dostal 13. 2. 2011, 22:42 (UTC)
Skvělé, díky. Jan.Kamenicek 13. 2. 2011, 22:47 (UTC)

Mločíci[editovat zdroj]

Myslím, že některé z myých údajů jste na stránce mločíci mohl nechat. Z druhé strany děkuji za zkultivování.

Nemáte zač, já děkuji vám za tento článek. Údaje, jež jsem odstranil, byly poněkud neencyklopedické či velmi nevědecky podané ("kteří mají vztah s mloky a taky jsou jim podobní", "Jí vše živé na co přijdou", a podobně). Přeji však hodně zdaru do další práce na wikipedii, kdyby jste měl nějaké problémy, sem s nimi a vyřešíme to. Jinak co se týče biologických článků, doporučuji Nápověda:Biologické články.--Vojtech.dostal 18. 2. 2011, 14:49 (UTC)
Když si to tak přeberu, máte pravdu. Je mi jenom 14 let, tak teprv nabírám zkušenosti. No a co se týče těch problémů , tak byste mi udělal radost ,kdybyste zvětšil obrázek Michaela Peinkofera . Wikipedista:MiroslavRouta 21.2.2011,16:47:29
Jenže Soubor:MíšaP.jpg je mrňavý a zvětšit se nedá. Bylo by vhodné najít větší fotografii.--Vojtech.dostal 21. 2. 2011, 16:10 (UTC)
Problém je vyřešen.Proč jste o hodinu zpět? A mohu být wikipedista i přes nezletilost?☺☻ 18:20 středoevropského času Wikipedista:MiroslavRouta
Můžeme si snad tykat, není to tak dlouho a také jsem byl nezletilý. Wikipedista nezletilý klidně může být, jde jenom o tvé schopnosti. Všichni jsme o hodinu zpět, wikipedie zřejmě používá jiné časové pásmo (UTC). --Vojtech.dostal 21. 2. 2011, 17:39 (UTC)
Prosím tě zcivilizuj Pakmín větší.Dej nějak dohromady tu fotku a tabulku. Wikipedista:MiroslavRouta
Jěště něco: Když někdo přejmenuje nebo smaže soubor jak zjistím kdo to byl? Wikipedista:MiroslavRouta
Jestli máš na mysli ty obrázky, co jsi nahrál, tak ty se musí smazat, protože porušují autorská práva. Nevím, kde se dá zjistit, kdo to na commons smazal, proč to potřebuješ vědět? Pakmín větší se pokusím zlepšit, ale taky by ses to mohl učit - určitě na to máš - zkus si projít podobné články. --Vojtech.dostal 27. 2. 2011, 13:53 (UTC)
No-to máš pravdu.Na pakmín se vykašli já si s tím poradím tedy(doufám).A napadámě ještě několik dotazů: Jak nastavim ty hodiny a lze nastavit nějak aby mi přišla všechna upozornění editací článků,které jsem založil , upravil , rozšířil ...?16:33 středoevropského a zimního času Wikipedista:MiroslavRouta
Super povedlo se☺☺☺.Můžeš shlédnout nově založenou stránku Routa vonná kde jsem to využil. Je to tak. Jednoduše to zkopíruju t pakmínu, upravim nějaké informacce a je to. Dík. 17:39 středoevropského a zimního času Wikipedista:MiroslavRouta.

Několik rad: články, jejichž změny chceš sledovat, jak jsi o tom mluvil, si musíš přidat do "sledovaných stránek" a po přihlášení můžeš sledované stránky pokaždé projet. Co se týče routy vonné, jen chválím, nicméně ještě by bylo skvělé přidat literaturu nebo weby, z nichž jsi čerpal. --Vojtech.dostal 27. 2. 2011, 20:05 (UTC)

To já mám a vím o sledovaných str. ale mě jde o to jestli lze nastavit aby mi přišlajakákoli změna mých editací do E-MAILU jako diskuse.K routě literaturu přidám,stejně i k pakmínům.

11:08

Tak to nevím, spíš bych řekl, že to nejde, zkus se zeptat "pod lípou". --Vojtech.dostal 2. 3. 2011, 14:24 (UTC)
V "Nastavení" (nahoře vlevo) najdi "Údaje o uživateli", tam "Nastavení e-mailu", zaškrtni "Poslat e-mail při změně sledované stránky". Zdraví--Jann 2. 3. 2011, 14:33 (UTC)
Super,našel jsem to,dík. 3.3.10:55 středoevropského a zimního času Wikipedista:MiroslavRouta.

