Wikipedista:Ioannes Pragensis/ArchivOs01

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Týden první[editovat | editovat zdroj]

  • 19. května 2007: Začínám kutit na hesle Šachy. Rozhodl jsem se adaptovat část o historii, úplně tady chybí. Je to zvláštní pocit překládat do češtiny něco, co jsem kdysi psal anglicky: Česky některé věci chtějí vyjádřit úplně jinak, ale originál svádí. Je potřeba se zamýšlet, co jsem vlastně chtěl říct, a držet se toho.
Česká Wikipedie je úplně jiná než anglická. Jako vesnice proti velkoměstu, přesně jak jsem předem odhadoval. Po půl hodině mám na diskusní stránce příspěvky od tří kolegů, v EN věc zhola neslýchaná, pokud člověk nezačne vyloženě tvrdě vandalizovat. A samozřejmě jeden z nich považuje za potřebné poučovat o "místních zvyklostech" a smazat pár nevinných redirectů, které jsem vytvořil, abych hned věděl, kdo je na místním smetišti největší kohout. Žádné překvapení vlastně, ale znechutit takové věci dokážou.
  • 20. května 2007: Překlad kapitoly o historii dokončen, snad to někdo po mně přečte a opraví, ještě by to taky chtělo správně zadat šablonu Citace knihy, zůstaly tam anglické parametry. Co dál? Asi matematika a počítačové šachy. --- Ano a zhruba dokončeno. A zničil jsem i odpornou sekci trivialit, jsem zvědav, zda někdo zareaguje a jak. Asi jako další zkusím přeložit tu sekci o kultuře.
Někdo na článek o šachu přilepil šablonu Dobrý článek. Já sám bych tam viděl úplně jinou šablonu, v anglické WP je máme v krabičce Cleanup. Nicméně to neberu jako chybu či dokonce ironii, ale spíš jako povzbuzení a zároveň prosbu o to, abychom se heslo Šachy snažili skutečně dostat na přijatelnou úroveň. Je to celkem důležité heslo, v anglické Wikipedii má, pokud si dobře pamatuji, en:Chess kolem 5000 návštěv denně a patří do první stovky článků.
  • 21. května 2007: Včera jsem dokončil matematiku a započal téma šachy v kultuře. První vážnější potíže - namísto anglické Caxtonovy adaptace Cassiolisovy Liber de moribus je samozřejmě potřeba zmínit českou obdobu, Knížky o šašiech. Jenomže já jsem Štítného poučné dílko poprvé a naposledy četl někdy před třiceti lety a netuším, kde v naší hromadě knih se ten starodávný svazeček skrývá. Nemohu tedy citovat, zatím vynechávám. Ještě horší je to s Castiglionem: moderní český překlad Dvořana vyšel, ale já jej nevlastním. V angličtině byl text snadno přístupný na netu, ale v češtině? Že bych zase po delší době vyrazil do nějaké knihovny? Nebo tu na Wikipedii časem najdu někoho, kdo má knihy po ruce? - Uvažuji také o Kochanowském, zmínit jeho Szachy místo Castiglioneho poučení či vedle něho. Ale jak známo pro průměrného českého vzdělance je do Krakova dál než do Paříže a do Londýna, takže myšlenku zase zaháním.
Moje diskusní stránka se během dvou dnů rozrostla do obludných rozměrů a nad mou kariérou v české Wikipedii se stahují temné mraky. Místní jsou zřetelně alergičtí na anglický sesterský projekt – je to asi nějaká intelektualizovaná verze freudovského Penisneid, nepřiznaná závist vůči větším a potentnějším – a především na nedostatek subordinace vůči služebně starším. Je zvláštní, jak silně se i v tak otevřeném projektu jako Wikipedie může rozbujet groupthink.
Jednám podle všeho s mladými lidmi, možná s velmi mladými lidmi. A určitě ne s běžným vzorkem mládeže, ale s lidmi nadprůměrně informovanými, nadprůměrně tvořivými, nadprůměrně altruistickými, když se upsali projektu jako je Wikipedie. Proto je pozoruhodná jejich snaha o konformitu a důraz na přizpůsobivost: často se má za samozřejmé, že elitní mládež v naší kultuře má být buřičská až revoluční, a teď tady tohle zbožštění autority a tradice... Jistě, je to jejich autorita, co se tady prosazuje – vždyť oni zde na Wikipedii jistou autoritu již mají a nacházejí potěšení v jejím uplatňování, a mají tuto autoritu právě jen zde – tedy internet jako permanentní karneval v Bachtinově smyslu, karneval, který umožňuje jedincům na poměrně nízkém stupni společenského žebříčku náhle pomocí záměny rolí vystoupit do pozice vůdců; asi jedna ze složek obliby všech projektů podobného druhu, od Massively multiplayer online games až po Wikipedii.
  • Večer téhož dne: Dokončuji Strategii a taktiku. Objevuje se názor, že článek je moc dlouhý. Je třeba postupovat opatrně, abych tu zase někomu nešlápl na nějaké kuří oko, možná bude lépe překládání prozatím (?) zanechat a věnovat se jiným úpravám - červeným odkazům, citačním šablonám, úpravám původních částí hesla.
  • 22. května 2007: Pouštím se do otravných drobností. Pan Li-sung, můj vítatel, již začal počešťovat citační šablony, ale na mě zbývá práce ještě dost. Navíc ani po počeštění to nefunguje k mé spokojenosti, v citaci se objevuje zkratka sine loco; jenomže ty knihy nejspíš ve skutečnosti nejsou sine loco, jenom tam ta místa vydání nebyla zjištěna, protože anglická šablona je nepožaduje, i bude nejspíš potřeba všechna loci někde časem dohledat. - Zamodřil jsem odkaz na Šatrandž napsáním krátkého hesla. Když jsem poprvé ukládal jeho základ, připojení zase odešlo do horoucích pekel, takže jsem ztratil deset minut práce. Vzmužil jsem se a napsal to znovu. - Večer pak ještě přidělávám krátké články Paul Morphy a Adolf Anderssen a adaptuji šablonu Chessgames do češtiny.
Bouře ve sklence mé diskusní stránky utichla, místní kolegové pochopili, že adresáta pro dobře míněné rady budou muset hledat někde jinde, a začali mi poskytovat rady užitečné a konstruktivní. Snad si na sebe zvykneme.
  • 23. května 2007: Ráno zamodřuji link na Lucenu. Večer se pak pouštím do velkého úklidu v první polovině článku Šachy. Zakládám Pravidla šachů, kam přesunuji všechno smetí, a pak dělám čistku. Mezitím i pohled na nominaci Nejlepších článků, zanechávám komentář u projednávaného textu.
Nejlepších článků je tu jako šafránu, a to ještě spíš v onom prvotním stádiu "skvělá próza", které nám na EN vymítači ďábla kolem LuciferMorgana tak rychle zbavují jejich statusu; kdosi tu dokonce v té FAC diskusi kandidujícímu článku vytýkal příliš mnoho referencí! - Vypadá to, že tady se o tuto stránku wikipedijní práce nikdo moc nestará. Z čehož se dá odvodit, že autorství takových hesel nejspíš nevnímají jako prestižní záležitost a jednu z nutných podmínek na cestě k adminskému koštěti.
  • 24. května 2007: Ráno přeuspořádávám včerejší práci, začátek článku šachy. Pořád mě vzhled neuspokojuje, snad někdo časem něco vymyslí. Zjišťuji, že se mi podařilo během včerejší čistky odbourat asi 10 kb, takže snad bude místo na další psaní. Na rozdíl od anglického článku by český určitě chtěl přidat pár řádek na téma Dějiny šachů na našem území.
Při prohlížení objemů dat v editační historii mě napadlo celkem věrohodné vysvětlení mých počátečních problémů na české Wikipedii, a zejména toho, že kolegové pro mě tak nepochopitelně označovali mé editace za malé. Zřejmě koukali jenom do editační historie a ne do článku, a jejich "produktivní využítí" této historie spočívalo v počítání bajtů. Protože jsem do článku zkopíroval zakomentovaný anglický text a postupně zaměňoval anglická slova českými, celkový objem dat se neměnil, anebo dokonce kvůli vyšší specifické hustotě češtiny mírně klesal. Takže navenek vznikal dojem, že s článkem skoro nic nedělám a jenom pořád ukládám, zatímco ve skutečnosti se uvnitř měnily celé kapitoly.
Proč si ale na české wikipedii takových věcí vůbec všímají? Proč se starají o velikost editů a přehlednost editační historie? A proč ta vášeň kolem toho? Pravděpodobnou odpověď už znám také, je vidět na chování stránky Poslední změny. Na české Wikipedii vidím posledních třicet minut, na anglické posledních třicet vteřin. Na české zároveň pracuje pár editorů, nejspíš všem dobře známých, zatímco na anglické jich je nepřehledné množství. A především na české skoro chybí vandalové, blbci a spammeři, kteří se na anglické přímo či nepřímo starají o většinu provozu a zaměstnávají adminy a recent changes patrollery až do úmoru. Čili vysvětlení je nasnadě: Moc se toho tu neděje, a proto se službu konající jedinci nesnesitelně nudí.
Sledoval jsem, jak tu mazáci šikanují jiného nováčka šablonami Náhled. Kolega MiroslavJosef, podle všeho také už ne úplně nejmladší, slíznul hned dvě za sebou. Na rozdíl ode mne se jim nebrání, lze tedy čekat, že bude hlasovat nohama a odejde.
  • 25. května 2007: Přidělávám kus testu o programu Rybka na žádost kolegy Powera a hlavně připisuji dějiny českého šachu podle Malé encyklopedie; trochu rozpaky, jak správně pojmout bolševickou éru.
Jsem tu už týden. Láhev vína neotevřu, ale zdá se mi, že heslo Šachy, kvůli kterému jsem hlavně přišel, už vypadá o dost lépe než před sedmi dny. Nedělám si ale iluze, že bude trvat míň než dalších několik týdnů, než budu případně moci spokojeně odejít s pocitem dobře udělané práce. Dokončovací práce jsou nejhorší a nejpiplavější a navíc se už těším na další salvu šablon o náhledu stránky před uložením.

