Wikipedistka:Anuraj50/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Helena Schmaus-Shoonerová
Chybí svobodný obrázek.

Helena Schmaus-Shoonerová (12. března 1938 Praha19. října 2018 Bechyně)[pozn. 1] byla česko-kanadská sochařka, malířka, keramička a výtvarnice. Originálním způsobem propojila české, indiánské a inuitské umění  a vytvářela zajímavá a neopakovatelná díla.

Dětství v protektorátu a v Československu[editovat | editovat zdroj]

Helena se narodila v rodině Gustava[1] a Miroslavy Schmausových do neklidné doby. Přesto prožila krásné dětství v kulturním prostředí širší rodiny v poklidném městě Bechyni. Byla pravnučkou významného českého vynálezce Františka Křižíka. Dědeček Schmaus (rovněž Gustav), manžel Křižíkovy dcery Anny, který byl diplomatem, koupil ve dvacátých letech 20. století v Bechyni vilu, přikoupil pozemky a s pomocí architekta Jana Kotěry nechal vilu rozšířit a vytvořit terasovité zahrady nad Lužnicí. Na zahradě domu je busta Františka Křižíka, dílo jeho dcery Růženy, sochařky. Podle toho se vila dodnes nazývá Křižíkova.[2]

Helenin otec pracoval jako ředitel v akciové společnosti Křižíkovy elektropodniky. V roce 1939 koupil společně se svým kolegou Ing. Čížkem v Plzni rafinerii na smrkovou smolu a továrnu na sodu a tuky od židovského majitele Theodora Taussiga. Brzy poté se rodina přestěhovala do Plzně do vily, náležející k továrně, tam se narodila druhá dcera Jana. Pobyt v Plzni za války ale nebyl bezpečný a proto se matka s dcerami odstěhovala do Bechyně k babičce Anně. Ve vile se scházeli zajímaví hosté – přijížděl tam např. grafik a malíř Viktor Stretti, Bedřich Macenaur – otec Emmy Srncové, Rafael Kubelík, lidé z okruhu Osvobozeného divadla, Jan Werich po svém návratu z USA, a mnozí další. Přátelství pojilo Schmausovy i s rodinou knížete Paara, bývalého majitele bechyňského panství.

Ihned po osvobození v roce 1945 se rodina vrátila do Plzně, ale v roce 1948 jim byla továrna znárodněna,[3] majetek zabaven a tak došlo na další stěhování, tentokrát do Prahy. Tam Schmausovi čelili dalším problémům, otec byl dva roky bez zaměstnání. Maminku, jako ženu bývalého kapitalisty, vyhodili z práce v účtárně, teprve po čase sehnala místo řidičky sanitky. Otec kromě obchodního nadání měl i velké nadání hudební, hrál na violoncello, a na základě konkurzu se mu podařilo stát se členem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Začátek a rozvoj tvůrčího života[editovat | editovat zdroj]

Začátkem padesátých let se Helena dostala na bechyňskou keramickou školu,[4] vrátila se tak do vstřícného prostředí bechyňské vily k babičce a strýci Křižíkovi. Po dvou letech ji kvůli buržoaznímu původu rodičů ze školy vyhodili. Naštěstí se s pomocí ředitele bechyňské školy Miroslava Petrů dostala do Karlových Varů na tamější Průmyslovou školu keramickou, kde složila maturitu.

V roce 1958 nastoupila na UMPRUM, zde se specializovala na výrobu šperků a již při studiu začala pracovat jako návrhářka šperků v Jablonexu. Školu absolvovala v roce 1963.

V roce 1964 emigrovala z Československa její sestra Jana a s pomocí otcových amerických přátel se se svým manželem Otakarem Vydrou dostali do USA. Heleně se tehdy paradoxně v Československu podařilo dostat na volnou nohu, vytvářela šperky a prodávala je prostřednictvím Díla, podniku Českého fondu výtvarných umění. Byla úspěšná, v roce 1967 se prezentovala i v zahraničí na výstavě EXPO, byla na studijním pobytu v Paříži, od firmy DIOR dostala nabídku ke spolupráci. Účastnila se výstav ve Vídni, ve Stockholmu a v Římě, kde se seznámila se svým budoucím manželem Hughesem Shoonerem, kanadským historikem medievalistou a paleografem. Po sovětské invazi v srpnu 1968 byla několik měsíců ve Vídni, ale nechtěla emigrovat a vrátila se do Prahy. Tehdy do Prahy přijel i Hughes Shooner studovat středověké rukopisy. V roce 1970 se  s vzali.

Přesídlení do Kanady[editovat | editovat zdroj]

Helena se odstěhovala za manželem do kanadského Quebecu, kde se jim narodila dcera Caroline. Dokud žili rodiče, vracela se Helena pravidelně do Čech. Po jejich smrti se vracet přestala.