K Tvému dotazu na IRC: Pokud autory přemluvíš a daný text publikují pod CC-BY-SA (stačí, když to napíšou do OTRS, na jejich webu klidně dál může svítit NC), tak samozřejmě materiál do Wikipedie můžeš přenést. Jenom je škoda, že Wikipedie nepodporuje uvádění externích autorů, takže je budeš muset nějak elegantně zmínit (a neexistuje žádná nejelegantnější metoda). Miraceti 22. 2. 2011, 08:36 (UTC)

Díky. "Elegantně zmínit" - jen pro zajímavost, jak si to mám představovat? "Tento článek obsahuje text z stránky té a té těch a těch autorů" někam do odkazů nebo referencí ?? --Vojtech.dostal 22. 2. 2011, 10:40 (UTC)
Problém jsem shrnul tady. Miraceti 22. 2. 2011, 11:07 (UTC)
Ano, jak jsi napsal. V kosmočláncích dáváme šablonu do referencí takhle. --Jann 22. 2. 2011, 11:53 (UTC)

Šablona cp[editovat zdroj]

Díky za Tvoji pomoc při identifikování copyvií. Jenom bych si dovolil zmínit, že šablona copyvio se nevkládá přes subst, jak jsi činil zde (a myslím i na dalších místech, např. zde). Takový detail. ;) Díky. Zdraví, --Ria 28. 2. 2011, 14:42 (UTC)

promiň, pletu si to. díky za upozornění. --Vojtech.dostal 28. 2. 2011, 14:55 (UTC)

Řád rudé růže[editovat zdroj]

Wikivyznamenání za práci na článcích o rostlinách nebo botanice („Řád rudé růže“)

V souvislosti s dnešním malým jubileem 190000 článků si Vám dovoluji udělit za soustavnou činnost na poli botaniky a biologie na české verzi Wikipedie uživatelské vyznamenání - Řád rudé růže. Jen tak dál, jen houšť a větší kapky - blahopřeji z celého srdce. MiroslavJosef 15. 3. 2011, 22:36 (UTC)

Děkuji ;) --Vojtech.dostal 15. 3. 2011, 22:38 (UTC)

Myngrovy[editovat zdroj]

Rád bych věděl co jsi mi smazal v mangrovech. Ze shrnutí editace jen vím že to bylo o kořenech. Dal bych ti info odkud tu informaci mám,abys to tam případně vrátil. Vím že jsem totální 0 proti jiným,ale právě proto chci aby se mi to nemazalo. Wikipedista:MiroslavRouta 17. 3. 12:37 antiUTC

Rozdíl mé a tvé verze si můžeš zobrazit v historii článku, konkrétně je to tady. Promiň, ale anonymní editace s takovýmhle sporným obsahem bez reference si úplně říká o odstranění, věty jako "A to úplně jednoduše." zní dost dětsky. --Vojtech.dostal 17. 3. 2011, 11:41 (UTC)

A ještě poznámka: podepisovat se na diskuzních stránkách můžeš jednoduše, pomocí znaků --~~~~ - zkus si to a uvidíš že to automaticky vytvoří podpis. --Vojtech.dostal 17. 3. 2011, 11:41 (UTC)

Větu a to úplně jednoduše jsem ochoten nedávat zpět. Zbytek vracím. Info je z dokumentu a je doložené místními rybáři. 19.3.14:14

Ahoj mohl by jsi ověři jestli to vůbec existuje já to googlil a nevygooglil....--H11 4. 4. 2011, 20:39 (UTC)

asi to neexistuje, dal jsem to na urgentní ověření. --Vojtech.dostal 4. 4. 2011, 21:09 (UTC)

Benetity[editovat zdroj]

Ahoj, náhodou jsem narazil na to, že benetity jsou v cswiki uvedeny v článku s názvem Benetitové. Zarazila mě ona životná koncovka, pro mě je nezvyklá, setkával jsem se dosud s tvarem benetity (ze kterého je redirekt). Neměl by se článek a redirekt vzájemně prohodit? Co Ty považuješ za běžnější či očekávanější název? Nemáš nějakou solidní referenci? Sám si nejsem jistý, tvar benetitové se najde i např. na stránce věnované cykasům, která vypadá, že je zpracovaná odborně. (Vygooglovaná většina patří tvaru "benetity", "benetitové" jsou většinou derivátem našeho wikičlánku.)

Na odpověď nepospíchám, jde o prkotinu, takže to klidně prozatím odlož na později. Zdraví --Petr Karel 5. 4. 2011, 14:49 (UTC)

Vědecké názvy v závorkách[editovat zdroj]

Nechal jsem se poučit Ing. Přidalem v jeho publikaci "Včely třetího tisíciletí" (jeden z mých zdrojů pro Wikipedii). O pravidlech zoologické nomenklatury uvádí, že do závorek se dává autor popisu, pokud popsal druh jako první, ale zařadil jej tehdy do jiného rodu nebo uvádí-li se v názvu druhu také poddruh – např: Včela obrovská Apis (Megapis) dorsata. Usoudil jsem, že uplatnit tuto zásadu v článcích wikipedie by znamenalo mnoho závorek. Ve zmíněné publikaci vědecké názvy jsou psány důsledně kurzívou, ale od českých názvů závorkami nejsou oddělovány. Tož, nevím jaká je ing. Přidal v této věci autorita, ale je odb. asistentem a vedoucím odboru včelařství na Mendelově univerzitě v Brně a v uvedené knize se zdá, že ví o čem píše. Chtěl jsem takto zdokonalit wikičlánky týkající se oblastí mého zájmu.--Kenad 5. 4. 2011, 17:53 (UTC)