Týden druhý[editovat | editovat zdroj]

  • 26. května 2007: Přenáším z EN do Commons Karophyrovy oblíbené animace partií a vkládám je do článku Šachy. Zároveň začínám editovat část o notaci.
Zajímavá zde je úplně jiná metoda ničení biografií nevýznamných osob. Šablony db-bio ani prod tu asi nemají, ale řeší to měsíční lhůtou na opatření pramenů (příklad: nejspíš autobiografický článek David Stejskal‎ o někom, kdo pravděpodobně neplní "profesorský test" ani jiná kritéria notability). Připadá mi to ale napadnutelné, protože polovina článku na české WP (stejně jako asi na všech ostatních wikipediích) nevykazuje vůbec žádné prameny, zatímco tenhle ješita si tam aspoň nějaké uvedl. Skutečný problém není v nedostatku pramenů, ale v encyklopedické významnosti.
  • 27. května 2007: Tvořím pahýl Kompoziční šach, který mě zbavuje hned dvou červených odkazů naráz. Plus pár drobných korektur v hlavním článku, nemám teď na Wikipedii čas.
Při svém zvědavém listování českou Wikipedií zjišťuji, že zdejší arcivandal se jmenuje Slimák a jako inspiraci používal Nezvalovy básně. Oproti svému anglickému protipólu jménem Willy on Wheels tedy asi sofistikovanější, nicméně stopa zanechaná ve folklóru Wikipedie je podobná. Obdobné podmínky zřejmě vedou k vytvoření podobně strukturovaných životních forem, třeba jako je vlk na severní polokouli a vakovlk v Austrálii.
Laskavý pan profesor Sokol mi odpovídá na pozdrav a sděluje, že ho k Wikipedii přitáhli studenti, kteří ji rádi používají, a on se zhrozil, když viděl, z čeho čerpají. Já bych své studenty s Wikipedií asi rovnou vyhodil, ke skutečně seriózním vědeckým pramenům se má asi jako krabicové víno za dvacku k pravému burgundskému za dva tisíce, ale doznávám, že české studující je občas obtížné donutit, aby čerpali vůbec z nějakých pramenů mimo skripta a taháky.
Kam se šablonou Překlad? Náběh na editační válku mezi mnou a kolegou Sevela.p, ale já budu ten moudřejší, kdo rychle ustoupí. Zanechávám aspoň rozklad na diskusní stránce šablony, třeba se to podaří vyřešit mírovou cestou dialogu.
Diskuse o umísťování šablony Překlad asi spěje k Externím odkazům poté, co můj návrh byl označen za nesmyslný a zbytečný. To už je asi taková zdvořilost tady.
Zabrousil jsem přes den na Dobré články a po prvotním šoku se rozhodl je trochu postrčit - pár nejhorších jsem zbavil jejich statusu rovnou, u dalších jsem dal aspoň podněty na diskusní stránky. Opět bouřlivá reakce starousedlíků. Starosti o klid na práci, ano, a odpor k anglosaským metodám, což velmi dobře chápu; ale neslyším z dálky také kejhání potrefených husí?
  • 31. května 2007: Dodělávám La Bourdonnaise, nový Alexander McDonnell (rád bych věděl, jak se ten chlap skutečně podepisoval, Malá encyklopedie šachu má dokonce Mac Donnell, nemluvě o mnoha jiných variantách psaní, které jsem už viděl), nový Exošach, a hlavně zase kousek práce na Šachu, dodělávám kapitolku o soutěžní hře. Ne tak objemnou jako v EN, kde na ni byl během FAR velký tlak, a tím poněkud hypertrofovala.
Zajímavý postřeh pana Wikimola ohledně mé bachtinovské poznámky z 21. května: Nejenom mí mladí kolegové, ale i já tu určitě prodělávám statusové kotrmelce, a tedy problém není jen na jedné straně. Ano, připomíná mi to různé ty zimbardovské a garfinkelovské a milgramovské experimenty s hraním rolí ze šedesátých a sedmdesátých let - internetový kolektiv nás nutí rychle vytvářet a vzájemně vyjednávat role, tedy i uplatňovat moc a podřizovat se jí, a přitom nás zdejší prostředí fatálně zbavuje mnoha opor, které pro tento účel máme v nevirtuálním světě: věku a vybudovaného sociálního postavení, tónu hlasu a gest, akademických titulů i hmotných symbolů statusu, úsměvu. Je to jako stavět dům v prostředí beztíže.
Diskuse o kvalitě článků pokračuje, blesky na mou rouhačskou hlavu už slétají ze samotné špice zdejšího Olympu. Ale hlavní jsou pozitivní reakce: snad se tu daří něco rozhýbat. Navrhuji vytvoření projektu kvality, ale i kdyby nevznikl či brzy uhynul, téma je nastoleno.
Uděluji Vám Železnou hvězdu kvalitního wikipedisty za rozvoj hesla šachy. Jen tak dál. --Cinik 09:01, 1. 6. 2007 (UTC)
Na české WP završuji čtrnáct dní. Dostal jsem milý vzkaz od kolegy Reo_On a hvězdičku od kolegy Cinika, mám z toho radost.
Kolem šachů náběh na editační válku a velká diskuse ohledně trvání hry, všichni jsme vyložili na stůl spousty zásadních argumentů, pak nás to naštěstí přestalo bavit, jedinou stopou je teď zduřelý informační box a pěkně popsaná diskusní stránka.

