Danylo Apoštol

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Danylo Apoštol
Narození4.jul. / 14. prosince 1654greg. nebo 4.jul. / 14. prosince 1658greg.
Velyki Soročynci
Úmrtí17.jul. / 28. ledna 1734greg.
Velyki Soročynci
Příčina úmrtíkardioplegie
Alma materKyjevsko-mohylanská akademie
Povolánídiplomat
Oceněnírytíř Řádu sv. Alexandra Něvského
ChoťUljana Іskricʹka
DětiPjotr Danilovič Apostol
Marija Danilovna Gorlenková
Pavel Danilovič Apostol
Anna Danilovna Žurakovská
RodičePavlo Ochrimovyč Apostol
RodApostolové
PříbuzníDanylo Apostol, Jelena Petrovna Muravjovová a Sofiya Apostol (vnoučata)
Funkcehejtman záporožského vojska (1727–1734)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Danylo Apoštol (ukrajinsky Данило Апостол; rusky Данила Апостол; rumunsky Dănilă Apostol, 16541734) byl vojevůdce a hejtman záporožských kozáků v letech 1727 až 1734.

Život[editovat | editovat zdroj]

Hejtman Danylo Apoštol
Erb Danyla Apoštola

Danylo Apoštol, narozený v kozácké rodině moldavského původu, byl významným vojevůdcem, plukovníkem Myrhorodského pluku a zúčastnil se ruských tažení proti Osmanské říši a Krymskému chanátu. Bojoval v severní válce v letech 1701-1705 proti Švédům v Livonsku a v Polsko-litevské unii. V roce 1708 se však nakrátko připojil k hejtmanovi Ivanovi Mazepovi, který bojoval na straně Karla XII. Švédského proti Petrovi I. Velikému. Později Danylo Apoštol znovu změnil stranu a bojoval po boku ruské armády, přičemž se vyznamenal v bitvě u Poltavy. V roce 1722 vedl kozácké jednotky během rusko-perské války, kterou se Rusko snažilo podpořit svoji expanzi do oblastí okolo Kaspického moře. Během této války byl Danylo Apoštol zajat a vězněn v pevnosti Derbent. Přišel zde o oko, pročež získal přezdívku „slepý hejtman“.

Mezi lety 1723 a 1725 byl Danylo Apoštol obviněn z účasti na údajném spiknutí hejtmana Pavla Polubotoka a byl podezírán z velezrady Kateřinou I. V roce 1727 byl Apostol zvolen za hejtmana levobřežní Ukrajiny. Během jeho vlády ukrajinská a kozácká šlechta výrazně zbohatla, avšak současně byla stále více ovládána Ruskou říší. Danylo Apoštol zemřel v roce 1734 a nový hejtman nebyl zvolen až do roku 1750.

Danylův vnuk Jáchym A. Gorlenko (1705–1754), syn jeho dcery Marie, se stal popem ruské pravoslavné církve, přijal jméno Joasaf z Bělgorodu a roku 1911 byl svatořečen.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Danylo Apostol na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]