Řekl bych, že zásadní problém je standardizace - když to tak máme u 99% biologických článků, není dobré u člénků o včelách dělat výjimku. Vědecké názvy v závorce za národním názvem jsou běžným zjevem nejen na všech jazykových verzích wikipedie, ale i ve většině biologických knih, jež znám. --Vojtech.dostal 5. 4. 2011, 18:26 (UTC)
Děkuji za vysvětlení!--Kenad 6. 4. 2011, 06:42 (UTC)

Ženšen pravý[editovat zdroj]

Dobrý den. Chtěl bych zdůraznit to, jak moc si Vás po odborné stránce vážím. V případě Rossovy knížky ale Vaše editace vychází ze zdroje, který ženšen zmiňuje jen okrajově a s informacemi zachází zcela volně. Proto bych si dovolil ji přeeditovat a Vás upozornit na to, že takovéto případy se mezi anglicky píšícími autory množí. Panoramix 6. 5. 2011, 04:29 (UTC)

Dobrý den, není třeba chodit kolem horké kaše, co konkrétně se vám na mé editaci nelíbí. Kniha je to poměrně seriózní, nejde o žádnou sbírku rad na hubnutí. --Vojtech.dostal 6. 5. 2011, 06:08 (UTC)
Už jsem si všiml diskuse k článku, reaguji tam. --Vojtech.dostal 6. 5. 2011, 06:57 (UTC)
Děkuji. Panoramix 6. 5. 2011, 07:04 (UTC)

Vymírání na konci křídy[editovat zdroj]

Ahoj, ani už nevím, jak jsem na něj narazil, ale vykopal jsem článek Vymírání na konci křídy. Moc se mi líbí a myslím si, že by mohl dostat puzzlík. Jestli máš chuť, tak požádej o recenzi, jestli ne, tak to udělám já a pokusím se to nějak dotáhnout do konce. Hezký večer. --Adam Zábranský 19. 5. 2011, 20:24 (UTC)

Ahoj, díky, ale sám do nominace asi nepůjdu - máš volnou ruku, recenze budu sledovat a pokusím se vypomoct, když to bude v mých silách. Přeji hodně štěstí. -Vojtech.dostal 19. 5. 2011, 20:53 (UTC)

Abiogeneze[editovat zdroj]

Ahoj, chystám se začít překládat en:Abiogenesis (pískoviště). Píšu ti to hlavně proto, že děláš biologické články, takže je zde určitá pravděpodobnost, že bys někdy chtěl začít dělat to stejné, tak aby práce jednoho z nás nepřišla vniveč :o). Jestli bys chtěl na článku spolupracovat, byl bych moc rád, ale vidím, že už tak toho tady děláš mnoho (za což ti mimochodem děkuji), takže se do toho pustím sám. --Adam Zábranský 22. 5. 2011, 17:30 (UTC)

Ahoj, to je skvělá zpráva, článek je hodně potřebnej - vznik života je daleko širší a obsahem zdaleka nestačí. Můžeš třeba dát vědět, až to bude hotové a já to rád pročtu a pokusím se hledat chyby. Díky a pěkný den. --Vojtech.dostal 22. 5. 2011, 18:40 (UTC)
Jinak všiml jsem si pěkného článku o M.-U. experimentu, skvělý! :) a jinak, pokud se hodláš zabývat biologií nadále, doporučuju stát se členem nebo aspoň sledovat Wikipedie:WikiProjekt Biologie - čím víc aktivních členů tam bude, tím líp pro řešení podnětů v diskusi. --Vojtech.dostal 22. 5. 2011, 21:13 (UTC)

Pozvánka na sraz[editovat zdroj]

Pozvánka na setkání wikipedistů

2. (snad) pravidelný sraz wikipedistů s workshopem se uskuteční
v pondělí 20. června 2011 od 18.30 hodin v Zulu baru, Na bojišti 8, Praha 2, nedaleko stanice metra I. P. Pavlova.
Všichni jsou srdečně zváni!

Pokud máte zájem, tak se zapište a stránku pro případné změny sledujte.


--Limojoe 19. 6. 2011, 14:05 (UTC)

Hlasování o logu[editovat zdroj]

Wikipedie:Pod lípou#Hlasování Slaigo 29. 6. 2011, 20:33 (UTC)

ceny wikimedia[editovat zdroj]

Ahoj, mám dotaz. Přišel mi mail, že jsem byla nominována v Cenách za rozvoj české Wikipedie (což mě moc potěšilo, šlo o můj první článek), ale nemohla jsem na předávání. Je možné předání osobně, nebo nee? Díky Marona

Euglenozoa vs. Sarcomastigophora[editovat zdroj]

Zdravím, chystám se na atestaci a řeším problém, proč a kdy byl kmen Sarcomastigophora přejmenován na Euglenozoa, kým, proč a co dále s tím souvisí, zda i nadále existuje či neexistence podkmen Mastigophora a čím byl nahrazen. Předem díky za odpověď a případně za uvedené odkazy. --Issus 12. 7. 2011, 18:34 (UTC)

