Biographisches Lexikon zur Geschichte der böhmischen Länder

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Biographisches Lexikon zur Geschichte der böhmischen Länder
ZeměNěmecko
Jazykněmčina
Žánrbiografický slovník
VydavatelR. Oldenbourg Verlag a Collegium Carolinum
Datum vydání20. století a 21. století
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Biographisches Lexikon zur Geschichte der böhmischen Länder (BLGBL, tj. česky Biografický lexikon k dějinám českých zemí) je německý biografický slovník pro oblast českých zemí, který je od roku 1974 vydáván v Mnichově pod vedením vědeckého institutu Collegium Carolinum.

V Česku je od roku 2004 vydáván Biografický slovník českých zemí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Encyklopedie poskytuje základní informace o životě a díle historických osobností z oblasti českých zemí, bez ohledu na jejich etnickou, jazykovou či náboženskou příslušnost. Proto jsou v něm zastoupeny osobnosti české, německé, sudetoněmecké, židovské a dalších národností, a to jak původem z českých zemí, tak i cizinci, kteří zde prožili významnou etapu svého života, či přispěli ke kulturnímu rozvoji země.

Jsou v něm uvedeny osoby relevantní působící v regionu od středověku po současnost, které svým vlivem spoluvytvářely společnost. Ve slovníku jsou uvedeny pouze osobnosti v době redakčních příprav již nežijící.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Lexikon založil jáchymovský archivář Heribert Sturm, kterého ve funkci hlavního editora později následovali historikové Ferdinand Seibt, Hans Lemberg a Helmut Slapnička. Současnými redaktory jsou Miroslav Kunštát, Ralph Melville a Thomas Winkelbauer.

BLGBL vychází z rozsáhlé biografické sbírky Collegia Carolina, jejíž počátky sahají do roku 1947 a která je systematicky budována od roku 1960.

Do roku 2023 byly vydány první tři svazky a sedm dílů čtvrtého svazku. Do 4. dílu 4. svazku vydávalo slovník nakladatelství Oldenbourg Wissenschaftsverlag v Mnichově, od 5. dílu 4. svazku ho vydává přímo Collegium Carolinum.

Mezi redaktory a vedoucí redakčního týmu od roku 1960 patřili Reiner Franke, Jutta Franke, Eva Hahnová, K. Erik Franzen a Robert Luft.

Svazky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Biographisches Lexikon zur Geschichte der böhmischen Länder na německé Wikipedii.

  1. Vorbemerkung. In: Biographische Lexikon zur Geschichte der böhmischen Länder. Band 1. München, Wien 1979, bez číslování stran [Strana V].

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]