V Kanadě, kde neměla takové možnosti vyrábět šperky, se přeorientovala na výrobu keramiky. Koupila si vypalovací pec a začala vytvářet keramické plastiky, závěsné talíře, kachle, užitou keramiku – vázy, svícny, dózy, poháry, mísy, stolní lampy, keramické desky a další výtvory. Velkou inspirací se pro ni stala příroda, hlavně zvířata, ale také indiáni a inuité. Své plastiky zdobila technikou fajáns (malba oxidem kobaltu, mědi či manganu), akrylem, později malbou emailu do syrové glazury. Malovala ale i na překližku a papír.[5]  

Zpátky v Čechách[editovat | editovat zdroj]

Po smrti svého manžela v roce 1990 se Helena Schmaus-Shoonerová vrátila zpátky do Čech do bechyňské vily, kde si udělala ateliér a pokračovala v tvorbě. V roce 2002 se do Čech do bechyňské vily začala vracet i Helenina sestra Jana Vydrová, od roku 1985 rozvedená, až v roce 2017 se také vrátila natrvalo.

V Čechách v Dubí se Helena zúčastnila Mezinárodního sympozia malby na porcelán, a to ji zaujalo tak, že se dále věnovala i tomuto materiálu.

Ještě před svým přestěhováním do Kanady začala podporovat charitativní projekty, a tak na to přirozeně navázala v Kanadě i po svém návratu do Čech. Jedním z důležitých projektů byla za podpory Kanadského velvyslanectví v Praze spolupráce s Dětskou psychiatrickou nemocnicí v Opařanech.[6] S touto nemocnicí spolupracovala téměř do konce svého života. Své umělecké výtvory dávala ochotně do aukcí a výtěžek šel na dobročinné účely, např. Domovu pro mentálně postižené v Písku, Lékařům bez hranic a na další místa.

Za svého života se zúčastnila různých akcí[7] a výstav[8] a dostala mnohá ocenění. V Kanadě v Montrealu je vystaven její veký keramický betlém v Oratoriu svatého Josefa. V Čechách byla její díla vystavována na různých místech – mj. v Bechyni, v Písku, v Jindřichově Hradci, ve Vodňanech i jinde. V Bechyni se stala aktivní iniciátorkou a účastnicí kulturního a společenského života, mnohé akce uspořádala přímo v Křižíkově vile. Na bechyňských schodech pod zámkem nad Lužnicí je ve výklenku kapličky, která je součástí postranní zdi, plastika svatého Františka z Assisi, obklopeného Heleninými oblíbenými přírodními motivy.

Závěr života[editovat | editovat zdroj]

Helena Schmaus-Shoonerová podlehla těžké nemoci na podzim roku 2018. Doprovodit na poslední cestě ji přišli kromě bechyňských zástupců také její přítelkyně Emma Srncová, spolužák Jan Kačer a spousta dalších lidí a přátel. Pohřbená je na novém bechyňském hřbitově.

V létě roku 2023 byla v Táboře uspořádána obsáhlá výstava jejích výtvorů ze sbírek Husitského muzea v Táboře, Městského muzea v Bechyni, Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Vernisáže se zúčastnila i její dcera, lékařka, která žije v Kanadě a s Českou republikou je stále v kontaktu.  

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Jméno Heleny Shoonerové se ve zdrojích vyskytuje ve více variantách, např. Helena Schmausová Shoonerová, Helena Schmausová-Shoonerová, Helena Schmaus Shoonerová, Helena Schmaus-Shoonerová, Helena Schmaus Shooner a další. Ona sama používala různé formy jména během svého života. Pro jednoduchost je zde ve Wikipedii použita nejčastější varianta.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. -ap-. Medailon – Schmaus Gustav. Bechyňský Městský zpravodaj [online]. Město Bechyně, 2008-09-01 [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. 
  2. SeniorTip. www.seniortip.cz [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. 
  3. INFO@WOLTERSKLUWER.SK, Wolters Kluwer SR, s r o-. Vyhláška 1254/1948 Ú.l.I o znárodnění podniků podle zákona č. 114/1948 Sb. úplné a aktuálne znenie. ASPI [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. SUPŠ Bechyně. www.supsbechyne.cz [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. 
  5. MACHAČOVÁ, Markéta. V Kanadě zaujali pravnučku Křižíka indiáni. Věnuje se jim i v Bechyni. iDNES.cz [online]. 2017-11-12 [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. 
  6. Projekty - O nás - Dětská psychiatrická nemocnice Opařany. www.dpnoparany.cz [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. 
  7. Informační centrum Vodňany. Informační centrum Vodňany [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. 
  8. ŠATROVÁ, Alena. Na vernisáž své kamarádky z dětství přijel i kníže Karel E. Paar. Táborský deník. 2017-06-10. Dostupné online [cit. 2024-03-25]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ZAJÍCOVÁ (ED.), Lenka. Helena Schmaus Shooner. Zrcadlo duše, přírody a světa - A Mirror of the Soul, Nature and the World. 1. vyd. Tábor: Husitské muzeum v Táboře, 2023. 205 s. ISBN 978-80-87516-83-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]