Čapljina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čapljina
Čapljina – znak
znak
Čapljina – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
EntitaFederace Bosny a Hercegoviny
KantonHercegovsko-neretvanský
Čapljina
Čapljina
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha256 km²
Počet obyvatel28 122 (2013)
Hustota zalidnění109,9 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.capljina.ba
PSČ88300
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čapljina (v srbské cyrilici Чапљина) je město na jihovýchodě Bosny a Hercegoviny, v údolí řeky Neretvy. V roce 1991 zde podle sčítání lidu žilo 7 500 obyvatel. Město se nachází v údolí na soutoku řeky Nerevy a Trebižatu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Oblast dnešního města byla dle starořeckých dokumentů[zdroj?] osídlena ilyrskými národy. Poté, co bylo jedno z místních ilyrských království rozvráceno Římskou říší, zde vybudovali římští kolonisté několik osad, které v 3. století př. n. l. vznikly v blízkosti obcí Dretelj, Počitelj a Žitomislići. Jedna z osad, která se nacházela v blízkosti dnešního města, se díky přirozené křižovatce obchodních cest stala důležitým centrem obchodu. Existovalo zde i několik vil bohatých římských občanů.

Slované osídlili tuto oblast v raném středověku. Později bylo spravována oblast dnešního města Benátčany, později připadla středověkému bosenskému státu. Následně byla začleněna do Osmanské říše.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Na ekonomický rozvoj regionu měla značný vliv především strategicky vhodná poloha města ve srovnání se zbytkem Hercegoviny.

Ekonomický útlum se po poslední válce projevil také i vysokou nezaměstnaností, která v roce 2015 dosahovala v Čapljině 23,8 %.[1] Ještě v 80. letech se zde nacházel velký potravinářský podnik Lasta, který zaměstnával až tisíc lidí.[2]

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Většina obyvatel města je chorvatské národnosti, žijí zde menšiny Bosňáků a Srbů.[zdroj?] V roce 2013 se z općiny Čapljina přihlásilo 20 538 z 26 157 obyvatel k chorvatské národnosti.[3]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Městem prochází hlavní silniční tah ze Sarajeva a Mostaru k pobřeží Jaderského moře, které je od města vzdálené jen 20 km. Prochází tudy také železniční trať Sarajevo–Ploče. Do roku 1976 odsud vedla také i trať do Boky Kotorské. Severozápadně od města se nachází i dálnice, která kopíruje známý silniční tah.

Významní rodáci[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Čapljina na bosenské Wikipedii.

  1. [ Statistiky o zaměstnanosti obyvatelstva v FBiH za rok 2015 (bosensky). www.fzzpr.gov.ba [online]. [cit. 2017-09-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-06-28.  Statistiky o zaměstnanosti obyvatelstva v FBiH za rok 2015 (bosensky)]
  2. Článek na portálu klix.ba (bosensky)
  3. Výsledky sčítání lidu z roku 2013 (bosensky) (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]