Dobrý den, wikipedie není poradna, nicméně když už se ptáte, pokusím se odpovědět. Mám za to, že Mastigophora (česky bičíkovci) je zastaralá skupina prvoků zahrnující ty, kteří mají bičík. Jako taková je nepřirozená a dnes se v moderních systémech nepoužívá. Euglenozoa jsou jen jedni z mnoha bičíkatých „prvoků“.--Vojtech.dostal 12. 7. 2011, 18:43 (UTC)
Super, díky moc, na stránce Systém dle Thomase Cavaliera-Smithe jsem našel podříši Sarcomastigota.--Issus 12. 7. 2011, 19:07 (UTC)
No vidíte, tam je to ale použito v jiném významu a třeba Euglenozoa tam vůbec nejsou zahrnuti. --Vojtech.dostal 12. 7. 2011, 19:29 (UTC)

Tuberkuloza[editovat zdroj]

Ahoj Vojto. Chtel jsem zeptat, zda souhlasis, aby clanek tuberkulóza byl nyni zarezen mezi DC? Dle me jiz splnuje podminky, i kdyz stale je co zlepsovat.--Flukeman 21. 7. 2011, 20:21 (UTC)

Ahoj, podle mě určitě. Myslím že je na úrovni lepšího dobrého článku. --Vojtech.dostal 22. 7. 2011, 14:09 (UTC)

Hahaha :)[editovat zdroj]

Šablona:Hlavové nervy --Adam Zábranský 1. 8. 2011, 22:08 (UTC)

promiň :-D . No aspoň vidím že ta šablona je potřeba --Vojtech.dostal 1. 8. 2011, 22:26 (UTC)

Dobrý den, prosím o vysvětlení co je "HotCat" nebo alespoň o nasměrování, předem děkuji. S pozdravem Pelát 18. 8. 2011, 17:31 (UTC)

je to nástroj umožňující rychlé přidávání kategorií do článků. o tom, jak funguje a jak se dá stáhnout, více informací na této české nebo na této anglické stránce. omlouvám se za pozdní odpověď- byl jsem na dovolené --Vojtech.dostal 29. 8. 2011, 17:24 (UTC)
Dobrý den a děkuji, již jsem to vyzkoušel. S pozdravem Pelát 30. 8. 2011, 22:17 (UTC)

Uživatel z PřF CUNI[editovat zdroj]

Ahoj, o tomhle uživateli víš? http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:Meridas Já jen, že by vám mohl pomoct při navazování spolupráce.--frettie.net 30. 8. 2011, 14:27 (UTC)

znám ho, ale působí pokud vím v Hradxi, takže to asi nebude horké. --Vojtech.dostal 31. 8. 2011, 00:13 (UTC)
Aj, moje chyba.--frettie.net 31. 8. 2011, 06:40 (UTC)

Hvězda děda Vševěda[editovat zdroj]

Hvězda děda Vševěda
Hvězda děda Vševěda

Vážený Vojtěchu, dovolte mi, abych Vám udělil tuto Hvězdu děda Vševěda za dnes již více než sedm hesel uvedených v rubrice Zajímavosti na Hlavní straně. Vaše zajímavé články z oboru biologie, kterému se jinak na Hlavní straně nedostává zaslouženého prostoru, jsou vždy vítané, a já věřím, že jich bude ještě více :-) Velmi Vám děkuji. Jan.Kamenicek 13. 9. 2011, 21:02 (UTC)

Děkuji :-), k dědovi Vševědovi však mám daleko --Vojtech.dostal 13. 9. 2011, 21:11 (UTC)
Proto zatím poslal jenom hvězdu :-)) Jan.Kamenicek 13. 9. 2011, 21:55 (UTC)

Pupečník (a další)[editovat zdroj]

Kytička
Kytička

Nejdříve mi dělalo potíže uvěřit, že článek pupečník tu ještě neexistoval! Takže za něj díky a chtěl bych ti zároveň poděkovat za tvou další práci v oblasti biologie, které se tu věnuješ. P.S. Ještě tu nemáme pupek. :o) --Adam Zábranský 15. 9. 2011, 18:23 (UTC)

máme :-) díky.--Vojtech.dostal 15. 9. 2011, 21:43 (UTC)

Anonymové[editovat zdroj]

Včera jsem si hned uvědomil, že to vysokoškoláci budou jen těžko, protože ještě nemají školu, nechť je to tedy taková zajímavost. Asi to bude nějaká střední škola (pravděpodobnost toho, že čtyři - ve skutečnosti jich bylo víc, ale zbytek jsem teď nenašel - anonymové jako svůj první článek založili něco takhle pěkného a o zvířeti, je podle mě malá). Norek americký, Nahur modrý, Vlk mongolský, Vlk černý. --Adam Zábranský 20. 9. 2011, 15:44 (UTC)

těžko říct, jak to je. Některé záhady budou navždy odolávat vysvětlení :-) --Vojtech.dostal 20. 9. 2011, 16:11 (UTC)

Vznik života[editovat zdroj]

