Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 21. září 2016/Zápis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je zápis ze setkání brněnské komunity účastníků projektů Wikimedia. Související informace o tomto setkání naleznete na nadřazené stránce.

Brněnský wikisraz ve středu 21. září 2016 proběhl od 18:00 do 23:00 v předním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Obvyklý problém s neexistencí vhodné plochy k promítání v tomto prostoru byl za asistence obsluhy vyřešen vhodnou improvizací v podobně tří židlí postavených na barový stůl a přehozením bílého ubrusu, byť jeho vzorek s logem výrobce piva působil na pozadí promítaného obrazu místy poněkud komicky. Setkání se zúčastnil nadprůměrně vysoký počet osob včetně většího počtu vzácných návštěvníků či dokonce prvonávštěvníků. Důvodem k účasti mohl být i netradičně zařazený bod programu WikiDojo. Ne všichni účastníci se zdrželi po celou dobu, celkem se ale zúčastnilo 15 osob: Bazi, Ben Skála, Blahma, DavidSchuller, Dominikmatus, Frettie, Harold, Jan.Kamenicek, Kirk, Mirmal, Nesnera, Petrus Adamus, Radek Linner, Venca24, Zemanst. Zvláštní ctí pro nás byla návštěva, byť krátká, Miroslava Malovce (Mirmal), který je považován za zakladatele české Wikipedie. Vítaným návštěvníkem byl i přespolní účastník Radek Linner, který mezi nás znovu zavítal dle svých slov po asi dvou letech. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Ve volné diskuzi na začátku srazu již poněkolikáté zazněl návrh pořídit v rámci Mediagrantu dron k pořizování leteckých fotografií pro Wikipedii. Jako možné překážky byly shledány vedle pořizovací ceny i nutnost proškolení obsluhy, malá nosnost takového zařízení (je na něj potřeba umístit fotoaparát), možnost poškození zařízení i neseného fotoaparátu v případě nehody či špatné obsluhy, v neposlední řadě pak také nejisté právní prostředí týkající se provozu takovýchto zařízení.
  • Ze strany Nesnery v duchu skupiny OpenAlt byl načrtnut nápad využití tematického (např. klasického desetinného) třídění položek na Wikidatech k analýze slov z odpovídajících encyklopedických článků a využití výsledků ke strojovému určení domény textu. Otázka směřovala primárně na využitelnost textů z Wikipedie k natrénování modulu umožňujícího následně automaticky přiřazovat klíčová slova k příspěvkům v internetových diskuzích, jako to prý už běží na abclinuxu.cz.
  • Průzkumem stromu kategorií na české Wikipedii bylo zjištěno, že nejvyšší kategorie v hierarchii je Kategorie:Kategorie, ale i ta je sama umístěna ve skrytých metakategoriích.
  • Nesnera projevil také zájem o bližší propojení studentů brněnských univerzit s daty na Wikipedii a daty poskytovanými městem Brnem – ideálně zejména v podobě studentských závěrečných prací.
  • Blahma v reakci na potřebu prezentovanou Radkem Linnerem stručně představil nástroj PetScan, který umožňuje mj. vypsat všechny články z kategorie a jejích podkategorií (při nastavení vhodné hloubky zanořování) a k nim např. i čas poslední modifikace, případně mnoho dalšího (a dokonce použití navazujících nástrojů v případě, že se na záložce Výstup zvolí výstup ve formátu webového seznamu stránek PagePile).
  • Po přibytí většiny zúčastněných proběhlo představovací kolečko. V rámci něj se nám představil i wikipedista Zemanst, editující na anglické Wikipedii jako Stzeman, jenž již naše srazy delší dobu sledoval, ale tentokrát se poprvé i fyzicky zúčastnil. Do projektů Wikimedia přispívá již sedmým rokem, mezi jeho oblíbená témata patří zejména historie, Vyškovsko a genealogie. Na Wikimedia Commons nahrává fotografie originálních pečetí různých hodnostářů ze soukromé sbírky, ke které má přístup (a o niž jiné instituce nejeví přílišný zájem). Ukázkou jeho práce jsou např. články Kojátky a Šardičky.