Týden třetí[editovat | editovat zdroj]

  • 2. června 2007: Tvořím šachovou organizaci FIDE, jinak se spíš potloukám kolem projektu Kvalita, hledám články hodné jeho pozornosti a sepisuji tipy na jejich vylepšení. Strach, aby se ze mě nestal také udíleč dobře míněných rad.
Poprvé tu uděluji Wikivyznamenání, a to panu kolegovi Glivimu, že se nebál toho projektu ujmout. Mám pocit, že se tu lidé vcelku dost kritizují, někdy až neomaleně, ale málo navzájem chválí. Našel jsem třeba velmi pěkný a dlouhý článek o Stravinském, a podle všeho s autorem za celou dobu jeho činnosti v podstatě nikdo nekomunikoval jinak než šablonami. Bylo by potřeba, aby na konci každého Dobrého článku stála kytička a na konci Nejlepšího článku hvězdička jeho autorovi, a hlavně komunikovat a povzbuzovat a chválit.
  • 3. června 2007: Pár dávných zdejších šachových hvězd, Oldřich Duras, Karel Treybal a Salo Flohr. Je den Páně, takže pak do kostela Nejsvětější Trojice ve Fulneku, který doufejme spěje mezi Nejlepší články. Provádím první hrubou korekturu, měním pořadí kapitol, odstraňuji z textu věkovitou patinu a nádech kostelní brožurky a pod vousy nadávám na infobox Církevní stavba, který neumí pojmout obrázek stavby a nechce se mi ho teď předělávat.
Už nikoli nečekaně je mé piplavé korektorské úsilí odměněno další pěknou šablonou Náhled. Pan Nolanus je důkladný, zapíná dokonce i substituci a nadepisuje novou kapitolu. Asi už navždy budu mít českou Wikipedii spojenu s touto milou šablonkou. Přemýšlím, že si ji vytisknu a dám za rámeček.
Koukám se přes den na Bacha, když už jsem ho navrhl jako snadného kandidáta na Dobrý článek. Jak hluboce jsem se zmýlil! Nejenom že se to musí přepsat z přítomného do minulého času, ale především je to plné faktických chyb a neencyklopedických výlevů. Ještě že Němci Bacha mají jako Lesenswerter Artikel, takže mám kam nakukovat.
  • 5. června 2007: Po návratu z dnešního výletu do Vídně pokračuji v zamodřování Šachů pomocí tvorby pahýlů - Philipp Stamma a Honoré Daumier. V rámci Wikiprojektu Kvalita recenzuji Monteverdiho, jediný to Nejlepší článek, jehož tématu poněkud hovím, a nalézám ho značně podreferencovaný.
Zjistil jsem, že přes včerejší chlubení mi jeden červený odkaz v historii šachu zbyl, slovo "Číny". Původně bylo modré díky mému redirectu na slovo Čína, ale redirect byl zlikvidován. Dlouho jsem si lámal hlavu, proč se redirecty tady nenosí, když přece usnadňují práci editorům i vyhledávání čtenářům (na důkaz stačí do Googlu postupně zadat "astronomy" a "astronomical" - redirect existuje - versus "astronomie" a "astronomický" - redirect neexistuje, a porovnat umístění anglické resp. české Wikipedie ve výsledcích vyhledávání). Až teď mě konečně napadla věrohodná teorie: Když se nemohou používat redirecty, musí se používat pracné "piped links" nebo jak se těm potvorám říká. A výhodou tohoto typu linku je, že k jeho vytvoření je potřeba použít znak svislé čárky, který na české klávesnici vůbec neexistuje. Tím se zajistí, že správné články do české Wikipedie mohou psát pouze zasvěcenci, kteří vědí, jak na to, a navíc buď dokáží ve změti "zvláštních znaků" najít onu čárku, nebo ji dokáží vyvolat tajuplným trojhmatem, který znají jen druidové wikipedijního kultu a studenti Matfyzu. - S pocitem kněze odříkávajícího Hoc est enim corpus meum jsem zmáčkl trojhmat, vykouzlil odkaz na Čínu a zamodřil skutečně poslední červený kousek v šachové historii. Jsem zasvěcen.
Objevil jsem archiv Článku týdne a pocítil obdiv ke kolegům, kteří se o celou proceduru pečlivě starají. V české Wikipedii může mít Článek týdne přímější význam pro zvedání kvality než v anglické, kde jako Články dne připadají v úvahu jen nablýskaná ohvězdičkovaná hesla. Tady naopak ten proces přímo vede k hledání potenciálních kandidátů zlepšení. Dávám v tom smyslu příspěvek na stránky projektu: budoucí Článek týdne by se mohl zároveň stát Spoluprací týdne. Navíc vyhlašuji soukromý řádový den a uděluji hvězdičky hrubiánovi Miracetimu, Dannymu B. a Aktronovi zvláště za zásluhy o ten Článek týdne, a dále Mibelzovi na anglické Wikipedii za to, že to tam s námi vydržel už rok a pořád ho to šachově historické kutilství baví.
Za jednorázově vyrobené Mistrovství světa v šachu jsem byl odměněn panem Nolanem kytičkou, uděleno i přijato s úsměvem. Pomáhá mi to přenést se přes nepříjemný a příliš pozdní objev, že tady už existuje Mistr světa v šachu, s nímž bude třeba to buď spojit nebo obě hesla nějak odlišně profilovat.