Ahoj, napadlo mě, jestli by nebylo vhodné přesunou tu část článku Vznik života, kterou mám přeloženou z anglické Wikipedie, do hlavního prostoru. (V budoucnu se mu ještě chci věnovat, ale teď se soustřeďuji na jiná témata a nechci, aby to leželo zbytečně mimo.) Nevím si ale moc rady s tím, co udělat s nynějším článkem a jestli je přesun vůbec dobrý nápad. Konkrétní problémy: 1) Vadí hodně, že některé informace v mém článku potřebují ozdrojovat? 2) Co ponechat z článku v hlavním prostoru? Líbí se mi řešení na enwiki, kde se článek zabývá pouze vědeckým přístupem a pouze na začátku je odkaz na článek Stvoření. V tom případě by podle mě bylo vhodné přejmenovat článek Vznik Života na Abiogeneze. Omlouvám se za obtěžování, ale říkal jsem si, že ty budeš vědět. --Adam Zábranský 24. 9. 2011, 12:16 (UTC)

Ahoj, pokud se tomu v dohledné době věnovat nebudeš, tak by to asi šlo - v případě kapitoly "Historický vývoj názorů". Nevím nicméně, kam to zapracovat. Kapitola evidentně pojednává pouze o "Historickém vývoji názorů na abiogenezi", ani zmínka o tom, že dříve byli téměř všichni lidé (včetně vědců) přesvědčeni, že život byl stvořen bohem či bohy. "Vznik života" by měl být podle mně trochu obecnější než hypotetický článek „abiogeneze“ a pojednávat o kompletním historickém vývoji názorů, mimo jiné také o „teorii panspermie“. Až další kapitola by se mohla věnovat současným "moderně abiogenetickým" názorům. Shrnutí: pro zbrusu nový článek abiogeneze je kapitola "historie" trochu málo, pro článek "vznik života" příliš obecný. Vůbec neobtěžuješ, rád pomohu. Přeji hezký den, --Vojtech.dostal 24. 9. 2011, 16:28 (UTC)

Správce[editovat zdroj]

Gratuluji k úspěšné kandidatuře na správce. Kdybys potřeboval s něčím poradit, neváhej se zeptat. --Tchoř 11. 10. 2011, 08:31 (UTC)

Připojuji se ke gratulaci. :) --Krvesaj 11. 10. 2011, 08:53 (UTC)
Jako správce v důchodu se také připojuji. Jirka O. 11. 10. 2011, 09:03 (UTC)
+1 --Mercy 11. 10. 2011, 14:50 (UTC)

Děkuji vám, zatím se s tím vším musím trochu seznámit. --Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:16 (UTC)

Správce[editovat zdroj]

Ahoj, všimnul jsem si pozdě, že jsi byl nominován na správce. Blahopřeju pro zvolení. Přesto bych měl dodatečně některé otázky.

no prosím :) --Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:26 (UTC)
  • Je pro tebe důležitější funkce správce nebo wikipedisty?
samozřejmě správce, od teď jsem nafoukaný absolutistický tyran všech,co chtějí na wikipedii odvádět kvalitní práci :-) --Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:26 (UTC)
  • Když by jsi měl řešit problém, který není zakázaný pravidly, ale ani povolený, jak by jsi postupoval u nepřihlášenýho nováčka, zkušeného a problémového wikipedisty?
moc nerozumím, příliš obecné na to, abych odpověděl nějak smysluplně. --Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:26 (UTC)
  • Odešel by jsi sám bez vyzvání z pozice správce, kdyby jsi i nechtěně využil tuto funkci pro vlastní prospěch při řešení sporu nebo podobné věci.
tohle ti slíbit nemohu, každý může udělat chybu, zvlášť když jsem jako správce nový. Ale slibuji, že na takové věci si určitě budu dávat velký pozor. --Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:26 (UTC)
  • Když by byl někdo velmi schopný, ale problémový wikipedista (třeba W.Rebel), byl by jsi vůči takovýmu člověku předzaujatý? A jednal s ním už jinak z principu?
co je to předzaujatý? každopádně nejsem nakloněn lidem, co dělají problémy. to, že jsou mimo to třeba kvalitními wikipedisty, je neomlouvá. --Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:26 (UTC)
  • Jak nahlížíš na pravidlo 2NNVZ vs. samotná významnost článků, třeba to, že ač je něco významné a podvědomé, tak to nemusí mít ironicky 2NNVZ a třeba ani 2VZ (nestává se to, ale může). Vím že jsi už odpovídal na podobnou otázku, proto jsem to formuloval přesněji.
to se podle mě nestává. nějaké kritérium významnosti potřebujeme. --Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:26 (UTC)
  • Máš trpělivost na řešení denních problémů s nováčky a případně zlozvyků zkušených wikipedistů?
jsem k nováčkům myslím poměrně laskavý, ale moc se v tom zatím nemíním angažovat a ani zkušené wikipedisty zatím budu asi krotit co možná nejméně - diskuse žerou čas.--Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:26 (UTC)
  • Jak nahlížíš na problematiku seznamů a tabulek vs. rozdělení do malých článků (pahýly, subpahýly)?
záleží. jsem pro tabulky a seznamy za určitých okolností--Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:26 (UTC)
  • Dělají ti problémy časté editace jednoho článku? třeba 30x za den (s rozestupem třeba 10 minut)?
jak jestli mi dělají problémy? jako jestli mi vadí? třicet za den je už docela dost, záleží na tom, jaké změny jsou v článku prováděny. --Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:26 (UTC)
  • Jak nahlížíš na lidi, co pomáhají řešit spory lidi, tím že se v tom rýpají hlouběji? A jak by jsi případně řešil zpětně prokázání porušení nějaký pravidel třeba? nebo by se prokázala problémovost na opačné straně?
pozitivně. ale někteří neřeší problémy ale spíše zase trolují. --Vojtech.dostal 11. 10. 2011, 22:26 (UTC)