  • Harold se dále zabýval vypracováváním seznamů děkanů brněnských škol. Blahma pro něj získal materiály k historii farmaceutické fakulty MU (děkané byli za dobu jejího trvání skutečně jen dva). Nyní mu schází zejména informace o historii děkanů fakult MENDELU a JAMU.
  • Nesnera předjednal s Blahmou, že promluví na výroční brněnské konferenci OpenAlt na začátku listopadu.
  • Blahma a Bazi poreferovali o proběhlé exkurzi do Kleinova paláce na náměstí Svobody. Zúčastnili se oni dva a ještě Muselsom. Bylo pořízeno množství fotografií a provádějící zaměstnankyně In-centra Knihovny Jiřího Mahena přislíbila poskytnout i své textové materiály k rozšíření článku o paláci a článku Kleinové. Účastníky exkurze překvapil rozsah podnikatelských aktivit této početné rodiny i osud paláce, který nechala opravit banka, jež posléze z Česka odešla a palác tak dále vlastní město Brno a ve druhém patře poskytuje prostory právě Knihovně Jiřího Mahena – pořádají se zde školení základů práce s počítačem pro seniory a také malá hudební představení. V budoucnu je na základě navázaných kontaktů možná další spolupráce s In-centrem či knihovnou jako takovou. V případě zájmu je možné se zúčastnit exkurze a obdobně zdokumentovat i hlavní sídlo knihovny – Schrattenbachův palác v ulici Kobližná.
  • Dle stránky Wikipedie:Ohlasy v médiích bylo promítnuto vystoupení zaměstnankyně Wikimedie ČR Gabriely Bokové v pořadu České televize @online z 10. září na téma nově spouštěného projektu „Uč (s) Wiki“. Součástí chystaného školního programu přibližujícího Wikipedii školákům by měla být i ukázka rychlé reakce patroly na učitelem ve výuce úmyslně provedený vandalismus, čímž má být ilustrováno fungování obranných mechanismů Wikipedie a současně nutnost ověřovat si informace v ní nalezené. V následující diskuzi někteří účastníci projevili názor, že vandalizovat Wikipedii úmyslně by se nemělo, a to ani za edukativním účelem. Dle pedagogických zkušeností některých zúčastněných by to dokonce mohlo vést ke vzniku soutěží mezi studenty v tom, kdo udělá jak kvalitní vandalismus (poměřováno dobou odhalení).
  • DavidSchuller v novém semestru opět vede na FP VUT kurz v rámci Studenti píší Wikipedii a dle dotazu na studenty prý již zkušenosti s editováním Wikipedie má jen jediný, a ten kdysi na střední editoval Wikipedii pouze „tím špatným směrem“.
  • Inspirující v této souvislosti jsou výroky Jimmyho Walese o vandalismu, zejména „When someone just writes 'f**k, f**k, f**k', we just fix it, laugh and move on.“ Dle komentáře jednoho z účastníků jsou skutečně obtížnější ty hraniční případy, o kterých Wales mluví v dodatku tohoto svého výroku – když někdo dělá na projektu užitečnou práci, ale je s ním současně hodně práce ve smyslu její kvality a/nebo vztahů v komunitě. V této souvislosti byly z pléna vzpomenuty případy uživatelů dlouhodobě vkládajících obsah porušující autorská práva – mj. závěry arbitráže s uživatelem Zp a ještě jeden další případ.
  • Jan.Kamenicek informoval, že s pomocí doporučení z jednoho z předcházejících brněnských wikisrazů se mu podařilo úspěšně najít pokračovatele agendy Zajímavostí na hlavní straně české Wikipedie.
