Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Inventura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Facebook Google+
  • K 8. 7. 2023 chybí 142 článků o maloplošných chráněných územích (PR, PP, NPR, NPP). Seznam zde. Kromě nich nemáme články o řadě přírodních parků nebo evropsky významných lokalitách.
  • Několik hesel vzniklých ze spolupráce s PřF UK, kdy studenti píší hesla, dosahuje vysoké kvality a s trochou úsilí bychom je mohli dopracovat na Dobré články

Dobré a nejlepší články[editovat | editovat zdroj]

Okresy, ve kterých je alespoň jeden článek o tematice chráněných území ohodnocen jako dobrý článek (průběžně aktualizováno).

Seznam dobrých článků o chráněných územích:

Zakládání článků[editovat | editovat zdroj]

Pokud zakládáte nový článek, zkuste dodržovat několik základních zásad.

  1. Propojte článek s položkou na Wikidatech.
  2. Vložte do článku alespoň prázdný infobox. Většina údajů se načte z Wikidat, popř. se dají všechny základní informace získat zde.
  3. Popište ve článku, co je předmětem ochrany a zkuste lokalizovat pozici území za pomocí okolních obcí.
  4. Zvolte vhodnou kategorizaci na úroveň okresů u PR a PP, na úroveň krajů u NPR a NPP.
  5. Zkontrolujte seznam chráněných území dle okresů, jestli se na Commons nenachází obrázky, případně zkontrolujte přímo Commons.

Rozlišovače[editovat | editovat zdroj]

Používání rozlišovačů u chráněných území se řídí následujícím klíčem:

  1. Pokud se území jmenuje tak, že s ničím nekoliduje, používá se základní název bez rozlišovače například Zelendárky
  2. Pokud název území s něčím koliduje, dává se rozlišovač, do kterého se uvádí druh chráněného území, např. Michovka (přírodní památka)
  3. Občas se může stát, že se např. několik území stejného typu může vyskytovat ve více okresech, pak se do rozlišovače používá Název (druh památky, okres), např. Kopaniny (přírodní památka, okres Písek)

Odkazy a přesměrování[editovat | editovat zdroj]

Po založení jakéhokoliv článku, je vhodné založit přesměrování z dalších možných názvů. Postupuje se tak, že se udělají přesměrování z celého možného tvaru chráněného území, například tedy v případě Zelendárek se udělá přesměrování z Přírodní památka Zelendárky a také ze zkratky PP Zelendárky..

Pokud leží chráněné území u některé obce či mezi několika, je vhodné vložit odkaz do článků o těchto obcích, aby se články daly snadněji dohledat a taktéž, aby se udělala článkům „reklama“. Stačí napsat například větu „Jižně od vesnice leží přírodní rezervace XXXX chráněná z důvodu YYYY.“

Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Nafocenost chráněných území

Procento nafocených chráněných území dle okresů
2010-12-26. Celkem nafoceno 23,45 %
2011-6-26. Celkem nafoceno 34,55 %
2011-11-11. Celkem nafoceno 45,62 %
2012-06-18. Celkem nafoceno 54,27 %
Stav k 2015-08-02. Celkem 69,2 %

Právě jsem musel počítat stav nafocenosti pro report Mediagrantu a zdá se, že máme nafoceno 69,2 % všech chráněných území v ČR. Jak se vyhlašují stále nové a nové chráněné území, máme problém, že okresy, které byly již hotové, jsou zas nenafoceny. Taktéž je ze statistiky vidět, že Morava (vyjma okresu Prostějov, kde skvělých výsledků dosahuje Jiří Komárek) a Slezsko zaostává za Čechami, kde se daří mít lepší pokrytí snímky. Skvělých výsledků dosahují západní Čechy, kde je spousta okresů nově nafocena, či chybí jen pár území k tomu, aby to bylo hotové (to je velká zásluha Lubora Ference, kterému za to moc díky). Dobře jsou na tom stále pak i jižní Čechy a okolí Prahy a nově i Pardubicko a severní Čechy.

Jinak celkově máme nafoceno 7 okresů (Seznam chráněných území v okrese Písek, Strakonice, Brno-město, Česká Lípa, Karlovy Vary, Sokolov, Praha). --Chmee2 (diskuse) 2. 8. 2015, 17:56 (CEST)[odpovědět]

Vzhledem k vyhlášení nových chráněných území chybí opět chybí fotky z okresů Strakonice a Karlovy Vary. Naopak okres Chomutov je kompletní. Místa bez fotografií jsou v kategorii Kategorie:Údržba:Chráněná území v Česku bez obrázku (aktuálně asi 190 lokalit). --Petr Kinšt (diskuse) 26. 12. 2022, 20:57 (CET)[odpovědět]

Níže se nachází jednotlivé kroky, které bude potřeba pro úspěšný průběh projektu vyřešit. Základním krokem je zakládání jednotlivých článků o chráněných územích v rámci celé republiky. K tomuto by měly sloužit níže napsané seznamy článků.

