Šabtaj Šeftl Horowitz mladší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Šabtaje Šeftla Horowitze staršího, autora spisu Šefa tal.
Šabtaj Šeftl Horowitz mladší
Šabtaj Šeftl Horowitz. Malba neznámého umělce z přelomu 17. a 18. století
Šabtaj Šeftl Horowitz. Malba neznámého umělce z přelomu 17. a 18. století
Narozeníasi 1590
Ostroh nebo Lvov
Úmrtí12. dubna 1660 (1. ijaru 5420) (ve věku 69 let)
Vídeň
Povolánírabín
Denominacejudaismus
OtecJešaja ha-Lévy Horowitz
Děti
  • Ješaja ha-Lévy Horowitz
PohřbenŽidovský hřbitov Rossau
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šabtaj Šeftl ben Ješaja Halevi Horowitz, či též Šabtaj Šeftl Horowitz mladší (hebrejsky שבתי הורוויץ‎; kolem roku 1590, Ostroh, Volyň[1] nebo Lvov[2]9.[2] nebo 12.[1] dubna 1660 Vídeň) byl rabín a talmudista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl synem kabalisty Izajáše Horowitze. V 18 letech se oženil s dcerou zámožného a vzdělaného Moše Charifa z Lublinu[1] nebo ze Lvova [2]. Jeho druhou ženou byla Fajgl, dcera krakovského rabína Moše ha-Levi Joliše.

Se svým otcem zřejmě odešel do Prahy, kde studoval u rabiho Šlomo Efrajima Lunčice. Od roku 1621 zde působil jako kazatel, o šest let později nastoupil jako rabín v bavorském Fürthu a kolem roku 1632 byl povolán do Frankfurtu nad Mohanem. V roce 1643 odchází do Poznaně a nakonec kolem roku 1650 do Vídně.

Horowitz sepsal dodatky k Emek beracha svého děda Abraháma (poprvé vyšlo tiskem v Amsterdamu v roce 1729), dodatky k modlitební knize svého otce a pojednání o etice víry pod názvem Vavej ha-amudim. Toto dílo skromně označil jako úvod k váženému spisu svého otce Šnej luchot ha-brit (Dvě desky smlouvy), s nímž je zpravidla otiskováno jako dovětek.

Je také autorem etické závěti (Cava'a, Frankfurt nad Odrou, sine datum; Frankfurt nad Mohanem, 1691; časté dotisky). Kromě několika velice laskavých ponaučení v něm nabádá k přísnosti v rituální praxi a v kabalistické nauce.

Šabtaj Horowitz sepsal také několik modliteb, zejména selichu pro 20. sivan.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Jewish Encyclopedia: Horowitz, Shabbethai (anglicky)
  2. a b c פריעדבערג, חיים דובריש. תולדות משפחת הורוויץ. 2. vyd. אנטוורפן: [s.n.], תרפ״ח. Dostupné online. S. 27–28. (hebrejsky) 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shabbethai Horowitz na anglické Wikipedii.