Nic dalšího mě nyní nepadá, dík za odpovědi. --Paxan 11. 10. 2011, 12:31 (UTC)

změna místa wikisrazu[editovat zdroj]

Ahoj, jak jsem již avizoval došlo k změně plánovaného místa příštího wikisrazu. Nově to bude v baru roura. Díky za pochopení a těším se na shledání. --Limojoe 14. 10. 2011, 09:44 (UTC)

V posledním vydání časopisu TV Magazínu (vychází ve stotisícovém nákladu) o tomto seriálu velmi obsáhle hovoří jeho autor Ivan Mládek - to jen na okraj. Zdravím. MiroslavJosef 16. 10. 2011, 19:50 (UTC)

To je docela možné, ta šablona taky neříká, že "neexistují zdroje", ale že nejsou uvedeny. Hezký den, --Vojtech.dostal 16. 10. 2011, 19:51 (UTC)
Najít je bylo velice jednoduché, ale vlepovat šablony je ještě jednodušíí, že? MiroslavJosef 16. 10. 2011, 19:58 (UTC)

Fishka30[editovat zdroj]

Ahoj. Jakýkoliv jasně (komerčně) propagační obsah na uživatelských stránkách se neboj hned smazat. Dělat reklamu někomu opravdu nepotřebujeme a zakládání AfD je v tomto případě zbytečné. Jinak přeji hodně chuti do správcování. :-) --Harold 22. 10. 2011, 10:25 (UTC)

Chtěl jsem jen postupovat citlivěji k uživateli, který by mohl být editorem wikipedie, ale OK, respektuji to. --Vojtech.dostal 22. 10. 2011, 10:52 (UTC)

Mechaři?[editovat zdroj]

Todleto: Diskuse:Míčovka jsou ti mechaři? Mluvil jsi s nimi o tom, že by se to co píše do diskuse nechalo zpřehednit a zautomatizovat?--Juandev 26. 10. 2011, 22:50 (UTC)

Jo, to budou oni. O tomhle jsem s nimi nemluvil, myslím, že tohle do diskuse ani nepíšou všichni. Máš na mysli nějakou šablonu...? --Vojtech.dostal 26. 10. 2011, 22:55 (UTC)

ping. Ping service provided by.--Juandev 27. 10. 2011, 07:46 (UTC)

Kuoooooór až kvóóóóór[editovat zdroj]

Kvak?

Dobré ráno, děkuji za upřesnění zdroje. Já jsem tušil, že ona reference se bude vztahovat k celému odstavci, ale potřeboval jsem se ujistit. Ovšem vyvstávají vážné akademické otázky: Jedná se o odborný pojem u obou citoslovcí? Dají se použít jiné odborné zdroje? Nechybí na Wikipedii bestiasonologie? Každopádně si užijte Řád blyštivého zubu, který Vám tímto za ozdrojování žabího kvákání uděluji. --G3ron1mo 2. 11. 2011, 07:36 (UTC)

Díky :-) k odborným pochybnostem nemám moc co říct, nenapadá mě, proč by to měl být problém. Horší by bylo zdrojovat ten zvuk pomocí nějaké zvukové stopy, to by byl asi vlastní výzkum. --Vojtech.dostal 2. 11. 2011, 07:43 (UTC)

Ahoj, budeš pokračovat ve slučování? Některé věci se mi zdá se nepřesunuly. --DeeMusil 5. 11. 2011, 07:50 (UTC)

Ahoj, pokud se nemýlím, tak jsem přesunul všechno až na druhý odstavec úvodu ("Evoluční teorie i jejich dílčí otázky jsou stále předmětem vědeckých diskusí. Obecně je v přírodních vědách v současné době v zásadě nejvíce přijímán neodarwinismus,[zdroj?] avšak zejména v USA evoluční teorie ve společnosti soupeří i s kreacionistickým pohledem, který je motivován ideologicko-nábožensky, avšak podle svých zastánců má i svůj vědecký diskurs.[1]"). Tento odstavec je dost problematický, první část je neozdrojovaná a druhá je nesmysl - kreacionismus se neřadí mezi evoluční teorie, a tak se nedá srovnávat s neodarwinismem. --Vojtech.dostal 5. 11. 2011, 08:00 (UTC)
Pokud je ten domnělý „nesmysl“ zdrojovaný v čem je problém? To bych nechal na diskusi v článku. Kdo nás (tebe) pasoval na soudce, abychom při slučování opomněli, co se nám nehodí? Takto „smazaný“ zdroj se minimálně hodí do odstavce kritika. Jestli bude třeba k tomu přeformulovat text, je možné se o tom bavit, ale nemělo by se takto mazat. Relikty by se měly minimálně hodit do diskuse, nikoliv v tichosti zmizet. --DeeMusil 5. 11. 2011, 08:21 (UTC)
OK, dám to do diskuse a můžeme o tom diskutovat. Bylo už večer a nějak mi nedošlo, že to je nekorektní. --Vojtech.dostal 5. 11. 2011, 08:29 (UTC)

