Avraham Horowitz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Avraham ben Šabtaj Horowitz
Narození1540 (11. ijaru 5300)
Praha
Úmrtí1615 (29. nisanu 5375) (ve věku 74 let)
Povolánírabín
Denominacejudaismus
VzděláníMoše ben Jisra'el Isserles
Děti
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Avraham Halevi ben Šabtaj Segal Horowitz (1540, Praha1615) byl český rabín a autor textů k tóře v 16. století. Působil v Polsku jako dajan a podoroval další tvůrce židovské filozofie a morálky ve svém okolí.

Život[editovat | editovat zdroj]

Avraham Horowitz se narodil jako syn rabína Šabtaje Šeftla Horowitze mladšího jednoho z vůdců pražské komunity a jeho ženy Jochaved, dcery rabiho Akivy ha-Kohena.

Avraham Horowitz zpočátku studoval v rodné Praze. Později odešel do Polska, kde studoval u Mošeho Isserlese v jeho krakovské ješivě a poté v Lublinu u Solomona Lurii zv. Maharašel.

Stal se jedním z největších rabínů polského judaismu své doby. V roce 1595 byl zvolen, aby sloužil jako soudce ve Lvově.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Rabi Avraham Horowitz měl několik synů, kteří se také stali rabíny. Jeho syn Ja'akov ze Štěbrešína vydal svou knihu „Jiš Nochlin“ a provedl další korektury. Syn Ješaja Halevi Horowitz je považován za jednoho z největších rabínů své generace a je známý svou knihou „Šenej luchot ha-berit“ (Dvě desky úmluvy).

Spisy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku אברהם הורוביץ na hebrejské Wikipedii.

  1. TRACHTENBERG, Joshua. Jewish Magic and Superstition. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2004. ISBN 9780812218626. Kapitola HEBREW SOURCES, PRINTED, s. 318. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Me'ir Vunder, Encyklopedie haličských učenců (אנציקלופדיה לחכמי גליציה), vydaná Institutem pro památku haličského židovstva, 2012, svazek 2, strana 113, heslo „Horwitz“
  • Elhanan Reiner, „Žádný Žid se nemusí učit nic jiného než samotný Talmud“ ("אין צריך שום יהודי ללמוד דבר רק התלמוד לבדו"): o učení aškenazu v prvních dnech knihy, Sefer Ta Shema II / ספר תא שמע ב, strany 705-746.