Běla Raichlová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Běla Raichlová
Běla Raichlová (cca 1920)
Běla Raichlová (cca 1920)
Rodné jménoBěla Krapková
Narození14. dubna 1871
Červený Kostelec
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí26. března 1951 (ve věku 79 let)
Náchod
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatelka a překladatelka
Manžel(ka)Hynek Raichl
PříbuzníJosef Krapka-Náchodský (bratranec)
Miroslav Raichl (vnuk)
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Běla Raichlová (rozená Krapková, 14. dubna 1871 Červený Kostelec26. února 1951 Náchod) byla česká spisovatelka, spolková činovnice, osvětová pracovnice, socialistka, novinářka, aktivistka, esperantistka, překladatelka z polštiny, sufražetka a feministka. Byla členkou socialistického a dělnického hnutí a roku 1893 byla obviněna a zatčena v procesu s tzv. Omladinou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Červeném Kostelci v podhůří Orlických hor do rodiny trafikanta Krapky a Josefiny Krapkové, rozené Herzig, původem z Olešnice v Orlických Horách. Vyrůstala se 7 sestrami. Přítomnost černouhelné těžby v regionu a nuzné podmínky horníků a dělníků v Běle vzbudili zájem o myšlenky socialismu a dělnického hnutí, tedy v Rakousku-Uhersku postihovanými ideologiemi. Rovněž byla ovlivněna činností svého bratrance, novináře a spisovatele Josefa Krapky-Náchodského z Pavlišova.

Socialistické hnutí[editovat | editovat zdroj]

Roku 1891 se spolupodílela na organizaci oslav Svátku práce na 1. Máje v silně průmyslovém a hornickém Kladně. Aby unikla policejní perzekuci, používala krycí příjmení Šťastná. Přeložila také z polštiny některé socialistické texty, včetně textu písně Rudý prapor,[1] která se záhy stala v levicových kruzích velmi populární.

Rovněž byla v kontaktu s části okruhu lidí, obviněných na přelomu let 1893 a 1894 v procesu s tzv. Omladinou. Ten stál na policejní verzi předpokládající existenci velké tajné organizace, mezi všemi obviněnými však neexistovalo jednotící přímé spojení. V procesu byli mj. obviněni mj. Jan Ziegloser, Václav Čížek, Alois Rašín, Karel Sokol, Antonín Pravoslav Veselý a další lidé, ve věku od 18 do 30 let. Během bouřlivých soudních jednání na jaře 1894 byla píseň Rudý prapor obviněnými několikrát demonstrativně zpívána.[2]

Náchodsko[editovat | editovat zdroj]

Roku 1895 se pak provdala za Hynka Raichla (1872–1948), řídícího učitele obecné školy a pozdějšího knihovníka na Lomech v Orlických Horách, kam se s manželem přestěhovali. Nadále se věnovala literární a lingvistické a osvětové práci, byla autorkou básní a článků v sociálně demokratickém tisku. Mezi její žáky a blízké přátele patřil spisovatel Karel Michl. Patřila rovněž mezi spoluzakladatele esperantistického hnutí v Rakousku-Uhersku.[3] Překládala také z polštiny. S manželem se také výrazně angažovali ve společenském životě v regionu, od 20. let 20. století pak působili ve Vysokově, kam byl Raichl přeložen. Angažovali se například ve fungování ochotnického spolku Vrchlický. V pozdějších letech pak sepsala soubor regionálních pohádek pro děti.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Běla Raichlová zemřela 26. února 1951 v Náchodě ve věku 79 let.

Jejím vnukem byl hudební skladatel Miroslav Raichl.[4]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Vlastní tvorba[editovat | editovat zdroj]

  • U Raichlových ve škole (vlastní životopis)
  • Úryvky z deníku
  • Omladina

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-04-17]. Dostupné online. 
  2. Omladina a pokrokové hnutí/Proces „Omladiny“ – Wikizdroje. cs.wikisource.org [online]. [cit. 2021-04-17]. Dostupné online. 
  3. Raichlová, Běla, 1871-1951 - Portaro - katalog Městské knihovny Náchod. sonov.mknachod.cz [online]. [cit. 2021-04-17]. Dostupné online. 
  4. ŽIVOT A CHARAKTERISTIKA KOMPOZIČNÍHO STYLU SKLADATELE MIROSLAVA RAICHLA - PDF Stažení zdarma. docplayer.cz [online]. [cit. 2021-04-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]