Clelia Merloni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Clelia Merloni
ASCJ
řeholnice
Fotografie
Fotografie
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
InstitutApoštolky Nejsvětějšího Srdce Ježíšova
Osobní údaje
Datum narození10. března 1861
Místo narozeníForlì
Italské královstvíItalské království Italské království
Křest10. března 1861
katedrála Santa Croce, Forlì
pokřtil Pietro Paolo Trucchi
Datum úmrtí21. listopadu 1930
Místo úmrtíŘím
ItálieItálie Itálie
Příčina úmrtítuberkulóza
Místo pohřbeníkostel Santa Margherita Maria Alacoque, Řím, Itálie
Národnostitalská
RodičeGioacchino Merloni a Teresa Brandelli
Svatořečení
Začátek procesu18. května 1990
Beatifikace3. listopadu 2018
Lateránská bazilika, Řím, Itálie
beatifikoval papež František
Svátek20. listopadu
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatépanna a zakladatelka
Atributyřeholní oděv, kříž
PatronkaApoštolek Nejsvětějšího Srdce Ježíšova
Místo úctykostel Santa Margherita Maria Alacoque, Řím, Itálie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Clelia Merloni, ASCJ (10. března 1861, Forlì21. listopadu 1930, Řím) byla italská římskokatolická řeholnice, zakladatelka a členka kongregace Apoštolek Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Katolická církev ji uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Hrobka bl. Clelie Merloni v kostele Santa Margherita Maria Alacoque v Římě
Blahořečení Clelie Merloni v Lateránské bazilice v Římě

Narodila se dne 10. března 1861 v italském městě Forlì rodičům Gioacchinu Merloni a Terese Brandinelli. Pokřtěna byla téhož dne v katedrále sv. Kříže ve Forlì z rukou biskupa Petra Paula Trucchi.

Roku 1864 jí zemřela matka a otec se roku 1866 znovu oženil s Marií Giovannou Boeri. Zatímco matka a babička ji vychovávaly v katolické víře se její otec stal svobodným zednářem a neuznával katolickou církev. Poskytl jí však dobré vzdělání, kdy docházela na soukromou školu a mimo jiné se naučila hrát na klavír. V dětství trpěla chatrným zdravím.

Její otec zemřel smířený s Bohem roku 1895 a ona využila zděděného majetku k budování nového sirotčince. Krátce se připojila ke kongregaci Dcer Panny Marie Boží Prozřetelnosti, avšak rozhodla se založit novou ženskou řeholní kongregaci, do které by následně sama vstoupila. Tu založila dne 30. května 1894 v obci Viareggio a spolu s několika svými společnicemi do ní vstoupila. Roku 1896 došlo v jí založené kongregaci k finančnímu skandálu, způsobeném nepoctivým správcem. To poškodilo veřejné mínění o kongregaci a ta zažívala úpadek. Později se však setkala s biskupem sv. Giovannim Battistou Scalabrini, který vydal dne 10. června 1900 diecézní souhlas o založení kongregace. To výrazně pomohlo k navrácení důvěry ke kongregaci, která se začala šířit do celého světa.

Zemřela na tuberkulózu dne 21. listopadu 1930 v Římě. Pohřbena byla na hřbitově Campo Verano, ale roku 1945 byly její ostatky exhumovány a přeneseny do kostela Santa Margherita Maria Alacoque při domu jí založené kongregace v Římě.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Její beatifikační proces započal dne 18. května 1990, čímž obdržela titul služebnice Boží. Dne 1. prosince 2016 ji papež František podepsáním dekretu o jejích hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodnou. Dne 27. ledna 2018 byl potvrzen zázrak na její přímluvu, potřebný pro její blahořečení.

Blahořečena pak byla dne 3. listopadu 2018 v Lateránské bazilice v Římě. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Giovanni Angelo Becciu.

Její památka je připomínána 20. listopadu. Je zobrazována v řeholním oděvu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]