Asztrik Várszegi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Asztrik Várszegi, OSB
Řád svatého Benedikta
Řád svatého Benedikta
arciopat územního arciopatství Panonhalma
titulární biskup culusijský
DiecézeÚzemní arciopatství Pannonhalma
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • územní arciopat pannonhalmský (od r. 1991)
Osobní údaje
Datum narození26. ledna 1946
Místo narozeníSopron,
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dom Asztrik Imre Várszegi, OSB (nar. 28. ledna 1946) je maďarský římskokatolický duchovní, biskup a arciopat územního opatství Pannonhalma, titulární biskup culusijský.

Život[editovat | editovat zdroj]

V mládí vstoupil do benediktinského arciopatství Pannonhalma a zde 15. srpna 1965 složil věčné mnišské sliby. Po dokončení teologických studií byl 29. ledna 1971 vysvěcen na kněze. V letech 1971-1976 studoval na Univerzitě Loránda Eötvöse historii a germanistiku. Následně působil jako učitel. V roce 1985 získal čestný doktorát z historie.

Roku 1988 byl papežem Janem Pavlem II. jmenován titulárním biskupem culusijským a pomocným biskupem Ostřihomským. Biskupské svěcení mu udělil ostřihomský arcibiskup László kardinál Paskai, spolusvětiteli byli biskupové László Dankó a István Seregély. V roce 1991 byl pak zvolen pannonhalmským arciopatem.

V letech 2001-2012 byl delegátem opata-primase benediktinského řádu pro Slovanskou benediktinskou kongregaci sv. Vojtěcha, sdružující benediktinské kláštery Břevnov, Broumov, Emauzy, Lubin, Maribor a Rajhrad.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Imre Asztrik Várszegi na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]