Týden čtvrtý[editovat | editovat zdroj]

Teď už mě v této fázi vlastně čeká jen pár matematiků, vidím světlo na konci tunelu. Vydržet. - Řeším Mistrovství světa v šachu, aspoň provizorně, a snažím se pohnout s nešťastným Bachem. Jsem na rozpacích co udělat se skladbami k poslechu, je jich tam skoro až moc a všechny anglicky popsané...
  • 10. června 2007: Celé heslo Šachy je modré. Výrobou pahýlků o chytrých pánech jménem Alexandre-Théophile Vandermonde a Claude Shannon a s pomocí pár špinavých triků je tato část práce hotova. Někdo také konečně opravil šablonu deskových her, takže heslo už vypadá aspoň na první pohled vcelku úhledně.
V angličtině zamodřování netrvalo vůbec tak dlouho, protože díky většímu počtu článku byla naprostá většina odkazů modrá už od začátku. Zase na druhou stranu bylo potřeba zgruntu vymýšlet text, protože ten původní byl většinou nepoužitelný.
  • 11. června 2007: Na šachy jsem ani nesáhl, ale zato konečně jakž takž zprovoznil Bacha. Ještě mu toho dost zbývá udělat, ale na úroveň slabšího Dobrého článku už snad má.
Zase další dialog hluchých na mé diskusní stránce. Mé původní přesvědčení, že rozumím česky a umím se česky vyjádřit tak, aby to pochopili druzí, mě začíná opouštět. A především mi začíná vadit sekernické myšlení bez odstínů: Červený link je buď Dobrý s velkým D, nebo Špatný s velkým Š. Místo co by se diskutovalo o tom, kdy a jaký ponechat a kdy a jaký odstranit.
  • 12. června 2007: Wikipedijně aktivní den. Pro zamodření Bachova úvodu vytvářím pahýl Köthen a povyšuji Bacha do Dobrých článků. Doeditovávám Lesné, povyšuji tamtéž a uděluji kytičku jeho tvůrci, Mirkovi256 (ach to skloňování internetových nicků!) - autor Bacha již zaslouženou hvězdičku dostal od někoho jiného dříve. A nakonec ještě rozšiřuji úvod šachů, aby odpovídal délce celého hesla.
Zásadní diskuse o červených lincích pokračuje a vede až k praktickým důsledkům, tedy k vytvoření dvou nových červeňoučkých exemplářů v hesle Šachy. Protože (ne)odkazují na věci zcela marginální důležitosti jak pro šach, tak i pro celou českou Wikipedii, zamodřovat je již nebudu, zkrátka patří k místnímu folklóru.
  • 13. června 2007: Celý den samá práce, tak jen čtu v rámci projektu Kvalita článek Antibiotika a snažim se aspoň vylepšit češtinu, když už nejsem schopen posoudit věcnou stránku.
Zkoušel jsem. Jedna studentka v semestrálce mezi prameny uvedla Wikipedii - anglickou; pan profesor Sokol měl pravdu. Přešel jsem to bez komentářů a kolegyni dal jedničku, práce byla pěkná.
Ať Vám vydrží Vaše nadšení, elán a dobrá nálada! Maniakes
  • 14. června 2007: Když mezi skladateli, pokusil jsem se pozvednout Schuberta. Psán v minulém čase a vcelku přehledně, takže chybí hlavně obrázky a odkazy. Nyní autor Nedokončené působí již napůl dokončeně, navrhuji povýšení do Dobrých, ale správná námitka zní, že je celkem krátký. Ponechám tedy rozhodnutí na ostatních.
Wikipedie vnucuje zajímavá srovnání. Bach a Schubert, to je sto let vývoje hudby a civilizace a také dvě odlišné lidské a umělecké konstituce. Od monumentální syntézy rozumu, citu a víry ke křehkým odstínům emocionality. Od objektivního biblického líčení velkých bachovských mystérií, přerušovaného zbožnou adorací chorálů a duchovních árií, k Schubertovu Lazarovi, k subjektivní melancholii z toho, že umírající již nikdy nespatří právě tyto květy. A také od patriarchy v hierarchické patriarchální společnosti, knížecího dvorního hudebníka a řádného poddaného, k nezakotvenému single uprostřed sítě neformálních vztahů velkoměsta. Pouhých sto let.
  • 15. června 2007: Albrecht Dürer téměř zaslouženě kýmsi povýšen do Dobrých článků, ale po začtení se a pár korekturách ho raději ještě dočasně degraduji a dávám na stránku projektu Kvalita, heslo potřebuje češtinářsky dozrát.
Schubert neprošel, nepřítomné reference vadí. Zpráva jak dobrá - nejsem sám, kdo chápe význam referencí - tak i špatná - aby nám tu také nevyrostl takový ten referenční fundamentalismus jaký je cítit na anglických FAC, tedy pouhé počítání referencí bez uvážení jejich smyslu a kvality.

Týden pátý[editovat | editovat zdroj]