  • Připravuje se další fotocesta v rámci společného brněnského wikifotografování – všem vyhovuje termín státního svátku 28. září, k dispozici jsou dokonce hned dva vozy s řidiči. Možných cílů je více, nenafocených vesnic a obcí v Jihomoravském kraji zbývá 71. V případě vzdálenější cesty (Znojemsko) bude pravděpodobně tentokrát následně řidiči žádáno proplacení nákladů dle podmínek Mediagrantu. Dominikmatus nabídl možnost hromadného nocování v několika místech na Znojemsku, možná využitelnou pro nějakou další akci. Velkou pozornost zúčastněných vzbudily nové mapy nenafocených obcí a jejich částí dle jednotlivých krajů. Tyto mapy využívají údajů ve Wikidatech a Blahma je vytvořil v návaznosti na první český workshop k Wikidatům, který proběhl 3. září v Pardubicích.
  • Jan.Kamenicek podal zprávu o akci Editathon ve Vědecké knihovně Olomouc, která proběhla 10. září v Olomouci. Bylo obtížné najít vhodný den pro konflikt mezi možnostmi wikipedistů (zejména víkend) a knihovníků (zejména pracovní dny). Jako kompromis bylo zvoleno 10. září, kdy se knihovna i touto akcí zapojila do Dnů evropského dědictví. Knihovníci ochotně zapůjčili literaturu sloužící wikipedistům jako zdroj informací a poskytli na požádání také např. staré tisky k digitalizaci a vytvoření souvisejícího článku – toto je ovšem obecně možné pouze výběrově. O akci informoval i místní tisk. Mezi knihovníky vzbudila akce pozitivní reakce a byla dohodnuta další spolupráce – již 6. října startuje třídílný kurz psaní Wikipedie pro veřejnost, který povede Jan.Kamenicek. Kontakt s knihovnou je veden mj. prostřednictvím zaměstnankyně, která má blízko k brněnskému knihovnickému prostředí včetně již s Wikipedií spolupracující Moravské zemské knihovny.
  • Ve 20.00 se dle programu rozběhlo slíbené WikiDojo. Šlo o vůbec první realizaci tohoto formátu v českém prostředí. Blahma, který se zúčastnil akce stejného typu v rámci červnové Wikimanie v Itálii, stručně objasnil pravidla a těsně před zahájením představil téma, kterým se stalo nedávno rekonstruované Konečného náměstí se svými památkově chráněnými domy architekta Pawlu, které je navíc i menším dopravním uzlem. Na vzniku souvisejícího článku se následně postupně podílelo více než sedm wikipedistů (jeden či dva, hlavně zpočátku, strávili čas pouze vyhledáváním zdrojů a žádnou editaci neprovedli). Každý editující měl k dispozici 7 minut času a jeho práce byla promítána projektorem na plátno, kde ji mohli ostatní přihlížející sledovat. V ideálním případě měl editující („pilot“) svou práci i nahlas komentovat a mohl dostávat tipy od druhého vedle sedícího wikipedisty („kopilot“), který ovšem nesměl sahat na klávesnici, a pouze těmto dvěma bylo dovoleno mluvit. Ostatní museli čekat až na ně přijde řada – vždy po uplynutí sedmi minut se kopilot stal pilotem a na jeho místo nastoupil nový kopilot z publika. Téma se ukázalo jako vhodné, každý jej mohl pojmout z trochu jiného úhlu a znalosti zejména některých zúčastněných, kteří dovedli spatra sestavit kostru textu článku včetně různých podrobností (zdroje k nim dohledávali a přidávali až jejich následníci) všechny zaskočily. Bylo poučné sledovat i různé styly práce (někdo napíše nejprve text a až následně do něj doplňuje odkazy, jen dva wikipedisté používali Vizuální editor, mnozí wikipedisté mají své editovací prostředí různě personalizované), ačkoliv ne všechny z nich se pro jejich různorodost podařilo replikovat. Tyto problémy byly zejména technického rázu a nepodařilo se jim předejít navzdory prozíravosti organizátora, který účastníkům poskytl externí klávesnici a myš (ne každý je zvyklý pracovat na notebooku a téměř každý potřebuje čas, aby se adaptoval na konkrétní notebook) a snažil se také poskytnout notebooku s OS Windows (to však selhalo vzhledem k