Vizte [1] Vanessa 9. 11. 2011, 12:13 (UTC)

děkuji za upozornění, vizte [2] --Vojtech.dostal 9. 11. 2011, 12:53 (UTC)

Teplej bonz[editovat zdroj]

Dobrý den, těší mne Váš zájem o vyplňování políčka Shrnutí editace a upřímně věřím, že Váš zájem o PRAVDIVÉ vyplňování políčka shrnutí editace není o mnoho menší. Nechci se hádat s jedním wikipedistou, s kterým máte Vy , aspoň myslím, dobré vztahy a tak vyřešíte problém bez nějakých hádek. A také předpokládám že se názor wikipedie na označování jmen rostlin (jako hesel)přednostně českými názvy nezměnil. Pod shrnutím Doplnění taxonomie wikipedista Vojtěch Zavadil přepsal české názvy ve Vřesovcovité na latinské (tedy mimo typografických změn). Vím že to wikipedie považuje za zločin, myslím že o tom Vojtěch Zavadil ví, že nemá přepisovat české jména na latinské ale taky myslím, že Vojtěch Zavadil není žádný troll a myslí si že wikipédii neškodí, spíše naopak. Mám pocit že jste můžete zasáhnout lépe než já, nikoliv kvůli čerstvé funkci správce, ale díky svým vztahům k němu. Buďte na něj prosím něžný, nebuzerujte ho. Hezký den přeji --I.Sáček, senior 9. 11. 2011, 17:38 (UTC).

Prosíme, nekrmte internetové trolly. Prosíme, nekrmte internetové trolly. Díky za pochopení. Prosíme, nekrmte internetové trolly.

--Vojtech.dostal 9. 11. 2011, 18:13 (UTC)

Reporting[editovat zdroj]

Nazdar,

kdo určil že bude Mediagrant reportovat každé tři měsíce?--Juandev 15. 11. 2011, 06:47 (UTC)

nevím, kdo to určil. --Vojtech.dostal 15. 11. 2011, 08:23 (UTC)

No chtěl jsem říct, ono je asi jedno, kdo to určil. Ale bylo by dobré aby to věděl Asaf a třeba s tím i souhlasil.--Juandev 15. 11. 2011, 19:23 (UTC)

myslím, že právě on nebo někdo z jeho okolí to určil. zeptám se až budu mít příležitost. --Vojtech.dostal 15. 11. 2011, 20:00 (UTC)
Ty si vybavuješ nebo víš něco o tom, jak to má dle Asafa být? --frettie.net 16. 11. 2011, 08:27 (UTC)
Ne.--Juandev 16. 11. 2011, 16:48 (UTC)

Ahoj,

odhodlal jsem se k pokusu o přeložení článku o fagocytech z anglické wikipedie, ale překlad mi zní hrozně kostrbatě a ani si nejsem jistý některými fakty. (Je fagocyt pouze druh bílých krvinek, nebo se jedna o libovolnou buňku, která může fagocytovat. (Např.: Kroužkovce) Mohl by ses, prosím, podívat na mojí verzi tady: Wikipedista:Vojtěch Kunc/Zahrádka.

Díky moc! --Hagar 19. 11. 2011, 18:52 (UTC) Ahoj, je to dobré, ale mám několik výhrad:

  1. číslo revize je asi špatně
  2. chybí mi tam nějaké zdroje, které v pův. článku byly (např. na urč. místě je vynechána citace na Delves et al.)
  3. je tam chyba - i neprofesionální fagocyty mají na svém povrchu receptory. dále - považovat všechny fagocyty za bílé krvinky je sporné a radši bych to nedělal. tyto chyby však jsou přítomné i v anglickém originálu. dále - místo kořenonožců (zastaralý termín) radši říkat améby.

po opravení těchto chyb klidně začleň do článku. pak to ještě jednou zkontroluju, mám to ve sledovaných. --Vojtech.dostal 19. 11. 2011, 19:18 (UTC)

Díky, doufám, že jsem to už všechno opravil. (Kroužkovcema jsem se naštěstí ztrapnil pouze tady a do článku jsem to nenapsal.) :) --Hagar 19. 11. 2011, 19:41 (UTC)

Chemie - vzorce, rovnice[editovat zdroj]

Napadlo mě, jak zlepšit stránky o chemii. Chemické rovnice, které jsou složité, mohou být pro mnoho chemiků složité, třeba i proto. že nejsou slovy popsány všechny látky. Chtěl bych tedy místo nyní používaných rovnic:

12KSCN + 6FeCl3 --> 2K2(Fe(CN)6) + 8KCl + FeCl2

používat tento typ rovnice:

12KSCN + 6FeCl3 --> 2K2(Fe(CN)6) + 8KCl + 4FeCl2

Thiokyanid draselný reaguje s chloridem železitým či síranem zinečnatým či kteroukoliv jinou železitou sloučeninou za vzniku chlorid draselný, chloridu železnatého, Hexakyanoželezitanu draselného, jenž má krvavě červenou barvu.