  • 16. června 2007: Kolega Chmee2 se pustil do doporučení k referencím, snažím se trochu pomáhat. Lehce edituji Henri de Toulouse-Lautreca, který už díky Šandíkově pilné práci zvolna spěje do Nejlepších článků.
Schubert a Lautrec: už ani ne celých sto let. Od něžného romantismu k demi-monde bez studu a bez naděje. Století vědy dospívalo rychle.
  • 17. června 2007: Dočítám Lautreca a zakusuji se do hořkého jablka šachových referencí a externích odkazů.
Dávám k dobrému přání, aby případný výzkum kvality Wikipedie bral v úvahu i relevanci hesel, tedy abychom se zaměřili hlavně na hesla důležitá. Kolega Chmee2 obratem přidává odkaz na statistiku nejnavštěvovanějších stránek české Wikipedie. Ve srovnání s anglickým žebříčkem na první pohled serióznější, i ta sexuologie tu začíná až někde od padesátého místa, zatímco v angličtině je Sex a Seznam sexuálních pozic v první dvacítce. Že by byli Češi duševně vyzrálejší? To sotva. Spíš je česká Wikipedie méně populární a znají ji jenom seriózní lidé, zatímco americká projektová výchova nutí k používaní tohoto zdroje už i žáčky základních škol. A také mám pocit, že Anglosasové častěji zavírají své děti do různých internátních škol, kde se tyto náctileté ratolesti ve volném čase sice snadno dostanou k počítačům, ale mají na nich blokované běžné pornostránky a zakázané hry. Což se pak projevuje nejenom na žebříčku sledovanosti, ale i na množství zjevně pubertálních vandalů, kteří nám na EN tak rádi do vypiplaných textů vpisují hlouposti a obscenity.
  • 18. června 2007: Pracuji na různých recenzích v rámci projektu kvalita, hlavně koukám na Třebíč.
Dovršil jsem dnes svůj první měsíc na české Wikipedii - z naprostého zelenáče se stávám začátečníkem. Náhodou jsem si všiml, že kolega MiroslavJosef, který je tu přibližně stejně dlouho jako já, trpělivě a bez odmlouvání vydržel všechny šablonky a dobré rady na své diskusní stránce a pořád přispívá. Já bych na jeho místě vyletěl z kůže. Uděluji mu tedy Svatozář trpělivosti, nové wikivyznamenání, které tím zároveň zakládám. Nechť patří tomu, kdo zachovává klid a pokračuje v produktivní práci, ať už ho obtěžují obyčejní trollové nebo příliš chytří kolegové.
  • 19. června 2007: Dostávám antibiotika, ještě že jsem je zde tuhle recenzoval, a nový wikiměsíc začínám bez chuti cokoli velkého dělat. Tak aspoň pro kolegu Šandíka tvořím pahýlky dvou jihofrancouzských obcí, které se zapletly do života Toulouse-Lautrecovi, Lurdy a Barèges.
Lautrec nastupuje díky Juanovi de Vojnikov do FAC; doufám, že v tomto případě to nebude trvat půl roku jako tomu nešťastnému fulneckému kostelu.
Zjišťuji, že se tu budou konat volby do arbitrážního výboru. Pevně doufám, že se nikdy nestanu předmětem péče tohoto bohulibého kolegia, ale přesto se zajímám. Z kandidátů poněkud znám jen kolegu Cinika, a tedy abych mohl rozlišit wikitlachaly od těch, kteří umějí a chtějí tu pracovat, kladu všem stejnou zdvořilou otázku na jejich grandes oeuvres. Je třeba takové otázky dávat i proto, aby si lidé uvědomili, že konec konců i psaní obsahu patří k důležitým úkolům wikipedistů a že i admin nebo arbitr by s tím měli mít nějakou osobní zkušenost.
  • 21. června 2007: Procházím hesla Byzantská říše (snad se mi podaří uvrtat kolegu Mercyho, aby se ho ujmul) a Igor Fjodorovič Stravinskij, ošetřuji náhodně nalezené překlepy a hlavně texty vybavuji spoustou ošklivých šablonek Doplňte zdroj. U Byzantinců snad půjde ty zdroje dohledat, ale u Stravinského si nejsem jist: opírá se o anglickou verzi, a tu před časem degradovali právě pro nereferencovanost a subjektivně hodnotící tón. Spíš to vypadá na kompletní přepsání, má-li ten text k něčemu vypadat.
Kandidáti na funkci arbitra jsou zřejmě vesměs inteligentní a Wikipedii znají. Skutečně však vychází najevo, že někteří z nich toho tu moc nenapíší, věnují se jiným činnostem. Jeden sem dokonce přispívá pouze svou konstruktivní kritikou a doufá, že ho za to budou ostatní volit; fascinující otázka, proč se do každých voleb i v reálném světě hrne plno lidí, kteří mají nulovou šanci na zvolení a každý zkušený člověk jim to dopředu může říci, ale oni přesto investují svůj čas a námahu, aby směli ochutnat hořkost volební porážky.
Odcházení. Z české Wikipedie odchází pan Patorius a odešla paní Grw, na anglické postrádám milou paní SandyGeorgia. Nějak se to kupí.
Naštěstí jsou i veselejší věci; na mé diskusní stránce proběhla debata, zda znakem lidského zrání je větší návštěvnost wikipedijních stránek se sexuální tématikou nebo více dění v posteli. Půjdu do postele za svou milou ženou, promyslíme to tam spolu.

Týden šestý[editovat | editovat zdroj]

Uděluji Vám kytičku za ne- únavnou a kvalitní práci v české Wikipedii. Mirek256
  • 23. června 2007: Významný mezník – dodělávám hrubou stavbu Šachů a dávám je v projektu Kvalita k interní diskusi před FAC.
Mimoto se ještě snažím přesvědčit kolegu Tompecinu, aby zakopal válečnou sekeru a vykouřil dýmku míru. Tuším, že šance na úspěch je velmi podobná jako šance na to, že on se stane příštím arbitrem, ale je mi ho líto a líto mi je jeho nadání. Jako teoretický fyzik je schopen pochopit Einsteinovy rovnice, ale nedochází mu, jak se tu zmarňuje a shazuje. Srdce má své důvody, o kterých rozum neví, řekl nejhlubší z teoretických fyziků Pascal, a platí to v dobrém i ve špatném, v heroickém lidství i v zapšklé umanutosti.
  • 24. června 2007: Depahýluji, včera španělská hra, dnes Josquin Desprez. Desprez je v anglické verzi s hvězdičkou, třeba ho někdo časem přeložíme celého, ale z muzikantů už máme aspoň Monteverdiho, pročež to nevidím tak naléhavé. Zatím stačí tohle sanitační opatření, aby nedělal ostudu.
Mé působení zde někteří z milých kolegů možná hodnotí nebo hodnotili snad příliš negativně, ale teď se mi zdá, že se to překlápí až do opačného extrému. Seriózní nabídka kandidatury do ArbComu po jednom měsíci činnosti je nesmírná pocta, ale sám bych nikomu s čistým svědomím nemohl doporučit, aby za mě hlasoval. Pokud česká Wikipedie nemá nikoho vhodnějšího než jsem já poloviční zelenáč, tak stejně asi ani rozhodčí výbor nepotřebuje.
Oslava mého svátku vrcholí tím, že na sebe rozlévám červené víno, navíc bohužel dobré. Že bych už neuměl žít v nevirtuálním světě?
  • 25. června 2007: Začínám číst korekturu Šachů a vytvářím pahýl Alfons X. Moudrý, abych zamodřil nově vzniklý červený link. Zapojuji se do debaty o tom, jak silná má být kletba uvržená zde na pevné nastavení velikosti náhledů obrázků – překládám odpovídající pravidla z několika různých Wikipedií a přimlouvám se za poněkud mírnější přístup. Jen nevím, zda moje přímluva bude fungovat jako přímluva nebo naopak jako přitěžující okolnost.
Kolega Postrach dodržel slib a vytvořil hesílko o automatu El Ajedrecista, na který si prosadil link. Takže Šachy jsou opět celé modré.
  • 26. června 2007: Další kousek korektury Šachů, krom toho dřu v projektu Kvalita, recenzuji hesla Švédština a Pink Floyd, která mají zdravé ambice být časem Nejlepšími.
Debata o náhledech ještě doznívá, kolega Miraceti hájí co nejsilnější kletby proti nastavování velikosti, kolega Reo On a já radíme k umírněnosti a kolega Limojoe považuje nastavování velikosti obrázků za naprostou nutnost. Energie, kterou jsme do toho vložili, by byla hodna nějakých užitečných závěrů, ale internet bývá jako levná hospoda: plno řeči, radikální stanoviska, skutek utek.
  • 27. června 2007: Dočítám první korekturu Šachů. Ještě obrázky a půjde do FAC. Snad to stihnu do prázdnin.
Konečně pár nových kandidátů na arbitry - takže to tu s tím nezájmem o funkce nevypadá až tak děsivě.
  • 28. června 2007: Do šachů se zavrtal kolega Juan de Vojnikov, což sice znamená nové červené linky a další práci, ale článku pořádná oponentura prospěje. Tvořím tedy heslo Tassilo von Heydebrand und der Lasa a zárodek Paul Rudolf von Bilguer a dohledávám pár referencí.
Den dvou prvenství: Ráno se poprvé účastním toho, čemu se tu legračně říká ŽOK. Kolega Miraceti se chvalitebně vydal do boje za zdvořilost a korektnost na české Wikipedii, ale nešťastně začal zrovna zablokováním kandidáta voleb do ArbComu za výrok na jeho kandidátské stránce - výrok sice zjevně nevhodný až trolovací, ale ještě ne vyloženě urážlivý. Bez valné chuti, jen z pocitu povinnosti demokrata jsem hlasoval na obranu svobodných voleb: Nesouhlasím s vašimi názory, ale vždy budu hájit vaše právo říkat je, pravil Voltaire.
A odpoledne se poprvé na české Wikipedii účastním boje proti vandalovi. Anonymní IP zakládá lavinu nesmyslných hesel o neexistujících předmětech, tedy si zjišťuji, že zdejší verze šablonek test a db se jmenují experimenty a smazat, a nových zbraní hromadně používám.