momentálně „zaseknutému“ systému jednoho z účastníků, který se původně k propůjčení svého stroje nabídl). Největším problémem se ukázalo být psaní speciálních znaků, které stále ještě mnozí wikipedisté řeší neustálým přepínáním na anglickou klávesnici (které v poskytnutém počítači nefungovalo dle jejich zvyklostí) nebo klikáním na odkazy pod editačním oknem či v lepším případě na vlastní větší tlačítka do editačního rozhraní doplněná. Bohužel dobré sledovatelnosti WikiDoja nepomáhal hluk linoucí se z vedlejších místností restaurace (zrovna v tuto nejexponovanější dobu bývá nejplnější, ale tehdy také může největší část wikipedistů, kteří v pozdějších hodinách už začali odcházet), velký prostor a neočekávané nadprůměrné množství účastníků srazu, které nutně vedlo k utváření diskuzních skupinek a neudržení dlouhodobé pozornosti všech včetně nedodržení pravidla o tom, že v místnosti smí hovořit pouze pilot a kopilot a ostatní jen přihlížejí (a čekají na svou řadu). I tak bylo ale první české WikiDojo zajímavou zkušeností, z níž navíc vznikl hmatatelný výsledek v podobě nového článku, dosti unikátně vytvořeného hned zkraje velkým množstvím wikipedistů s různými pohledy a zájmy. Účastníci se shodli, že opakování tohoto formátu by mohlo být vhodné na nějaký budoucí workshop, případně i do rámce klubu Wikipedie.
  • V průběhu WikiDoja dorazil na sraz Petrus Adamus, který je v Brně na návštěvě a v současnosti už do Wikipedie nepřispívá, ale už v roce 2007 např. spolupracoval s Blahmou a Nolanem na rozšíření článku Esperanto až na úroveň Nejlepšího článku. Podělil se s účastníky o zkušenosti ze své dřívější role správce projektu WikiSkripta. Ta byla, hlavně z počátku, velmi podporovaná lékařskými fakultami, a to finančně i jinak. Například studenti pracující jako hlídači počítačové místnosti museli během své služby současně přispívat na WikiSkripta. Ilustrace ke článkům dělali studentům na požadání fakultní výtvarníci pracující na plný úvazek. Frettie ví, že tam měli plugin pro kontrolu částí článku na Googlu pro snazší nalezení případného porušení autorského práva. Jedním ze správců projektu je snad ještě i dnes wikipedista Wesalius.
  • Radek Linner upozornil, že článek Kapucínská hrobka (Brno) v červenci editovala tamní zaměstnankyně, takže i to je možnost pro případné navázání vztahů s komunitou Wikipedie.
  • Bazi představil obnovený Portál:Brno, o jehož rekonstrukci se mluvilo již na úplně prvním wikisrazu v Baroku v květnu 2013. Záhlaví „Článek měsíce“, „Obrázek měsíce“ a „Výročí dne a týdne“ jsou v současnosti klikatelná a portál přijímá návrhy na nový obsah – zejména články a obrázky pro příští měsíce, ale standardním (přes červený odkaz) nebo i sofistikovaným způsobem (odkazem přes jméno konkrétního měsíce) lze vkládat taktéž s Brnem související výročí. Bazi žádá komunitu o pomoc s navrhováním obsahu a plněním výročí na portálu. Nebude-li o jeho provoz dlouhodobě zájem, je pořád naděje, že se podaří naplnit alespoň obsah na jeden rok, který poté může cyklovat i v dalších letech už bez další údržby. Jako inspirace pro výročí může sloužit Encyklopedie dějin města Brna, která však zobrazuje pouze výročí na aktuální týden (jiné týdny by zřejmě šly dohledat na archive.org). U výročí se zdrojuje přímo, články mají zdroje v textu článku. K zakládání výročí už se jako první připojil wikipedista Borzywoy. Výročí, případně z nich vedoucí červené odkazy, by šlo zpracovávat na setkáních klubu Wikipedie. Vhodné by bylo uměl strojově generovat ze seznamu výročí právě tyto červené odkazy, a to přednostně ty, které jsou současně ještě tučné (tak se odlišují odkazy předmětné pro dané výročí od vedlejších odkazů na souvislosti). U osob v Brně jen zemřelých je otázka, zda do výročí dávat výročí jejich narození nebo úmrtí.