  1. aktualizovat seznamy CHÚ podle okresů ke stavu z roku 2017
  2. založit hesla nově vyhlášených CHÚ (od roku 2010 dál)
  3. V rámci zamodření dopsat chráněné rostliny a kriticky ohrožené živočichy - viz Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Flóra v chráněných oblastech
  4. Památné stromy psát, fotit a taktéž je zapojit do projektu
  5. Doplnit do všech seznamů jednotlivých okresů přírodní parky
  6. Aspoň jeden dobrý článek pro každý okres!
  7. Založit články o všech chráněných územích
  8. Existující odkazované články - zkontrolovat a projít nejvíce odkazované články z projektu
  9. Neexistující odkazované články - zakládat nejvíce požadované články ze spravovaných hesel
  10. Doplnit u všech hesel latinské názvy pro druhy rostlin a živočichů.
  11. Doplnit odkazy na chráněná území do článků o příslušných obcích a dalších sídlech. Chybí zejména ve východní části Česka.
  12. Aktualizovat orgány ochrany přírody (položka správa v infoboxu). Často bývá nesprávně uvedené některé pracoviště AOPK.
  13. Zkontrolovat a aktualizovat položky datum vyhlášení a vyhlásil v infoboxu. V některých okresech je nejednotně uvedeno datum prvního vyhlášení a zároveň poslední vyhlašující úřad. Zvyklostí je uvádět datum prvního vyhlášení, a proto by měl být uveden vyhlašovatel z té doby.

Splněné úkoly[editovat | editovat zdroj]

  1. Dopsat všechny seznamy dle okresů, připravit tak linky k založení článků - viz Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Seznamy chráněných území dle okresů
  2. Sjednotit infoboxy na {{Infobox chráněné území v Česku}}
  3. Upravit infobox, dodat íčko
  4. Doplnit městské části do hesla Seznam chráněných území v Praze
  5. Doplnit všude infoboxy
  6. Rozjet propagaci tohoto projektu a zkusit kontaktovat wikipedisty pracující na přírodní problematice
  7. Založit a rozjet grant podporující fotografy cestující po ČR
  8. Připravit návod pro lidi z Facebooku, jak získávat a nahrávat fotografie na Commons (nápověda dostupná na FB)
  9. Dopsat stránku pro spolupráci s fakultou životního prostředí UK
  10. Založit stránku pro určování květin a zvířat na fotografiích.
  11. Připravit a vytisknout pexeso s tematikou chráněných území. České PDF, anglické PDF.
  12. Vyrobit logo projektu (a i jeho anglickou alternativu)
  13. Uzavřít letošní semestr a následně vyhodnotit spolupráci s PřF UK. Domluvit pokračování na příští rok?
  14. Ke všem chráněným územím dodat GPS
  15. Dopracovat kategorizaci na Commons. Jednotlivé fotky zařadit do správných a vlastních kategorií a ty přiřadit do již existujícího stromu kategorií dle okresu či kraje.

Seznamy[editovat | editovat zdroj]

Seznamy chráněných území dle okresů slouží k několika účelům jak pro čtenáře, tak i pro samotné wikipedisty zapojené v tomto projektu. Již založené seznamy by měly obsahovat správné linky na ještě nezaložené články s rozlišovači, pokud jsou třeba. Dále jsou zde uvedeny fotografie z Commons, pokud existují a odkazy na konkrétní kategorie na Commons.

Seznam zaniklých chráněných území v Česku je neaktuální.

Fotografování[editovat | editovat zdroj]

  1. Zkusit aktivovat wiki-fotografy i širší veřejnost k návštěvám a fotografování chráněných území

Pastorius vytvořil KML soubor pro aplikaci Google Earth, která ukazuje všechna nenafocená chráněná území na území Česka. Pro spuštění je potřeba stáhnout text na odkazované stránce, uložit do textového dokumentu a pak přepsat koncovku na .kmz a spustit (případně načíst v Google Earth). S pomocí aplikace je možné snadno a přehledně plánovat fotografické cesty a spatřit nafocené a nenafocené lokality.

Krvesaj vytvořil externí online mapu nenafocených PP, PR, NPR a NPP k začátku května 2017. Mapa není úplná, ale i tak obsahuje v květnu 2017 téměř 500 míst k nafocení.

Katagorizace Commons[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také na stránce Wikipedie:WikiProjekt_Chráněná území/Kategorizace na Commons.

Pořídili jste nějakou fotografii chráněného území a nahráli jí na Commons? Zkuste jí následně i správně zařadit do kategorie. Ideální postup je založit pro každé území vlastní kategorii a tu pak zařadit do nadřazené kategorie dle okresu. Základní strom kategorií na Commons je již založen (věčný díky Podzemnikovi), tudíž zařazení do kategorií by nemělo být složité. Pokud máte tedy fotografii některého území a víte, v jakém okresu se nachází, tak se podívejte na podstránku, kde jsou všechny hlavní kategorie založeny. Stačí pak se jen proklikat a vložit do nově založené kategorie nadřazenou a uložit.

Nahrávání fotografií na Commons[editovat | editovat zdroj]

Podařilo se Vám pořídit fotografii chráněného území a nevíte, jak jí nahrát do projektů Wikipedie? Podívejte se na následující nápovědu. V případě nejasností se nebojte obrátit na některého z účastníků projektu s dotazem.