Prázdniny, týden první[editovat | editovat zdroj]

  • 15. července 2007: Návrat od cikád a olivových hájů k prozaické práci, očišťuji anglické šachy od nánosů dvou týdnů, pár vylepšení i paralelním českém článku. Na přání pana Vrby přepracovávám Kostkové šachy na jakž takž normálně vypadající pahýl.
Děkuji za milá přání k dovolené na mé diskusní stránce. Hlasuji ve volbách do arbitrážního výboru. Osud většiny kandidátů už je ale jasně rozhodnut a protože se mi nechce ani kopat do mrtvol, ani někomu naplano poklepávat po rameni, podpořil jsem pouze kolegy che a Mirka256, kde ještě existuje aspoň teoretická šance, že můj hlas by mohl pomoci jejich zvolení.
  • 16. července 2007: Málo času na práci, tedy jen s lítostí hlasuji proti zařazení fulneckého kostela mezi Nejlepší.
Kdosi kostel dal k hlasování asi příliš brzy na to, aby byl skutečně hotový, ale těžko to kritizovat, protože článek byl v procesu už půl roku a nikdo se o něj po tu dobu moc nestaral. Kéž bychom tu dokázali dát dohromady pár lidí, kteří by o tyto věci více pečovali a pořádně proces nominací rozhýbali!
Hlasování do arbitrážního výboru skončilo, k mému potěšení prošlo hlasováním dokonce šest kandidátů a snad vcelku rozumných, takže výbor zahájí činnost v plném počtu a s dobrým mandátem. Přeji mu, aby se mu dařilo potírat zde šikanu, rozbroje a schválnosti a podporovat zdravý rozum, vzájemnou ohleduplnost a dobrou náladu.
  • 17. července 2007: Den zamodřovací; pro fulnecký kostel zakládám heslo infule a pro „své“ šachy zase sútra a Salamanca.
Měním svůj hlas u zmíněného kostela, autor se naštěstí vrátil a hlavní nedostatky jsou odstraněny. Teď už článek vypadá docela nadějně.
Dopoledne jsem vstoupil po boku kolegy Šandíka do malé editační války kolem docenta Putny, kdosi tam odstraňoval vcelku známé a nevinné údaje z jeho životopisu jen proto, že tam nebyl uveden zdroj. Proč ta nechuť si ho sám vygooglovat? (Post scriptum: Putna umí štvát. Hlupáky svou inteligencí, intelektuály iracionálním chováním. Ateisty svým katolictvím, katolíky homosexualitou. A tak dál. Velmistr provokace. Možná se s ním někteří editoři sešli v reálném životě, a pak se to přenáší i sem.)
  • 18. července 2007: Velký milník: Dávám do procesu nominace na Nejlepší článek heslo Šachy, snad už jsou dost zralé aby to bez úhony přežily. Po krátké poradě s kolegy také asi jako první na české Wikipedii zahajuji proces revize statusu Nejlepšího článku, a sice u hesla Muchomůrka zelená.
Mám dojem, že na EN se na každé dvě nebo tři nově udělené hvězdičky jednomu článku jeho hvězdička odebere. Rostou nároky a někdy také původní autoři ztrácejí zájem a přenechávají vládu nad svým dílkem vandalům a různým pošukům, kterých je tam ještě mnohem víc než tady.
Zdejší muchomůrka zelená je dílem hlavně kolegy Cinika, snad si nominaci a diskusi nebude brát osobně. Doufám, že při jeho pracovitosti článek bude umět rozšířit a vylepšit a dočká se zaslouženého vděku.
Diskutujeme s kolegou Pecinou na mých diskusních stránkách. On Wikipedii vnímá jako shakespearovské drama, já jako všední dobročinnou organizaci, dohodnout se nemůžeme. Školní příklad na všelijaké postmoderní úvahy o konstruování světa a pluralitě těchto konstrukcí. A asi i na souvislost mezi kognicí a mocí: já jsem se tu nikdy o trůn a korunu neucházel, zatímco kolega se kdysi stal obětí „královraždy“, sebrali mu adminská hejblátka. V jak odlišné vnímání reality to pak ústí!
  • 19. července 2007: Skromné heslo remíza a další drobnosti kolem šachů.
Diskuse o nominacích se začíná rozjíždět, je to úplně jiné než jak to podle archivů vypadalo loni: Muchomůrka zelená tehdy prošla hladce a skoro bez diskuse. Je sice vidět, že tu ještě není vyjasněna řada základních otázek kolem toho, jak má vlastně kvalitní článek vypadat, ale hlavní je, že to lidi zajímá - aktivně hledají chyby, diskutují, a především se mnozí z nich skutečně snaží články vylepšit. Mám z té atmosféry dobrý pocit.
  • 20. července 2007: Zakládám Šachové varianty přenesením materiálu z článku Šachy, myslím, že to v hlavním článku o šachu zrovna moc rozvádět netřeba.
V anglickém článku Chess ale podobná kapitolka existuje a má svou historii. Když jsme se totiž před časem pustili do radikální přestavby zmíněného článku (asi tady), tvořil popis alternativních šachových her dlouhou podkapitolu a jednu z těch lepších. Skoro jediní, kdo se o článek do té doby staral, byli totiž fanoušci šachových alterantiv. Nechtěl jsem je proti sobě popudit, a tak jsem zmíněnou podkapitolu "degradoval" - tedy zkracoval a posunoval dozadu - jen velmi zvolna, po krocích, a nikdy jsem nenašel odvahu ji zkusit vymazat dočista.
  • 21. července 2007: Jen pár drobností. Ano, koupili jsme nového Harryho Pottera a mí nejdražší očekávají, že budu předčítat a překládat. 607 stran.