  • Frettie, Martin Kotačka a Blahma dohodli sázení opravdu reálné brněnské wikilípy, a to v Přírodní zahradě u medláneckého rybníka dne 29. října v rámci větší akce spojené s výsadbou stromů, kterou zajistí spolek Sázíme stromy. Vše je předjednáno, strom bude vzrostlejší a proto i o něco dražší. Wikipedisté dostanou příležitost k jeho uhrazení přispět a v místě bude možné uspořádat jednou za čas grilování či jiné posezení (zahrada je s výjimkou hlášených uzavřených akcí volně denně přístupna veřejnosti a nachází se nedaleko centra Medlánek). Bylo diskutováno, jak bude možné lípu zjevně označit jako „wikipedistickou“ – možností je nějaký kámen, cedulka na řetízku, vydláždění slova okolo stromu apod. Zatím se jako nejsnazší jeví základní cedulka, kterou poskytne organizující spolek, a případně též informace na nástěnce při vstupu do zahrady. Bylo by vhodné umístit nějaký odkaz či QR-kód vedoucí na Wikipedii a taktéž by se dalo pohrát s nějakým pseudonázvem typu Tilia wikipediensis. Podrobnosti k sázení budou představeny na příštím wikisrazu (19. října, tedy deset dní předem). Účast wikipedistů na něm, včetně přespolních hostů, je vítaná a slavnostní akce bude spojena s následným posezením v nedaleké kavárně. Bylo by také vhodné encyklopedicky zahradu při té příležitosti zdokumentovat.
  • Bylo vzpomenuto nedávno uplynuvší životní jubileum wikipedisty Frettie a předán mu drobný dárek. Navzdory velké vzdálenosti patří mezi nejvěrnější účastníky brněnských wikisrazů.
  • Blahma upozornil na stránku z dokumentace nové funkce Kompaktní jazykové odkazy, která popisuje kritéria, podle nichž se automaticky vybírá 7–9 jazyků, které se čtenáři zobrazí ve sloupečku pro interwiki (a zbytek zůstane ukrytý pod tlačítkem „Další“). Děje se tak na základě jazykového nastavení prohlížeče, geolokace, obsahu cizojazyčného textu v aktuálním článku (už i jen proto je dobré používat šablony {{Vjazyce2}} či {{Cizojazyčně}}) či označení článku za „Nejlepší článek“. Geolokace je propojena s databází CLDR, jejíž obsah (jazykové schopnosti obyvatel jednotlivých zemí) je veřejně připomínkovatelný a Blahmovi už byly přijaty jeho připomínky k Česku založené na výsledcích výzkumu udělaného nedávno pro agenturu CzechInvest, ačkoliv zařazeny do databáze budou tyto změny vzhledem k půlročnímu obnovovacímu cyklu zřejmě až příští rok na jaře.
  • Účastníci kvitovali s povděkem představení nového čísla časopisu Muni, na jehož první straně je otištěno oznámení o tom, že velká část obsahu časopisu nyní bude bývat dostupná pod licencí Creative Commons. Podrobnosti upravuje drobný text na konci tiráže na str. 2. Blahma představil koncept databáze textových a uvolněných materiálů, na jejímž základě budou moci wikipedisté zapojení do WikiProjektu Masarykova univerzita doplňovat využitelné materiály do Wikipedie. Očekává se brzké spuštění tohoto projektu a zapojit se tentokrát budou moci i wikipedisté mimo Brno. Masarykova univerzita obdobně jako loni podporuje aktivity projektu finanční podporou jeho koordinátora a zapojených wikipedistů.

Přečtení zápisu z minulého srazu prostřednictvím nové funkce „like“ dalo na vědomí hned 10 wikipedistů, z nichž 8 se dotčeného srazu osobně nezúčastnilo. To ilustruje poměrně velký přesah aktivit naší komunity do virtuálního světa a dokládá užitečnost pořizování těchto zápisů. Děkujeme!

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 27. 9. 2016, 14:33 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)