(Hlavní produkty, ty nejdůležitější, o kterých se zmiňujeme v předchozím textu jsou tučným textem)

Tohle neuškodí zkušeným chemikům, a amatérským chemikům to velice pomůže, není-li rovnice napsána slovy, jako je zde, a neexistují-li stránky na wikipedii, kde by zjistili, o jakou látku se jedná, mohou jenom ukázat šipkou na daný vzorec, a vypíše se jim, co je to za látku, popřípadě je odkaz přepošle na příslušnou stránku.

Problém je v tom, že když vzorce napíši takto, další lidé je upraví na starý způsob. Souhlasíte-li se mnou, že "můj" způsob zápisu je lepší, mohl byste, prosím, se pokusit zabránit tomuto upravování? Děkuji, Ondřej Groborz 3. 12. 2011, 17:14 (UTC)

Ondřeji, odkazy na jednotlivé vzorce (něco jako např. KSCN) vám určitě nikdo mazat nebude. Co se týče slovních popisků jednotlivých reakcí, tak si tak jistý nejsem, ale asi bych se zkusil zeptat Pod chemickou lípou. Stejně tak bych tam prodiskutoval to označování tučným textem, to by už byl docela velký zásah do formátování wikipedie. Děkuji za iniciativu, víc vám ovšem neporadím :-), sám nevím. --Vojtech.dostal 3. 12. 2011, 23:35 (UTC)

Typografie[editovat zdroj]

Prosím, abyste nezapomínal, že před znakem procenta se píše mezera, nejde-li o přídavné jméno (např. 10 % voličů, 40% líh). Slaigo 4. 12. 2011, 19:43 (UTC)

jo, vím, ale zapomínám. Díky za připomenutí :-) s pozdravem --Vojtech.dostal 4. 12. 2011, 19:59 (UTC)

Mechouši[editovat zdroj]

Čau, mohl by jsi mi dát kontakt na toho chlapíka od Mechařů, nebo se s ním spojit a požádat ho, jestli by nesepsal své zkušenosti s takovou akcí na Wikipedii sem: Wikipedie:WikiProjekt EDU/Úspěšné projekty?--Juandev 12. 12. 2011, 20:19 (UTC)

Ahoj, můžeš mu napsat na mail přes wiki rozhraní, jeho uživatelské jméno je uvedené na stránce jeho projektu. Připomeň mé jméno a není problém. --Vojtech.dostal 13. 12. 2011, 22:38 (UTC)

Diskuse o smazání[editovat zdroj]

Vidím že jsi smazal Kategorie:Neortodoxní Trojiční křesťanské denominace ale příslušná diskuse o smazání nebyla uzavřena. Mohl bys to napravit? --Wikipedista:BobM d|p 15. 12. 2011, 08:24 (UTC)

omlouvám se, stránku jsem obnovil a ať si to uzavře někdo jiný. Sorry za nepozornost, --Vojtech.dostal 15. 12. 2011, 14:36 (UTC)

Trávicí enzym[editovat zdroj]

Vyznamenání za článek trávicí enzym
Vyznamenání za článek trávicí enzym

Přeji dobrý předvánoční večer a díky za trávicí enzymy:) Budeme je potřebovat. S pozdravem, --Bodlina 23. 12. 2011, 16:10 (UTC)

Děkuji za uznání, ten článek jsem postrádal již léta, ale nemohl jsem k němu najít solidní zdroje. Takže je to zatím taková kostra... přeji krásné svátky, --Vojtech.dostal 23. 12. 2011, 16:24 (UTC)

Anatomie psa[editovat zdroj]

Pozor, možná vám způsobím editační konflikt, protože jsem opravovala reference podle vzoru Angkor Vat. Promiňte, měla jsem si tam hodit vlastní pracuje se. --Bodlina 25. 12. 2011, 20:02 (UTC)

Wikipedie:Diskuse o smazání/Šmirgl (rozcestník)[editovat zdroj]

Mohl bys prosím doplnit odůvodnění? Díky. --Wikipedista:BobM d|p 27. 12. 2011, 10:40 (UTC)

je ve shrnutí. Nejsem si jist pravidly, je žádoucí ho vždy doplňovat i do hlasovací podstránky? --Vojtech.dostal 27. 12. 2011, 10:41 (UTC)
No, chtělo by to napsat na diskusní stránce, at si pak nikdo nestěžuje (viz Jan s Pláškem...) --Wikipedista:BobM d|p 27. 12. 2011, 10:43 (UTC)