Prázdniny, týden druhý[editovat | editovat zdroj]

  • 22. července 2007: Šachy po delší době opět celé modré, našel a vytvořil jsem správný redirect.
Pan Juan de Vojnikov mě obviňuje z odstraňování důležitých červených odkazů a tvoření nesprávných redirectů. Cítím se nevinen, šance zničit fámu jednou puštěnou do oběhu je však nejspíš nulová.
  • 23. července 2007: Na české WP pouze upravuji článek o Monteverdim, někdo tam dvakrát přidal cosi, co vypadalo jako naskenovaný booklet k cédéčku, tak vybírám použitelnou informaci a zbytek mažu. A recenzuji článek Esejci.
  • 24. července 2007: Recenzuji cosi pro Grantovou agenturu ČR, takže aktivita na Wikipedii skoro nula. Vzhůru na Harryho Pottera.
  • 25. července 2007: Tentokrát recenzuji českou Wikipedii, články Pivovar Vyškov a Konstancie Uherská.
Projekt Kvalita prázdninově odpočívá, tak ať to aspoň nevypadá, že je úplně mrtvý. Je vidět, že horko schvátilo celou Wikipedii, i na té anglické teď pracují skoro jen roboti a muslimští aktivisté. Léto budiž pochváleno.
  • 26. července 2007: Započínám heslo Benátská republika, končím s historií někde kolem roku 1100, ještě mi zbývá tři čtvrtě tisíciletí slávy Benátčanů.
Je zajímavé, že česká Wikipedie může obsahovat pěkný článek o Moresnetu, párhektarové státoprávní kuriozitě zajímající jen sběratele známek, a přitom mít pouze mizerný článeček o Benátkách a vůbec žádný o Benátské republice, jednom z nejdůležitějších států středověkých a raně novověkých evropských dějin. Ale tak to chodí a patří to k dobrovolnictví nás editorů. Na druhou stranu stojí za zamyšlení, že v jednotlivých textech honíme nestrannost, a přitom nám často uniká velmi nevyvážená až stranická skladba hesel.
  • 27. července 2007: Další kousek Benátčanů, zítra odjíždím na dovolenou.

Prázdniny, týden třetí[editovat | editovat zdroj]

  • 14. srpna 2007: Dokončuji historii Benátčanů. Článek o šachu jsem posunul do finální diskuse, protože dění kolem něho usnulo a v dlouhé diskusi na nominační stránce se už asi nikdo nevyzná, takže to chce restart.
Náhodou jsem klopýtl o zdejší články ke smazání. Šlo o jakýsi automobilový závod, který se jel před padesáti lety. Zněly různé argumenty, ale zajímavé je, že příznivcům ani odpůrcům článku moc nevadilo, že článek neobsahuje žádný externí odkaz, citaci literatury, interwiki, zkrátka nic, z čeho by se dalo ověřit, zda se závod skutečně konal a zda jeho výsledky byly takové jak popisuje článek. V anglické Wikipedii je en:WP:V přitom tím úplně nejzákladnějším nástrojem diskusí o smazání a často rozhoduje o životě a smrti článků.
Vyznamenal jsem kolegy PAJDa a Juana de Vojnikov za článek o fulneckém kostele.
  • 15. srpna 2007: Začínám politický systém starých Benátek. Čert aby se v něm vyznal, je nesmírně zajímavý.
Mám problém domluvit se s kolegou Juanem de Vojnikov ve finální diskusi u šachů. Ne vždy chápu, o co mu v jeho téměř třiceti bodech jde. Usadil mě nakonec větou: „Toto je společný projekt a předpokládám, že většinu mnou vytýčených bodů taky sám opravím.“ Takže doufám, že to zvládneme buď společně nebo on sám úspěšně vyřešit.
  • 16. srpna 2007: Politický systém Benátek vcelku dodělán. Dělám malou recenzi článku o španělské geografii, možná nový FA na obzoru.
Váhám, jestli tam mám zmínit pikantnosti typu kamenných Lvích tlam, do kterých se v noci házela udání, anebo detailů systému volby dóžete, při kterém sám svatý Marek řídil opakovaná losování volitelů vždy tak, aby se nakonec vybral nejprotřelejší ze všech těch drsných byznysmenů v talárech. Ale nakonec lenost a touha po stručnosti vítězí.
  • 17. srpna 2007: V podstatě pouze nahrazuji novorozený Uhel redirectem na Dřevěné uhlí a obsah přehazuji tamtéž.
Na EN v projektu šachy vyvolávám diskusi, jestli je potřeba hlasovat i o povyšování článků do třídy kvality A, ale nejspíš prohraji, někteří kolegové milují hlasování, asi jim to dodává pocit autority.
  • 18. srpna 2007: Wikihodinku jsem věnoval článku Mars (planeta) - recenze v rámci projektu kvalita, plus sem tam nějaká slohová vylepšení.
Mars už má na EN i DE hvězdičku; dávám si malý soukromý cíl nedopustit, abychom mu dali my tu naši v situaci, kdy pořád ještě vypadá jako chudší příbuzný článků z velkých Wikipedií.

Prázdniny, týden čtvrtý[editovat | editovat zdroj]

  • 21. srpna 2007: Po dvou dnech skoro nepřítomnosti zdobím Serenissimu nějakými obrázky, parametr upright funguje skvěle.
A na uživatelské stránce mi kolega Juan de Vojnikov ve vášnivé obhajobě samostatného Uhle naznačuje, že jsem nekompetentní škodič. – Muchomůrka je v hlasování, asi prohraném, kolega Cinik i ostatní biologové ji bohužel zřejmě již hodili přes palubu. Což mě mrzí víc než odhalení mé nekompetence v oblasti dřevěného uhlí.
  • 22. srpna 2007: Recenzuji Jedlová (774 m) pro projekt kvalita. A argumentuji proti změně systému volby Nejlepších článků na bodovací, spíš bych vítal zpřesnění současných kritérií kvality článků a vůbec stylistických manuálů.
Víc se točím na EN, vyvažuji islamistické tendence v hesle o "náboženství míru" a hlavně se snažím trochu zmírnit divoké bujení článku o politice v Harry Potterovi. Pro člověka zvyklého na klidné šachy je tam nesmírný frmol, každý chce rychle přidat nějakou svou teorii o Brumbálovi a ústí to do editačních konfliktů. Podařilo se mi odstranit víc než deset kilo blábolů, ale přes noc to určitě zase naroste.
  • 23. srpna 2007: Ve volné chvilce jsem vyrobil pár vět na téma Bitva u Bosworthu, když bylo teď to výročí.
Kolega Juan de Vojnikov dal Šachy do hlasování a připojil pěkně rozpačitý hlas pro. Má z jistého hlediska pravdu, kdyby se čekalo na dokonalý článek, tak se nikdy nikde nedočkáme, neb dokonalosti my smrtelníci dosáhnout neumíme. Jenom jestli neměl článek ještě chvíli držet v diskusi a opravit chyby, které tam vidí...
  • 24. srpna 2007: Začítám se do článku Dějiny metra v Praze, aspirujícího na stříbrnou hvězdičku, to aby projekt kvalita nestál.
Kolem článku Šachy se zřejmě vede boj o pevné mezery. Můj osobní názor je spíš protimezeristický, s výjimkou nadpisů a čísel, protože v mých očích drobná estetická výhoda nevyváží praktické nevýhody od větší pracnosti a většího objemu dat až po větší složitosti automatického zpracování. Ale nechci se do toho plést zvlášť v době hlasování, abych zbytečně nevířil nějaké emoce.
  • 27. srpna 2007: Dočítám korekturu dějin metra v Praze, rozšiřuji úvodní pasáž a přesouvám do Dobrých článků. Jen jsem ještě zapomněl dát kytičku autorovi, musím to napravit.
Vyzván červeným odkazem nad stránkou posledních změn rozhodl jsem se napsat heslo Společenská třída. Ale dopustil jsem se školácké chyby - nepoohlédl jsem se napřed, jestli tu není pod jiným názvem. Bohužel jsem Sociální třídu objevil až po napsání článku, když jsem přidával interwiki. Takže pokus o záchranu části toho, co jsem napsal, aspoň sloučením, a pak potupná výroba redirectu.

Prázdniny, týden poslední[editovat | editovat zdroj]

Za doplňování chybějících článků --Beren 19:37, 28. 8. 2007 (UTC)
  • 28. srpna 2007: Vytvářím článek o plukovníku Kaddáfim abych zamodřil zase jeden link na titulní straně, a jsem ze tuto činnost odměněn kytičkou od kolegy Berena. Také dávám knížky v benátském článku do citačních šablonek.
S potěšením registruji činnost kolegyně Kalupinky v článku o pražském metru; včera se mi snad podařilo většinu textu dostat na přijatelnou úroveň, ale díky ní to už začíná místy znít dokonce elegantně. - Vedou dlouhou diskusi s kolegou Nolanem o heslu šachy, nelíbí se mi některé jeho přídavky. Snad se nám podařilo dostat se k přijatelnému kompromisu.
  • 29. srpna 2007: Další žádaný článek založen, Sergey Brin, naštěstí ho šlo naklonovat z jeho kolegy Pagea. Dále desubpahýluji šachový článek Hra čtyř jezdců...
...a na muchomůrce vedl polemiku o tom, zda je potřeba u Nejlepších článků odstraňovat červené linky. Další událostí je, že na WP se objevil nový kolega Steam, který se pustil také do šachových témat. Vítám ho a doufám, že tu budeme za čas mít pokryty aspoň základní oblasti královské hry.
Poprvé dnes ve větším měřítku potkávám na české wikipedii ideologické horlitele, kteří jsou tak častí na anglické: reformně katolického na zmíněném ctihodném bratrstvu a nacionalistického na Národní straně. Irští katoličtí aktivisté byli první, s kým jsem se kdysi pohádal na anglické WP jako čerstvý tamní nováček, takže cítím cosi jako nostalgii.
  • 31. srpna 2007: Zakládám požadovaný Saint-Germain-en-Laye a modřím nový červený link ve „svých“ šachách Kvalita (šachy). Trochu zase pracuji na článku Benátská republika; s kolegou Chmee2 se na tamní diskusní stránce shodujeme na technických problémech s obrázky, řešit je ale neumíme. Bojuji proti stalinismu ve Stalinově článku, třeba by z něj mohl být aspoň Dobrý článek, když už to nebyl dobrý člověk.
S kandidáty na Nejlepší článek se najednou roztrhl pytel, skvělé. Bohužel u některých nominovaných článků (Pink Floyd, Ananasovník chocholatý, Esperanto) mám pochybnosti, zda vůbec splňují požadavky na Dobrý článek, a jsem si jist, že Nejlepší tedy rozhodně ne. Je otázka, jak kolegy správně nasměrovat, aby ještě nehotové věci napřed protáhli stadiem Dobrého článku, pak recenzí v Projektu kvalita, a teprve potom nominovali. Na EN se recenzní řízení vřele doporučuje, možná bychom takové doporučení mohli někam na tu stránku s nominací dát také. Jinak nám proces nominace začnou ucpávat nedodělky a stane se z toho pouhé recenzní řízení, navíc pro autory zbytečně stresující a pro ostatní zbytečně namáhavé.
  • 1. září 2007: Po dopoledním turnaji v bleskovém šachu (na kterém se mi podařilo remizovat s mezinárodním mistrem, i když s benevolencí z jeho strany, jistě by to i v prohraném postavení vyhrál na čas, kdyby chtěl) se raději trochu věnuji Benátkám, teď píši o ekonomice.
Kolega Pete se pustil do vylepšování infoboxu o zaniklých státech a kolega Reaperman zahájil diskusi o zlepšení pravidel nominace nejlepších článků, tedy dvě věci, které mi trochu vadily. Budiž jim dík.
  • 2. září 2007: Jen pár drobností.
  • 3. září 2007: S novým kolegou PeregrinemX začínám dělat na Cykasech - kolega Krvesaj je trochu předčasně zařadil mezi Dobré články, zde však lze díky Peregrinově aktivitě doufat, že se brzy podaří je na tuhle úroveň skutečně dostat.
Muchomůrka musela odevzdat zlatou hvězdičku. Lautreca jsem posunul do finální diskuse, kolega Šandík je zase zde. Pink Floyd už má také načase, poprosil jsem kolegyni Kalupinku o češtinářskou korekturu, jestli se toho článku neujme někdo kompetentní v této oblasti, tak je to asi ztracený případ.
  • 4. září 2007: Nemám čas, zítra letím na konferenci, školní rok začíná...